Gubitak kose na zaliscima: Zašto se to meni događa i kako da rešim problem?

by | 6 avgusta, 2022
gubitak kose na zaliscima

Gubitak kose na zaliscima pogađa i žene. Ne brinite, proces najčešće  može da se zaustavi, pa čak i preokrene

Proređivanje zalizaka prirodan je znak starenja. Većina žena neće osetiti ovaj problem pre nego stigne u šezdesete godine, ali deo nas će se sa njim suočiti sa nepunih 30 godina. Jednoga dana, staćete pred ogledalo i shvatiti da su zalisci postali za nijansu preduboki. Šta tada?

Zašto gubimo kosu?

Gubitak kose obično ima jedan od ova tri uzroka:

Genetika

Kada je genetika uzrok onda u stvari mislimo da su nam nasleđem dodeljene takve karte koje uslovljavaju da naši hormoni u jednom trenutku promene način rada i da dovedu do proređivanja kose. Vremenom počne da se smanjuje folikul dlake, kosa postaje sve tanja i osetljivija sve dok ne prestane da raste.

Zdravstveno stanje

Do gubitka kose mogu da dovedu i brojni autoimuni poremećaji, poput alopecije ili lupusa. Isti efekat imaju hemoterapija ili hormonalni suplementi, gljivične infekcije, pojedina stanja štitne žlezde.

Navike

Nekada, krivac je jednostavno razdeljak koji ne menjamo godinama ili konjski rep. Pritisak koji folikul kose tvrpi kada nosimo punđe ili teške repove može da dovede do proređivanja kose na slepoočnicama.

Druga navika koja može da uslovi gubitak kose jeste izbeljivanje ili često agresivno farbanje kose.

 

Zašto kosu gubimo baš na zaliscima?

Iznad slepoočnica koja je natanja, najslabija i prilično je proređena. Zbog toga se ovde najpe vidi ako počnemo da gubimo kosu.

 

Gubitak kose na zaliscima: brza rešenja

Nova frizura

Ako ste već primetile da vam se zalisci proređuju, vreme je za novu frizuru. Najbolji efekat ćete postići ako promenite boju kose i to tako što ćete izabrati sa kraja spektra: ili prilično svetlu ili jako tamnu boju. Zatim se ošišajte ekstremno kratko. Vaši duboki zalisci više uopšte neće biti uočljivi.

Kamuflažni proizvod

Postoji veliki broj pudera i pena koji su dizajnirani da daju iluziju gušće kose, ali potrebna je određena veština da se ovo uradi kako treba.

 

Gubitak kose na zalisicma: dugoročna rešenja

Ako ozbiljno razmišljate o tome da sprečite opadanje kose, postoji nekoliko tretmana koji su efikasni, ali su vam potrebni meseci posvećenosti. Oni zahtevaju i da se posavetujete sa svojim lekarom ili osobom od poverenja koja ima medicinsko obrazovanje. Tek nakon što se upoznate sa svim potencijalnim efektima, i dobrim i lošim, možete doneti pravu odluku.

PRP tretman: Plazma terapija podrazumeva da se kroz mirko igle ubrizgava plazma bogata trombocitima uzetim iz vaše sopstvene krvi. Na ovaj način stimuliše se rast kose.

Laserska terapija: Područja opadanja kose izlaže se lasersu koji stimulišeepidermalne matične ćelije u folikulu dlake .

Operacija obnavljanja kose: Najdrastičnija mera do sada, ali je mnogi smatraju najefikasnijom.

 

triocean/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.