Navaho prženi hleb koji ćete lako praviti tokom karantina

by | april 27, 2020

Navaho prženi hleb obezbediće vam sve potrebe ugljenih hidrata, bez trčanja u prodavnicu po kvasac.

Ako planirate da napravite hleb od kiselog testa, koji je poput oblaka, da biste ritmično krenuli na svoj put ka meditativnom stanju, imamo samo jednu stvar da vam kažemo: Srećno.

Krajem marta prodaja pekarskog kvasca povećala se za 467 procenata u odnosu na istu nedelju prošle godine, pokazuju podaci kompanije Nielsen. Ova iznenadna glad za malim paketima mikroorganizama preplavila je lanac snabdevanja, uzrokujući nestašicu širom zemlje. Sada je ova polica u predgradku supermarketa gotovo jednako postapokaliptična kao i polica toalet papira. Pročitaj i: Namirnice koje se nikada ne kvare

Ali nije sve izgubljeno ako želite da na duže staze smanjihe broj ugljenih hidrata – Navaho prženi hleb bez kvasca je tu da vas uteši kroz pandemiju COVID-19. Napravljen u veličine diskova, Navaho prženi hleb tradicionalno se pravi od brašna, praška za pecivo, soli i tople vode – iako se može koristiti i mleko u prahu. Zatim se testo prži u masti ili nekoj masnoći, a rezultat je kremasto sa spoljne strane hrskavo, iznutra lisnato testo.

Pomoću maslaca, čokolade ili šećera u prahu, Navaho prženi hleb pretvara se u blag desert. Kada se napune mlevenom junetinom, pasuljem, zelenom salatom, paradajzom i pavlakom, hlebni diskovi služe kao ultra fluidna tacnica za omiljeni tako. Pročitaj i: Zdrave grickalice za oporavak mišića do vašeg sledećeg treninga

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Renee Bergeron (@little_earthling_blog) дана

Koliko god toplo i umirujuće Navaho prženi hleb delovao tokom ovih nemirnih vremena, njegova prvobitna svrha je jednostavno bila opstanak. Američka vlada je 1860-ih, prisilila Navaho, ili Dine, ljude da napuste zemlju svojih predaka u današnjoj Arizoni i naterali ih da pešače 250 do 450 milja do rezervata u Bosque Redondo, New Mexico, taj put je poznat kao “The Long Walk.” Tamo su preživeli ljudi iz Navahoa morali  da izdrže uz vladine obroke, koji su uključivali belo brašno i slaninu – glavne sastojke koji su kombinovani za stvaranje Navaho prženog hleba koji je danas poznat. Pročitaj i: Napravite sami domaći kvasac (recept)

Više od 150 godina kasnije, Navaho prženi hleb je osnova oko koje se dešavaju (događaji koje Indijanci organizuju da bi se upoznali i proslavili svoju kulturu), porodična okupljanja, pa čak i državni sajmovi širom zapadnog SAD-a. Dakle, dok izvadite tiganj i napravite ovaj hleb koji umiruje dušu, ne zaboravite na početku priču o patnji koja je dovela do ovog ukusnog ostvarenja. Pročitaj i: Beskvasni hleb sa pivom i đumbirom i ukusni mafini od starog hleba

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели ⛓ ⛓ (@mama.vvitch) дана

Navaho prženi hleb

Potrebno:

2 šolje hlebnog brašna
2 kašike praška za pecivo
1/4 kašike soli
1/4 šolje mleka u prahu
1 šolja tople vode
Ulje ili mast za prženje

Priprema:

U činiji pomešajte suve sastojke. Polako dodajte vruću vodu malo po malo, mešajući prstima sve dok ne formirate kuglu koja se odlepljuje sa strana posude.
Dodajte još brašna ili vode po potrebi da se formira testo koje nije previše lepljivo. Pokrijte i ostavite da se testo odmori 10 minuta na pultu.
U veći tiganj sipajte 1/2 -1 šolje ulja. Zagrejte šporet na 190 C, proverite temperaturu pomoću termometra za kuvanje.
U međuvremenu, skinite komade testa veličine veličine loptice za golf. Izravnajte kuglice i lagano ispružite ivice dok se okrećete tako da formiraju široki diskovi debljine 1 cm, širine 13 cm.
Na sredini svakog diska napravite malu rupu da se testo ne bi naduvalo kada se prži. Naređajte ih u jednom sloju na pleh za pečenje ili komad papira za pečenje da se ne bi slepili jedan uz drugi.
Lagano, jedan po jedan spuštajte u zagrejano ulje, pritiskajući ih viljuškom da ulje pređe preko vrha testa. Pržite dok ne poprime zlatno smeđu boju oko ivica, zatimih okrenite i pržite dok i sa druge strane ne dobijete istu boju.
Stavite na papirne ubruse da se ocede. Kada sve ispečete odlučite da li će biti slani ili slatki, ili ćete praviti i jedne i druge, piše shape. 

lepotaizdravlje.rsShape/Getty