Zdrava prolećna čorba, odlična za vaš imunitet

by | mart 16, 2020
corba zdravlje

Čorbe su jedno od najzdravijih jela za naš organizam. Ne samo zato što su kuvane, već i zato što sadrže dodatne tečnosti, dnevne doze vlakana, vitamina i minerala, i zdravih masnoća.

Prolećna čorba je pre svega „nešto na kašiku“, toplo jelo koje se jede na miru, a koje svojim bogatim i toplim sadržajem greje i dušu i telo. Svaka sezona nosi svoju ukuse u povrću od kog se pravi najbolja čorba, a recept za sporo kuvanje prolećne čorbe je upravo jedan od takvih. Ovaj recept za prolećnu čorbu je sa piletinom ali se može praviti i sa nekom drugom vrstom mesa ili čak ribe koja vam odgovara i koju volite. Svako sprema po svom ukusu i onome što trenutno od namirnica ima.

Takođe, ukoliko izostavite dinstanje na ulju, ako želite da spremiti jelo kao što je prolećna čorba ovaj recept na vodi će imati podjednako neodoljiv ukus i zasigurno je da će se mnogima svideti i da će čorbu jesti sa uživanjem.

Prolećna čorba sa piletinom

Sastojci:

1 kg belog pilećeg mesa
600 ml pileće supe
1 konzerva crvenog pasulja od 400g
300 g kukuruza šećerca (može i smrznuti)
200 g sveže paprike
2 glavice crvenog luka
1 čen belog luka
2 kašike meda
2 kašičice soli
pola kašičice dimljene mlevene paprike
pola kašičice mlevenog crnog bibera
1 kašičica suve mešavine začina

Priprema:

Otkošteno pileće belo meso, ukoliko niste kupili već gotov file, isecite na komade koji će biti veličine jednog zalogaja. Svežu papriku, beli i crveni luk iseckajte na sitne kockice, a pasulj izvadite iz konzerve i pustite da se dobro procedi.  Sve sastojke koje ste iseckali stavite u lonac i stavite na tihu vatru na šporetu, prethodno nalijte supom i promešajte da se svi sastojci lepo sjedine. Zatim poklopite i pustite da se sve to krčka nekoliko sati. Na laganoj varti namirnice će biti dobro kuvane, a sačuvaće svoje kvalitete. Dobićete zdravu prolećnu čorbu, odličnu za podizanje imuniteta i skidanje kilograma posle obilnih zimskih obroka. Što je najvažnije ova čorba će vas držati sitima.

Čorbu služiti sa seckanim peršunom, pavlakom ili krutonima, po želji. Recept za lagano kuvanje prolećne čorbe možete da obogatite šparglama, pečurkama ili nekim listastim povrćem kao što su blitva, zelje ili raštan.

 

Tagovi: