Provereni recept Katarine Stojković: namaz koji podiže imunitet

11/01/2021 in Ishrana

Namaz od bundeve, đumbira i pomorandže idealan je za zimu, jer podiže imunitet. Može se koristiti kao namaz, ali i kao sos.

Provereni recept Katarine Stojković: namaz koji podiže imunitet

tbralnina/iStock/Getty images plus via Guliver

Svake zime, a naročito ove, pandemijske, u potrazi smo za hranom koja podiže imunitet. Šta je bolje za to od jela u kome se nalazi bundeva, đumbir i pomorandža?

Kako bundeva, đumbir i pomorandža podižu imunitet?

Bundeva je sama po sebi odlična jer sadrži vitamin C, ali je i jedan od retkih valjanih rezervoara vitamina A. Uz to, bogata je magnezijumom i vlaknima. 

Đumbir takođe sadrži vitamin C, ali uz njega je bogat i vitaminima B, natrijumom, kalcijumom i gvožđem. Njegova vrednost je i u tome što ima protivupalno i antibiotsko dejstvo. (Pročitajte i: Moć prirodnih antibiotika: cimet leči ešerihiju koli, a limun upalu desni)

Pomorandža, to već znaju i deca: vitamin C je neizostavan kvalitet svih citrusa. Izvor je i vitamina B3 i B6. (Pročitajte i: Evo zašto su pomorandže supervoće i pravi izbor u bilo koje doba godine)

A zamislite tek koja je vrednost kada se sve ove namirnice upotrebe u jednom jelu.

Upravo zato Katarina Stojković, kuvarica i blogerka, rešila je da ovaj provereni recept koji podiže imunitet podeli sa vama:

Namaz od bundeve, đumbira i pomorandže

Možda vam sve iz naslova zvuči nespojivo, ali ako ste pristalica neobičnih ukusa i uvek spremni da probate nešto novo, sigurna sam da će vam se namaz dospasti. Slatkasto-kiselo-slan odlično ide uz neki lep hleb, ali i uz domaći čips. Ponekad ga čak jedemo i kao prilog uz meso. U tom slučaju možete ga malo više razrediti.

Ukoliko želite da dobijete kiseliji ukus, možete dodati i limun. Igrajte se dodacima i uživajte u još jednom zdravom namazu! 

Ukoliko nemate organsku pomorandžu (važna je zbog upotrebe kore), u namaz stavite samo sok pomorandže. (Pročitajte i : Provereni recept Katarine Stojković: Zdrav hleb bez belog brašna)

POTREBNO:

1 veći komad bundeve – ispečen u rerni (na 200 stepeni, bundevu pecite oko 30 min, dok ne postane mekana kada je pipnete viljuškom) – oko 300 gr
1 veća organska pomorandža 
1 šaka suncokreta
1 kašičica rendanog đumbira
2 kašike maslinovog ulja
so i drugi začini – po ukusu

PRIPREMA:

Pečenu bundevu prohladite pre upotrebe.

Izrendajte ili sitno iseckajte koru 1/4 pomorandže, ostatak iscedite da dobijete sok.

U seckalicu stavite suncokret i usitnite ga. Dodajte sve preostale sastojke (bundevu, đumbir, maslinovo ulje, rendanu koru pomorandže i sok pomorandže, so) i mutite dok masa ne postane glatka.

Namaz čuvajte u zatvorenoj teglici u frižideru 2-3 dana.

PRIJATNO!

Bonus recept (video): 

Ukoliko ste već počeli sa postnovogodišnjom detoksikacijom, evo još jednog predloga za vas. Još jedan provereni recept Katarine Stojković i Veselih zalogaja

Pogačice od kukuruznog i heljdinog brašna sa sirom

Redakcija

tbralnina/iStock/Getty images plus via Guliver

Komentari (0)

Loading