U zimskim danima najbolje su tople krem čorbe

by | februar 2, 2020
supa od povrca

Krem čorba od praziluka I krompira

U ovim zimskim danima, kada su virusi svuda oko nas, ono što nas najbolje može okrepiti je dobra, topla čorba od praziluka. Ukusna I zdrava, a lako se vari. Praziluk je bogat celuloznim vlaknima, i zato olakšava funkciju creva i smanjuje nadutost, što je posle praznika I jake hrane izuzetno bitno.

Sastojci za 4 osobe

500 g praziluka
350 g krompira
1 ¼ litra vode
4 supene kašike maslinovog ulja
Morska so

Priprema:

Oljuštite, operite i isecite praziluk i krompir. Zagrejte ulje u šerpi, pa lagano propržite prvo praziluk, a zatim dodajte krompir iseckan na kockice I soli po vašem ukusu. Kada su namirnice donekle propržene u smesu dodajte vodu I pustite da sve zajedno krčka 15 minuta. Ukoliko nemate ručni blender da izmiksate smesu, iskoristite drobilicu za krompir. Biće vam malo teže ali će poslužiti. Naravno, kašika kisele pavlake ili kiselog mleka neće pokvariti ukus.
Čorbu poslužite toplu.
Savet: Ova čorba odlična je u zimskim danima, lagana je I podstiče rad creva. Krompir neutralize višak želudačne kiseline, a u kombinaciji sa prazilukom olakšava izbacivanje štetnih materija iz krvi.

 

Recept plus: Američke palačinke

Kada vas krem čorba okrepi, podigne i oraspoloži, vreme je za nešto slatko. Naravno, nešto što se vrlo brzo pravi. Jedan od boljih recepata su Američke palačinke. Pufnaste, slasne i lake za varenje. Ukoliko imate i društvo sa kojim ćete ih podeliti, eto divno provedene večeri.

Sastojci:

2  i  1/2 šoljice brašna

1/3  šoljiice šećera

1 kesica praška za pecivo

2 šolje mleka

2 jaja

1/3 šolje ulja

soli po potrebi

Priprema:

U većoj činiji umutiti brašno, prašak za pecivo, ulje, so, šećer, mleko i žumanca. Posebno dobro umutiti belanca. Kada su smese umućene, kašiku po kašiku dodavati belanca u činiju sa ostalim sastojcima. Vodite računa da to ne uradite prebrzo. I nikako nemojte koristiti mikser. Sve se radi ručno. Lagano izmešajte. Pecite na vrelom tiganju. Potrebno je da palačinka dobije zlatnu boju, zatim je okrenite i ispecite i drugu stranu. Poslužite ih uz bobičasto voće i med. Možete ih po želji mazati džemom ili eurokremom i nasuti šlag. Prijatno

Foto: Guliver/Getty

Tagovi:

top