Kako zaštiti kosu od sunca: Saveti i trikovi hair stručnjaka!

by | 9 juna, 2023
kako zaštiti kosu od sunca

Otkrivamo vam kako zaštiti kosu od sunca i sprečiti oštećenja ovog leta!

Sunčevi zraci oštećuju kutikulu kose, izazivajući suvoću i povećanu lomljivost. Tako vlasi gube svoju prvobitnu boju i počinju da se cepaju. Uz to, postaju slabe i slabo rastu. Ovo je posebno izraženo tokom letovanja. Naime, slana voda i višak ultraljubičastog svetla su pravi stres za kosu!

Ultraljubičasto zračenje prodire duboko u strukturu kose, inhibira procese regeneracije i izaziva prevremeno starenje. Uništava se i melanin, zbog čega kosa izgara na suncu. Ovo ne samo da menja boju kose, već vlasi postaju krhkije, gube sjaj i kosa postaje beživotna. Malo ljudi zna, ali jako sunčevo zračenje može da opeče kožu glave i izazove gubitak kose i prestanak rasta. Biće potrebno mnogo vremena i truda da se obnovi funkcija folikula dlake.

Kako zaštiti kosu od sunca?

Jedna od najjednostavnijih akcija koja će pomoći vraćanju vlage u kosu je usklađenost sa režimom hidratacije tela. Važno je zapamtiti da stanje kose i kože direktno zavisi od količine  vode koja se pije dnevno. Na kraju krajeva, ćelijama je potrebna vlaga, a ljudsko telo se sastoji od 60-70% vode. Stoga, da biste održali mladost i blistav izgled kože i kose, morate piti vodu, posebno leti.

Trebalo bi da vodite računa o svojoj ishrani – dodajte u dnevni visokokvalitetno biljno ulje, na primer, maslinovo ulje, masnu morsku ribu i povrće. Ovo će poboljšati ishranu kose i učiniti je gušćom i glatkom.

Volumen kose: Greške zbog kojih gubimo postojanost frizure i stanjujemo vlasi!

Savremena kozmetologija nudi širok spektar tehnika koje pomažu ne samo da vrate vlagu kosi, već i poboljšaju njihov rast:

Mezoterapija: procedura ubrizgavanja tokom koje se u kožu glave ubrizgavaju posebni kokteli uz pomoć najfinijih igala. Oni uključuju hijaluronsku kiselinu, vitamine, esencijalne aminokiseline koje poboljšavaju ishranu folikula dlake i aktiviraju njihovu aktivnost. Hijaluronska kiselina privlači vodu na sebe i to pomaže da se nosi sa suvoćom.

Plazma terapija: takođe injekciona procedura, ali se za injekciju koristi sopstvena plazma pacijenta obogaćena trombocitima. Ovaj hranljivi smoothie čini čuda za poboljšanje rasta i kvaliteta kose.

Karboksiterapija: Tehnika u kojoj se ugljen-dioksid ubrizgava u kožu glave. Poboljšava protok krvi do folikula dlake, što pomaže u obnavljanju strukture kose i uklanjanju suvoće. Lekar može preporučiti druge metode koje će u kombinaciji pomoći da se problem reši za kratko vreme.

Zaštita i nega kose leti

Da biste kosu zaštitili od sunca, pre svega, potrebno je da izaberete specijalne proizvode za negu sa zaštitnim faktorom. Mnogi proizvodi za stilizovanje već sadrže SPF, nivo zaštite mora biti najmanje 12. Specijalni sprejevi za kosu sa foto i termičkom zaštitom su se dobro pokazali. Oni obavijaju kosu, formirajući na njoj sloj koja štiti od spoljašnjih štetnih faktora. Ne zaboravite da ih treba nanositi na svaka 2 sata, kao što je slučaj i sa kremom za sunčanje!

Preporučuje se upotreba balzama i šampona za kosu, koji uključuju dimetikon. On olakšava oblikovanje kose i sprečava stvaranje statičkog naboja.

Provodeći dosta vremena na otvorenom suncu, posebno ako planirate putovanje na plažu, preporučuje se da pokrijete glavu maramom ili šeširom. Ako pažljivo razmotrite izbor, oni će savršeno upotpuniti garderobu i postati vrhunac letnjeg looka. Na Internetu možete pronaći mnogo načina kako vezati ešarpu na neobičan način.

Nakon posete plaži, preporučuje se da kosu isperite čistom tekućom vodom i nanesete hidratantnu kremu. Ovo će pomoći da se oslobodite kristala soli, koji rade kao sočiva na suncu i pojačavaju negativne efekte ultraljubičastog zračenja. Vlasi će biti zaglađene, sprečavajući isparavanje vlage i kosa će zasijati.

Lepota i zdravlje Jacob Ammentorp Lund/iStock/Getty Images Plus via Getty Images