Rolat od mlevenog mesa: Ukus koji privlači

05/04/2020 in Ishrana
Rolat od mlevenog mesa: Ukus koji privlači

Lepota i Zdravlje

Rolat od mlevenog mesa ili mesna štruca je manje ili više jedinstven recept. Nema mnogo razlika u pripremi, jednostavan je, a jedino što može da ga upotpuni su začini koje koristite.

Rolat od mlevenog mesa biće omiljeni ručak u vašoj porodici. Kada ga jednom napravite poželećete da taj recept stalno ponavljate. Za njega vam je potrebno malo volje i još manje vremena, sve se brzo i lako sprema.

Potrebni sastojci za rolat od mlevenog mesa:

1 kg mlevenog mesa (junećeg, svinjskog, ili mešanog),
2 velika parčeta starog hleba - samo sredina,
1 dl mleka,
6 jaja,
malo ulja,
crvena mlevena paprika,
so i biber.

Napomena:

Ako je hleb koji koristite previše suv trebaće vam više mleka da ga omekšate.

Priprema:

Hleb prelijte mlekom i ostavite da omekša.

Jaja neka se kuvaju još pet minuta od trenutka kada je voda provrila. Posle 5 minuta kuvanja, prelijte ih hladnom vodom i ostavite ih da se ohlade. U ovih pet minuta kuvanja jaja nakon vrenja, žumance će ostati lepo narandžasto i neće se prekuvati. Ako želite da jaja budu rovitija, možete ih kuvati i svega 3 minuta, ali će vam biti teže da ih uljuštite.

Mleveno meso stavite u činiju, posolite, pobiberite dodajte alevu papriku, isceđen omekšali hleb i sve dobro umesite. Smesu koju ste dobili stavite na foliju od najlona i rastanjite na 1 cm debljine. Na sredinu preko mesa poslažite skuvana i ogluljena jaja kojima ste odsekli vrhove.

Ovo poslednje je zbog toga da biste na preseku rolata uvek imali podjednako belanaca i žumanaca. Mada, ako želite možete ostaviti i cela jaja.

Uz pomoć folije podnignite meso s oba kraja i umotajte u rolat, tako da jaja ostanu u sredini. Ako je smesa previše mekana i ako mislite da će vam biti teško da sve odmotate, ostavite je da odstoji u frižideru 1-2 sata dok se ne stegne.

Kako da ispečete rolat od mlevenog mesa

Napravljen rolat izvadite iz folije, stavite u tepsiju i  pecite u rerni zagrejanoj na 220°C oko 30-45 minuta. Dužina pečenja zavisi od vaše rerne. Uz meso možete staviti i krompir ili neko drugo povrće koje volite, kao prilog.

Ako želite krompir, najbolje bi bilo da ga do pola skuvate i onda dodate u tepsiju sa mesom i pečete. Ako vam je lakše, možete presan krompir da nauljite, stavite u rernu i tek posle 20 minuta dodate meso.

Meksički čili kon karne na srpski način

Treća varijanta je da ako sve stavite zajedno da se peče, meso izvadite ranije da se ne bi presušilo. Pojačajte temperaturu rerne na 250 i dok čekate 5-10 minuta da se meso malo prohladi, da bi moglo lakše da se iseče, krompir će biti reš.

Uživajte, prijatno...

lepotaizdravlje.rs

Guliver/Getty

Komentari (0)

Loading