Plavuše i jako oštećena kosa: Kako da je oporavite u 5 koraka?

by | 30 decembra, 2022
plavuše i jako oštećena kosa

Da li vam je kosa jako oštećena? Ovo je izuzetno često kod plavuša, zbog agresivnih farbi i izbeljivanja kojima su podvrgnute. Ako ste primetili izlomljene vlasi, rascvetale krajeve, nedostataj sjaja, suvoću kose… onda – to je, nažalost, to. Ipak, situacija nije beznadežna: jako oštećena kosa se može oporaviti u ovih 5 koraka.

 

Kako dolazi do oštećenja kose?

Svaka obrada ili manipulacija kosom – feniranje, pegla, hemijski relaksatori, izbeljivanje – sve ovo dovodi do oštećenja vlasi kose. Ako tretirate kosu suviše često ili to radite suviše agresivno, onda možete pospešiti odumiranje dlake. Kod plavuša je situacija još komplikovanija zbog čestog izbeljivanja i korišćenja hidrogena visoke koncentracije.

Zato uvek zapamtite da pre određenih tretmana kose porazgovarate sa frizerom o njihovom uticaju na kosu i o tome kako kosu nakon tretmana treba da negujete da biste sprečili negativne posledice.

 

Kako oporaviti jako oštećenu kosu?

 

Izaberite pravi šampon i balzam

Ako ste plavuša, šampon koji koristite je važan ako želite da budete sigurni da ćete zadržati i kvalitet kose i boju. Plavuše koje nose hladnu boju kose trebalo bi da koriste ljubičasti šampon bar jednom ili dva puta nedeljno. Ovaj šampon sprečava da vam neki drugi pigment pokvari boju kose, bez obzira na to da li se nalazite često na suncu, dolazite u kontakt sa hlorom ili solju. I uvek koristite šampone bez sulfata.

Proteini za kosu

Ako vam je kosa oštećena, trebalo bi da sefokusirate na dodavanje proteina vlasima i hidrataciju kose. Proteini će pomoći da se ponovo izgrade veze i spreči lomljenje kose, dok će vlaga obnoviti kosu i sprečiti je da bude jako suva i da se lomi.

Usporite sa toplotnim tretmanima i izbeljivanjem

Nikada ne izlazite iz kuće, a da vam kosa nije stilizovana, a izrastak farbate čim se pojavi? Nažalost, ovakve navike samo pogoršavaju stanje jako oštećene kose.

Ako vam je kosa spržena, smanjitestilizovanje toplotom jednom nedeljno i uvek koristite sredstvo za zaštitu od toplote pre feniranja. Sastojci kao što su aloe vera i ekstrakt semena suncokreta mogu pomoći u sprečavanju oštećenja i hidrataciji.

Kada je u pitanju izbeljivanje, razmislite o tome da to radite samo sezonski ( četiri puta godišnje, maksimalno). U međuvremenu, neka vaš kolorista primenjuje tehnike kamufliranja kako ne biste izgledali neuredno.

Šišajte se

Procvetali vrhovi ne zahvataju samo vrhove kose. Oni se šire duž dlake dok ona potpuno ne pukne i ne otpadne. Zato, jako je važno da ih redovno uklanjate, odnosno da se šišate. Koliko često će vam trebati šišanje varira u zavisnosti od tipa, dužine i jačine oštećenja kose, ali većina stilista predlaže skraćivanje krajeva svakih šest nedelja.

Investirajte u maske i ulja

Dodatna šteta = potreba za dodatnom hidratacijom. Izaberite dan za koji znate da ćete imati 20 ili više minuta vremena nakon tuširanja da stavite masku za kosu. Ulje za kosu će vam takođe pomoći da sprečite kovrdžanje dok hidrirate vaše vrhove, čak i ako ne stilizujete kosu, dodaje ona.

grinvalds/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.