Mango za bolje zdravlje: Osam razloga da uvrstite ovu voćku u svoju ishranu

by | 22 marta, 2014

Mango je izuzetno zdravo voće, a iz tog razloga se isplati jesti ga svakog dana. Ovo voće je paket hranljivih sastojaka i vitamina, a možete ga dodati raznim obrocima.

mango

Ne sadrži masti, holesterol, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrži vrlo malo kalorija. Evo nekoliko razloga da ga uvrstite u svoju ishranu.

1. Jača i štiti imunitet

Ako želite da učinite nešto za svoj imunitet, uključite mango u svakodnevnu ishranu. Mango je pun beta-karotena, a daleko najefikasnija konverzija u vitamin A je upravo iz beta-karotena – snažan antioksidant koji štiti organizam od upala.

2. Sprečava rast ćelija raka

Zbog visokog nivoa vitamina i antioksidanata, mango se pokazao kao odličan za prevenciju karcinoma. Mango je efikasan u sprečavaju rasta ćelija raka debelog creva i dojke. To je pokazala studija stručnjaka iz Teksasa, koji su proučavali pet najčešćih vrsta manga koje su dostupne u SAD. Studija je proučavala uticaj ekstrakta polifenola manga na karcinomima debelog creva, dojke, pluća, prostate i leukemije. Polifenoli su prirodne supstance koje se nalaze u biljkama, a povezane su s raznim dobrobitima po pitanju zdravlja.

3. Uklanja probavne tegobe

Bogat je dijetalnim vlaknima, zbog toga se preporučuje u slučaju usporene probave. Ovo voće sadrži i probavne enzime koji smiruju želudac i pomažu kod povećanog lučenja želučane kiseline.

4. Poboljšava rad mozga

Mango je pun vitamin B6, koji je odgovoran za funkcioniranje nervnog sistema i mozga. Štaviše, vitamin B6 pomaže u formiranju nekoliko neurotransmitera u mozgu, odgovornih za zdrav i miran san, i utiće na raspoloženje. Amino kiselina glutamin iz manga jača koncentraciju i poboljšava memoriju.

5. Pomaže kod anemije

Zbog visokog udela gvožđa, mango se preporučuje svima koji pate od anemije, a posebno trudnicama i ženama u menopauzi. Trudnice, kojima su lekari propisali dodatke ishrani sa gvožđem mogu deo svojih potreba za ovim elementom zadovoljiti jedući ukusni mango.

6. Štiti kožu

Mango je efikasan za rešavanje problema začepljenih pora na koži. Ako imate problema s aknama, konzumacija manga će vam koristiti. Uklonite pulpe manga i primenite na koži oko 10 minuta pre pranja. To će učiniti kožu mekom i sjajnom.

7. Bolji seks

Vitamin E koji je obilno prisutan u mangu pomaže pri regulisanju polnih hormona i jača seksualni nagon.

8. Protiv dijabetesa

Nedavna studija je pokazala da se životinjama koje su svakodnevno (kroz period od 12 nedelja) konzumirale deset grama smrznutog i dehidriranog manga, snizio nivo šećera u krvi. Ovo otkriće bi moglo da pomogne pacijentima s dijabetesom u kontroli glukoze u krvi.

Izvor: Ordinacija.hr

Tagovi: