Mađarski gulaš, odličan za početak radne nedelje

by | februar 24, 2020
gulas recept gastro

Mađari su majstori u pravljenju gulaša. Svako ko je bar jednom u životu probao mađarski gulaš, zatražio je recept. Evo jednog od recepata.

Nije ga baš jednostavno napraviti. Potrudite se jer je ukus nezaboravan. Odličan je za početak radne nedelje.

Sastojci za mađarski gulaš:

350-400 g mršavog svinjskog mesa
1 glavica crnog luka
4 kašike ulja
1 čen belog luka
400-500 g kiselog kupusa
1 manja zelena paprika
1 paradajz ili
100 ml gustog soka od paradajza
prstohvat kima
1 kašičica crvene mlevene paprike
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice bibera
1 lovorov list
100 g kisele pavlake 20% mm
1 kašika iseckanog peršuna
1 kašika brašna (po potrebi)

Priprema:

Mađarski gulaš se dugo priprema. Kiseli kupus i gulaš se pripremaju odvojeno, i na kraju se sastaviljaju. Kiseli kupus iseći na tanke rezance, pa ga isprati u hladnoj vodi i iscediti rukom. Ako je kupus previše slan i kiseo, ponoviti ispiranje. U šerpu staviti kupus i lovorov list, pa preliti vodom da ogrezne i zagrejati do ključanja. Smanjiti vatru i kuvati na umerenoj temperaturi oko 40 minuta. Tokom kuvanja proveravati da li je kupus pokriven vodom, pa ako je potrebno dodavati toplu vodu. Na kraju kuvanja kupus procediti i sastaviti sa pripremljenim mesom. Lovorov list sačuvati. Isprati meso u hladnoj vodi, posušiti ga kuhinjskim ubrusom i skinuti prekomernu masnoću. Iseći ga na kockice, posoliti i pobiberiti. Oljuštiti i iseckati crni i beli luk. Oprati papriku, izvaditi semenke i iseckati je na tanke kolutiće. Oprati i oljuštiti paradajz, pa ga iseći na kockice.

Napravite savršen pomfrit ali bez krompira 

U dubljem tiganju zagrejati ulje na umerenoj vatri, pa dodati iseckan crni luk. Pržiti nekoliko minuta, a zatim dodati kockice mesa i dobro ih propeći sa svih strana. Dodati crvenu mlevenu papriku, kim i iseckan beli luk. Promešati. Dodati iseckan paradajz i zelenu papriku. Dodati toplu vodu tek da pokrije meso. Poklopiti i dinstati na umerenoj vatri oko 40 minuta. Često promešati i dodavati po malo tople vode da bi se održalo vreme dinstanja.

 

Pripremljenom mesu dodati skuvan i ocedjen kiseli kupus i lovorov list. Zajedno dinstati još 15 minuta. Dodati kiselu pavlaku i iseckan peršun, pa skloniti gulaš s vatre. Proveriti da li je jelo dovoljno slano i dosoliti ako je potrebno. Ukoliko se gulaš dobro zgusnuo nije potrebno dodavati brašno. Ako je ređe konzistencije, u pavlaku ćemo umešati kašiku brašna i dodati u gulaš, a zatim kuvati dok se ne zgusne. Na kraju dodati peršun. Mađarski gulaš servirati odmah, još dok je vreo. U posebnu posudu staviti kiselu pavlaku koja odlično ide uz ovo jelo.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi: