Brzo i lako: Njoke sa pečurkama

by | februar 27, 2020
njoke recept gastro

Njoke su male okruglice od krompirovog testa, sa jajima i brašnom. Ukusne su kada se pripreme i možete ih jesti bez bilo kakvih priloga. Ovaj recept je za njoke sa pečurkama.

U  receptu možete koristiti bilo koje pečurke, a ovde su korišćene šitake, koje možete da kupite na svakoj pijaci. Šitake imaju specifičan miris i ukus koji se mnogima ne dopada, ali baš zbog tog mlečnog ukusa i mirisa koj podseća na beli luk, učinile su se najzanimljivijim za ovo jelo.

Potrebno za izradu njoka:

4 osrednja, ne prevelika krompira,
2 šolje brašna (najbolje oštrog),
1 jaje.
Krompir skuvajte u ljusci. Kuvan krompir procedite, ostavite da se malo prosuši i prohladi i ogulite. Propasirajte ga kroz sito ili gnječilicu za krompir. Dodajte brašno i jaje. Kratko umesite testo. Tek toliko da promešate sve sastojke da se sjedine. Ne smete dugo mesiti jer ćete time postići da njoke postanu lepljive i gnjecave i neće se dobro kuvati.

Testo razvucite u tanki valjak i secite na veličinu pola palca na ruci. Otprilike jer, bitno je samo da sve budu približno iste veličine da bi se skuvale u isto vreme. Najbolje je da ih kuvate deo po deo, odnosno da ih ne stavite sve odjednom jer će se voda previše ohladiti. Kraj prvog koraka za one koji sami prave njoke, odavde počinje drugi, treći i četvrti korak.

Pristavite vodu za kuvanje testa, a za to vreme dok se voda greje pripremite umak. Ono što je bitno u ovom receptu je dobra procena i organizacija vremena. Bolje da sos malo pričeka testeninu, nego obrnuto.

Sos od pečuraka i oraha:

1 šolja krupnije mlevenih ili iseckanih oraha,
1/2 kg šitake gljiva
1/2 šolje narendanog parmezana (ili nekog drugog tvrdog sira),
par kašika maslinovog ulja,
1 čen belog luka,
sok od 1/2 limuna,
so i biber po ukusu.
sveži bosiljak, peršun ili neko slično začinsko bilje.

Priprema sosa:

U dubokom suvom tiganju ili šerpi, na srednjoj temperaturi kratko zapecite orahe da zamirišu. Izvadite ih u tanjir sa strane. U tiganj sipajte malo ulja ili putera i ispržite iseckani beli luk i iseckane gljive dok ne odmeknu. Dodajte skuvane njoke, orahe i parmezan. Na tihoj vatri sve izmešajte i ostavite da se sve zajedno zapeče 1-2 minuta. Na kraju dodajte sok od limuna i začinsko bilje i poslužite odmah.

Prijatno…

 

Tagovi: