Saher torta – najpoznatija torta na svetu

by | februar 17, 2020
saher torta recept lepota

Saher torta, poznata i kao Saher kolač i Eduard Saher torta, je čuvena klasična bečka torta. Verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena. Originalni recept Saher torte hotela Saher je strogo čuvana tajna. Međutim, ovaj recept koji je pred vama će sigurno zadovoljiti svačija nepca.

Potrebno:

140 gr otopljenog maslaca
110 gr šećera u prahu
pola štapića vanile
6 žumanaca
6 belanaca
130 gr čokolade za kuvanje
110 gr kristalnog šećera
140 gr glatkog brašna
200 gr džema od kajsije

Za glazuru pripremite:

75 ml slatke pavlake
20 gr maslaca
100 gr kvalitetne crne čokolade
50 gr šećera
50 ml vode
1 kašika milerama ili kisele pavlake
Slatka pavlaka kao prilog

Priprema:

Izmutite omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pena i dodajte vanilu. Postepeno dodajte žumanca (jedan po jedan) i umutite ih u finu pastu. Umešajte otopljenu čokoladu. Čvrsto ulupati belanca sa kristalnim šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca.

Kalup za pravljenje kolača veličine 24 obložite papirom za pečenje, namažite stranice maslacom i brašnom i sipajte smesu za biskvit. Pecite na 160° oko 55-60 minuta, pritom prvih 15 minuta držite vrata rerne odškrinutim za jedan prst.

Kada se ispeče tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim uklonite kalup, skinite papir, vratite poklopac kalupa, okrenite tortu i ohladiti potpuno.

Kada se torta ohladi, izvucite je iz modle i prepolovite nožem. Zagrejte džem i premažite obe polovine torte, preklopite je i premažite okolo. Ostavite je da se prosuši.

torta saher recepti lepota

Glazura:

Zakuvajte slatku pavlaku sa maslacem, sklonite sa vatre i promešajte iseckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe zakuvajte vodu i šećer dok se ne otopi, dodajte mileram (ili pavlaku) i promešajte sa čokoladom. Nek se malo ohladi.

Glazuru odjednom prelijte preko torte i premažite okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostavite nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.
Kada se torta ohladi, vaše savršeno parče Saher torte je spremno.

Saher torta je simbol Beča

Slatko remek-delo je sačinjavala čokolada, džem od kajsija i šlag. Danas, originalna Saher torta predstavlja jedan od najpoznatijih simbola Beča, pored čuvenih dvoraca i božićnih pijaca. Eduard Saher, sin izumitelja Saher torte, je krenuo stopama svog oca i završio kulinarsku školu. Sahert torta je zapravo njegovom zaslugom postala ono što je danas. On je usavršio recept, a njegov recept je prvi put poslužen u poslastičarnici Demel i kasnije Hotelu Saher, koji je otvoren 1876.

Foto: Guliver/Getty

Tagovi: