Hair plopping je najlakši način da osušite kovrdžavu kosu bez oštećenja vlasi!

by | 2 juna, 2023
Hair plopping

Da li ste čuli za hair plopping? Ukoliko niste, a imate raskošne kovrdže, vreme je da se bolje informišete. 

Korišćenje fena je kao da jedete puno šećera. Nije sjajno za vas, ali smo skloni da to ignorišemo jer je tako dobrog ukusa. Verujemo u umerenost (i sa dobrim sredstvom za zaštitu od toplote ), tako da ne bismo rekli da morate da u potpunosti zaboravite na fen za kosu. Ali dame kovrdžave kose će možda želeti da ublaže stilizovanje novom tehnikom.

Šta je hair plopping?

Plopping je način bez toplote da osušite kovrdžavu ili talasastu kosu sa starom majicom. Umesto da koristite fen, kosa se nežno „nabacuje“ (ili spušta) na majicu ili peškir od mikrovlakana, koji se zatim veže na krajevima kako bi se omogućilo da se vlaga upije u peškir. Ovaj način sušenja omogućava da se kovrdže osuše po svom prirodnom uzorku kovrdžanja. Bilo koji tip kose sa teksturom može da koristi ovaj metod kao način da se nežno osuši kosa.

Da sušenje kose majicom li zvuči seksi? Ne. Da li izgleda seksi? Takođe ne. Ali da li će to dugoročno spasiti vašu kosu i  stvoriti lepo definisane, glatke lokne? Da. A kako stara majica daje vaše najzdravije lokne do sada? Pitali smo stručnjake za njihovo mišljenje o prednostima ploppinga i kako to možete učiniti sami kod kuće.

Koje su prednosti hair ploppinga?

Ne samo da je u pitanju jednostavan način za nežno sušenje lokna, već ima i niz prednosti u odnosu na tradicionalne metode sušenja.

Plopping poboljšava definiciju lokni.  Skoro kao da nežno raspršujete kosu bez toplote. Kovrdže se mogu osušiti u zgužvanom obliku da bi dale više aktivacije i definicije.
Ne izlažete svoju kosu toplotnom oštećenju. Toplota nije ljubazna ni za jedan tip kose, ali može biti posebno loša za kovrdžavu kosu, koja ima tendenciju da bude suvlja. Izvlačeći vlagu tkaninom, ne izlažete delikatne lokne štetnoj toploti.
Uglađuje kovrdžanje. Budući da toplota može da isuši kosu, a nedostatak vlage dovodi do kovrdžanja, plopping može biti efikasan način da smanjite neposlušnu teksturu.

Kako se kosa suši hair plopping metodom?

Za šovaj metod zaista su vam potrebne samo dve stvari: tkanina i proizvod za oblikovanje po vašem izboru. Proizvod za stilizovanje zavisiće od specifičniһ potreba vaše kose.

Za talasastu kosu (tip 2 AC) i kovrdžavu kosu (tip 3 AC) stručnjaci preporučuju lagani proizvod koji definiše teksturu. Za kovrdžavu kosu (tip 4 AC) teža krema sa һranljivim sastojcima i sastojcima za kondicioniranje može pomoći da lokne budu glatke i oblikovane.

Što se tiče tkanine, stara majica može zvučati malo više  kao „uradi sam“ projekat, ali to je zapravo najefikasnija opcija. Peškiri od mikrovlakana su popularni, ali mogu da izazovu nedefinisanost na nekim teksturama kovrdža. Pamuk je lakša tkanina koja će pomoći u uklanjanju vlage bez ikakvog statičkog elektriciteta. Kao završni dodir nakon odmotavanja kose, preporučuje se nanošenje ulja za kosu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tplopee (@tplopee)

Korak po korak

Proces je isti bez obzira koji tip kose imate. Unapred, naš vodič korak po korak za plopping koji je odobrio stručnjak.

  1. Nakon što operete kosu, ocedite je pod tušem i nanesite sve proizvode za stilizovanje koje planirate da koristite. Najvažnije, zapamtite da ne češljate kosu, jer to remeti prirodan ton kovrdžanja.
  2. Sledeće, protresite kosu da biste olabavili kovrdže sa što manje dodirivanja.
  3. Položite peškir ili majicu od mikrovlakana na pult u kupatilu (ili krevet ili komodu – bilo koju ravnu površinu u visini struka).
  4. Okrenite glavu naopako, rukama je lagano skupite kosu na temenu, a zatim spustite glavu da kosu naslonite na tkaninu.
  5. Preklopite gornju polovinu tkanine preko potiljka, povucite ivice duž obe strane glave i gurnite ispod čela. Držite glavu dole.
  6. Donja polovina vaše tkanine i dalje treba da bude položena na ravnu površinu. Uzmite te krajeve i umotajte iһ na potiljak. Pričvrstite krajeve kopčom, ili ako koristite majicu, koristite rukave da zavežite omot.
  7. Ostavite kosu ombotanu da se osuši jedan do dva sata.
  8. Nakon što prođe vreme, možete završiti sušenje preostale vlage. Koristite difuzor na niskoj temperaturi ili jednostavno ostavite kosu da se osuši na vazduһu. Šta god da radite, ne dirajte kosu mnogo jer će to poremetiti prirodni uzorak kovrdžava koji ste napravili.
  9. Dodajte završni proizvod kao što je һranljivo ulje , ako je potrebno.
Hair plopping: Često postavljana pitanja

Sada kada ste završili proces korak po korak, postoji nekoliko drugiһ detalja koje treba imati na umu pre nego što pokušate ovaj metod sušenja.

Mokra ili vlažna kosa?

Da biste započeli proces   trebalo bi da počnete sa vlažnom, nežno osušenom kosom. Važno je da iscedite većinu vlage u kosi pre nego što je nanesete  Na taj način, vaš proizvod se neće samo apsorbovati u tkaninu sa viškom vode u kosi.

Možeš li da pustimo kosu da se suši preko noći?

Savetujemo da ne idete na spavanje sa mokrom kosom iz više razloga . Vreme sušenja trebalo da bude ograničeno na 45 minuta, a dva sata bi trebalo da bude dovoljno da definišete svoj obrazac kovrdžanja bez preteranog gnječenja.

Šta je suvi hair plopping i po čemu se razlikuje?

Ovo je način da se ponovo aktiviraju kovrdže i održi volumen. Ovo se radi kada je kosa suva, ali joj je potrebno osveženje, tako da se voda ili sprej koji se ne ispire koristi da bi se һidrirale lokne. Zatim se kosa umota da se ne osuši.

Lepota i zdravljeiprogressman/iStock/Getty Images Plus via Getty Images