Kako do pastelne boje za kosu: Otkrivamo sve trikove korak po korak

by | 3 septembra, 2022
pastelne boje za kosu

Dobrodošli u doba vladavine pastelne boje za kosu. Ovaj trend prikrada se godinama, sada je u punom jeku i planira da traje. Ovo je sve što treba da znate o pastelnoj kosi

 

Kao i većina današnjih dugotrajnih trendova za kosu (ombre, balaiage), pastelni tonovi oživljavaju naš izgled umesto da ga menjaju. Recimo, boje šećerne vate ili jorgovana su primetne, ali suptilne i smele, ali meke. Ta dualnost ih čini privlačnim i pogodnim za širok spektar tipova i tekstura kose. Pastelne boje za kosu poručuju da ih nosi žena koja ima dovoljno samopouzdanja, ali je  ujedno i opuštena.

 

Pastelne boje kose: kako odabrati pravu?

 

Neke od stvari koje bi trebalo da razmotrite pre nego što odaberete svoju pastelnu nijansu su vaša trenutna boja i tekstura, svi prethodni hemijski tretmani koje ste imali (uključujući frabannje), koliko vremena i truda možete da posvetite budućem održavanju kose… I na kraju, ali ne i najmanje važno: koliko će vam truda trebati da se vratite u svoju boju, ako vam se pastelna ne dopande.  Ovaj vodič će vam pomoći da izaberete boju koja vam u svakom smislu najviše odgovara.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

A post shared by Australian Artist (@bel_pipsqueekinsaigon)

 

Kako izabrati pastelnu boju spram trenutne boje i teksture?

Bez obzira na vašu trenutno boju kose, postizanje pastelne nijasne zahtevaće da izbelite pramenove. Sve boje, prirodne ili lažne, moraju se skoro u potpunosti skinuti pre nego što nanesete pastel. Trebalo bi da, pre nego nanesete pastelne boje, postanete svetla plavuša. To je lako ako ste prirodna plavuša ili ako niste farbani, ali u svim drugim okolnostima je posao koji bi trebalo da vodi profesionalac.

Boja takođe utiče na našu teksturu. Ako je vaša kosa već dosta pretrpela, verovatno se lako lomi. Zato, zaboravite na trenutak na lepotu i posvetite se na kratko zdravlju kose. Uradite tretman dubokog kondicioniranja. Ako ste kovrdžavi ili imate talasastu kosu vrlo je moguće da će izbeljivanje uticati na teksturu kose i promeniti je.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

A post shared by Salon Services: Pro Beauty (@salonservicespro)

 

Pre-tretirana kosa i pastelne boje

To što ste već farbali kosu ne znači da ne možete da učestvujete u pastelnom trendu. Proces samo zahteva malo dodatnog izbeljivanja – bukvalno. Bojenu kosu je teže izbeliti do nijanse koja je neophodna da biste nakon toga počeli sa prelaskom u pastel. Možda ćete čak morati da smislite plan posvetljavanja kose, kako ne bi došlo do velikih oštećenja. Postoje načini da se prethodno tretirana kosa dovoljno posvetli, ali to zahteva više vremena, a može biti i skupo, zato uvek pitajte frizera šta sve planira da uradi, kada i koliko to košta.

Ali, nije farbanje jedina nevolja sa kojom se suočavate. Ona silna keratinska pakovanja koja ste stavljali sa namerom da oporavite kosu sada postaju smetnja, kao i svako ulje za kosu. Bond buster tretmani  drastično menjaju hemiju vaše kose.

Dakle, sve one koje su već menjale boju ili teksturu kose, trebalo bi da zapamte da su konsultacije sa dobrim frizerom od  ključne važnosti i da bi na pastelne boje trebalo da pređu lagano i sa oprezom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

A post shared by Beauty Launchpad (@beautylaunchpad)

 

Održavanje i dugovečnost

Koliko dugo može trajati pastelna boja? Pa, iskustvo kaže da ovakve farbe baš i nisu dugovečne. Nekoliko šamponiranja i ona obično nestane. U principu, ako ste izbelili čitavu kosu, onda će te morati da obnavljate farbu na svake tri do četiri nedelje. Ukoliko ste se opredelili za pastelni ombre ili balajaž, onda možda rastegnete na tri meseca.

Osim popravki, morate uzeti u obzir i negu kod kuće. Ove privremene boje će trajati mnogo duže uz upotrebu šampona i balzama koji čuvaju boju. Izbegavajte izlaganje suncu i bazene kako biste duže očuvali boju. Ipak najvažnije je pravilo: što manje šamponiranja to duže traje boja.

Neke pastelne nijanse su teže za održavanje od drugih. Recimo, posebno je izazovna boja breskve i za nju treba da se odlučite samo ako ste sigurni da ćete se apsolutno posvetiti kosi.  Hladnije nijanse se lakše održavaju i najlakše su za uklanjanje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

A post shared by 💈 Pinja Marjala (@beautybypinja)

 

 

5ugarless/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.