Dodaju i do 3 kilograma! Posle konzumiranja ovih namirnica, osećaj nadutosti je neizbežan

by | septembar 1, 2016

Variranje u kilogramima je sasvim normalna stvar, ali ponekada ne morate paničiti iste sekunde kada vaga pokaže kilgoram, dva više. Prvo razmislite šta ste pojeli u toku dana, ili dan pre, jer se lako može desiti da je krivac za višak samo trenutna nadutost.

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Sigurne smo da često mučite muku sa naduvenim stomakom, te same sebi u ogledalu izgledate „ogromno“. Ali, utešno je što to nije posledica stvarnog gojenja, već je rezultat konzumiranja namirnica koje vam ne prijaju i koje lako izazivaju nadutost i „otečenost“.

Dakle, ako je vaš stomak naglo „porastao“, odgovorne potražite u nekim od sledećih namirnica.

Takođe, preskočite konzumaciju istih ako planirate da „uskočite“ u tesnu haljinu!.

Voće

Da, voće jeste zdravo i predstavlja glavni izvor vitamina i minerala, ali često može da bude „krivac“ za nadutost zbog količine fruktoze i glukoze. Birakjte citruse i bobičasto voće, jer ono sadrži manje količine pomenutih sastojaka u odnosu na breske, kruške,

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Pročitajte i… Kilogrami se tope kao od šale, a jedete sve. Holivud je potpuno lud za principom 80/20!

Koje još vrste namirnica izazivaju nadutost i neprijatan osećaj u stomaku saznajte na sledećoj strani… 

Zamene za šećer

Veštački zaslađivači (aspartam, sukraloza, saharin, splenda…) u dijetalnim pićima i hrani „garantuju“ nadutost i težak osećaj u stomaku. Radije se odlučite za prirodne zaslađivače poput stevije.

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Mleko i mladi sir

Ako nakon konzumiranja mleka imate probleme sa probavom i nadutošću, vaš organizam najverovatnije ne podnosi dobro laktozu. Bolje je koristiti zrele, stare sireve s obzirom da oni sadrže manje laktoze. I jogurt je dobar izbor.

Skrob

Skrob je neophodan u našoj ishrani, pa uprkos tome što izaziva nadutost, ne možemo ga isključiti sa jelovnika. Ipak, postoje skrobne namirnice koje ne nadimaju u velikoj meri, a u pitanju su krompir, pirinač, zob i kukuruz. Sa druge strane, pšenica, ječam i raž zbog velike količine fruktana zasigurno će izazvati neprijatan osećaj.

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Beli i crni luk

Beli i crni luk sadrže šećere i vlakna koja ne mogu da se dobro apsorbuju u tankom crevu, pa se može desiti da nakon konzumacije patite od gasova, nadimanja, bolova u stomaku, zatvora… Morate ispitita u kojoj količini vam ova zdrava namirnica odgovara.

Pročitajte i… Pogledajte svoje lice… Precizno će vam pokazati koju hranu ne smete da konzumirate

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: