Dokazano dobra za bebe – Rosa voda

by | februar 14, 2020

Kada beba napuni šest meseci i roditelji počnu sa uvođenjem čvrste hrane u njenu ishranu, imaju mnogo pitanja u vezi sa tom temom. Neke nedoumice se rešavaju jednostavno i brzo, dok neke, ipak, zahtevaju malo više informacija koje treba da se usklade.

Za početak, pitanje je da li je dete spremno za nemlečnu hranu. Uzrast od šest meseci uglavnom jeste najčešći, ali ne i jedini pokazatelj spremnosti. Ako beba samostalno sedi i drži glavu, predmete koje uzme prinosi ustima da ih ispita, ali i pokazuje interesovanje za hranu koju jedu ukućani, to su znaci da je došlo vreme za čvrstu hranu.

Prva hrana koja se daje bebi bi bilo najbolje da je domaća i sezonska, a kada je reč o vrsti, to je uglavnom kašica od povrća ili voća. Pedijatar je svakako tu da preporuči pravu opciju za dete, u skladu sa potrebama njegovog organizma.

Pitanje koje je podjednako važno kao i hrana, jeste voda. Uvode se u isto vreme i potrebno je posvetiti jednako pažnje pitanju kvaliteta. Kako bi potvrdila ono što nam je već bilo poznato – da je sigurna i dobra za bebe, Rosa voda je sprovela studiju „Niskomineralna negazirana voda ROSA u ishrani odojčadi”. Na ovaj način je zvanično potvrđeno da se Rosa može preporučiti kao adekvatan izbor u cilju postizanja optimalne i bezbedne hidracije beba starijih od šest meseci, i za njihovo zdravo i srećno odrastanje. Studija je sprovedena u Domu zdravlja Niš, dok su zaključci studije kreirani na Fakultetu sporta i FV Univerziteta u Novom Sadu.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se voda ne uvodi u bebinu ishranu dok je na isključivoj ishrani majčinim mlekom, jer ono samo po sebi sadrži oko 80 odsto vode, a i može se dogoditi da beba počne da odbacuje mleko koje je izuzetno važno za njen rast. Zato, tek kad se počne sa dvovrsnom ishranom, treba uvesti vodu na dnevnom nivou, ali ne više od nekoliko gutaljaja nakon obroka, odnosno do 60 mililitara.

Za sve nedoumice u vezi sa uvođenjem čvrste hrane i vode u bebinu ishranu, ključne su konsultacije sa pedijatrom. Iako je majčino mleko puno svih nutrijenata po meri bebe, ono posle nekog vremena više nije neophodno, a kada se prelazi na drugačiju hranu, važno je da ona bude najbolja moguća.

Foto: Promo