Demipermanentne boje za kosu: Šta je to u stvari?

by | 24 marta, 2023
demipermanentne boje za kosu

Ako želite promenu, ali niste sigurne kako će vam nova popularna boja stajati, rešenje su demipermanentne boje za kosu

Promena boje kose je siguran način da se osećate drugačije i sveže. Osim ako… boja nije loša. Ili vam jednostavno ne stoji  taj novi trend bakrene kose koji izgleda tako slatko na TikTok-u. Sada ste zaglavili sa novom bojom, osim ako… Pa, sada je vreme da se upoznate sa demipermanentnim bojama za kosu, ili kraće demi bojama.

Ako koristite trajnu farbu za kosu,  potrebno mnogo nijansiranja i korekcije da biste poboljšali neželjnu boju kose. Proces bi mogao da potraje mesecima i vaša kosa će se boriti sa brojnim oštećenjima dok ga ne završite. Ali, ako koristite demipermanentnu boju…

Ako koristite demipermanentnu boju ta divna bakarna sa TikToka će jednostavno nestati za 24 pranja. Demipermanentna boja kose je poput rođakinje polutrajnih farbi, ali sa malo više postojanosti. Dok se polutrajna boja ispire u roku od nekoliko pranja, a trajna boja nikada ne nestaje, demipermanentna boja traje od 25 do 30 pranja. Pored toga, demipermanentne boje ne sadrže amonijak, tako da neće oštetiti ili trajno promeniti vašu kosu kao što to čini trajna boja.

To je savršeno rešenje za sve one koji žele da isprobaju neku novu boju ili su neodlučne u vezi sa promenom svog imidža.

Šta je demipermanentna boja kose?

Sve se svodi na hemiju. Trajne farbe uključuju prodiranje malih molekula boje u kosu, koji se potom, adekvatnom hemijskom reakcijom pretvaraju u veće molekule. Ti veći molekuli postaju ugrađeni u kosu i nikako se ne mogu isprati.

Polutrajne boje, s druge strane, bazirane su na difuziji boje u kutikulu kose. Nema hemijskih reakcija, molekuli boje nisu ugrađeni u kosu, pa se oni ispiraju sa svakim pranjem šamponom.

Demipermanentne boje su negde između. Magija (hemija) je u programerima, posebnim supstancama koje pomažu da se otvori kutikula kose i da primi boju, bez hemijskih reakcije koje podrazumeva trajno farbanje.

Demipermanentna boja koristi blagi razvijač peroksida male zapremine kako bi omogućio molekulima boje da prodru i oblože površinski sloj kutikule dlake – i samo površinski sloj. Zbog niske koncentracije peroksida, neće vam posvetliti kosu, niti je oštetiti. Dakle, demi boja nije sjajan izbor ako se nadate da ćete postati plavuša, ali je odlična opcija za mešanje neujednačenih boja, dodavanje pramenova, toniranje zagasitih ili mesinganih nijansi ili dodavanje bogatstva i sjaja bilo kojoj boji. Uz to, ako već imate veoma tamnu kosu, rezultati koje može da postigne demipermanentna boja su definitivno ograničeni.

 

Prednosti korišćenja demipermanentne boje za kosu

Demi boja ima 5 ključnih prednosti: nema amonijaka, manje oštećuje kosu, dodaje više sjaja, lakše se menja kasnije i brže se obrađuje.

Kovrdžave devojke, radujte se: demipermanentna boja neće promeniti ili oštetiti vaš oblik kovrdža – potpuno je bezbedna za sve tipove kose.

Sa demipermanentnom bojom, i dalje ćete imati efekat „upravo sam ofarbala kosu“ bez oštećenja koja izaziva trajna boja. A pošto ta boja vremenom bledi, nećete morati da brinete o izrastku. Vaša kosa bi trebalo da se vrati u prvobitno stanje nakon što se boja potpuno ispere.

 

Kako koristiti demipermanentnu boju za kosu?

Demipermanentna boja kose ne može da vam posvetli kosu, ali ima mnogo stvari koje može da uradi. Odlučite se za demipermanentnu boju ako spadate u dole navedene kategorije:

Želite da potamnite kosu. Demipermanentna boja za kosu može potamniti kosu za oko tri nijanse.
Želite da uklopite svoje sede. Ako ste manje od 50 procenata sede, demipermanentna boja može da se stopi i tonizira vašu sedu kosu.
Želite da isprobate novu, smelu boju.  Ako se predomislite ili želite da isprobate novu boju sledećeg meseca, nećete morati da prolazite kroz ceo proces korekcije boje.
Treba vam osveženje. Demipermanentna boja se može bezbedno koristiti preko trajne boje da osveži izbledele krajeve ili popravi korenje bez izazivanja daljeg oštećenja.
Želite da isprobate novu nijansu. Plavuše mogu da koriste demipermanentne boje da isprobaju zabavne nove nijanse poput ružičaste ili bakrene.

 

kobrin_photo/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.