Koža i kosa u menopauzi: Kakve sve benefite imaju fitoestrogeni?

by | 30 septembra, 2022
fitoestrogeni

Fitoestrogeni su biljna jedinjenja koja ubrzano postaju nezamenjiv deo beauty industrije. Vaša kosa i koža, naročito u menopauzi, mogu da imaju velike benefite od ovih prirodnih sastojaka

 

Šta su to fitoestrogeni?

 

Fitoestrogeni su jedinjenja koja se nalaze u pojedinim biljkama, a koja svojom strukturom podsećaju na ženski polni hormon estrogen. Neka od njih blokiraju dejstvo estrogena, dok druga mogu da imitiraju rad ovog hormona što je posebno važno za njihovu upotrebu u kozmetici, nezi kože, kose, ali i borbi sa simptomima menopauze.

Fitoestrogeni su biljnog porekla i naše ih telo ne stvara, pa je jedini način da ih unesemo ili kroz ishranu ili suplementima. U kozmetici, deo su preparata za kožu ili kosu i nanosimo ih lokalno.

Naučna istraživanja koja su sprovođena do sada potvrđuju da fitoestrogeni mogu da imaju izuzetno važan uticaj na zdravlje žena, dok su propratni efekti retki i ne smatraju se značajnima. Ipak, kao i uvek: ako se odlučite da fitoestrogene uzimate u formi suplemenata, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom.

 

Najbolji izvori fitoestrogena:

  • Lan

  • Soja

  • Tofu

  • Susam

  • Bobice

  • Pirinač

 

 

Kako fitoestrogeni deluju na kožu?

 

Kako starimo, a naročito u periodu menopauze, koža podleže degenerativnim promenama. Naša koža počinje da gubi elastičnost, smanjuje se dubina epiderme, gubimo kolagen… Rezultat toga je svima poznat i nimalo drag: nastaju bore i koža postaje suva i beživotna.

Jedan od razloga za ovakve promene na koži kod žena jeste gubitak nivoa estrogena. On ubrzava starenje kože, naročito u periodu menopauze i postmenopauze. Istraživanja koja su tokom 2021. sprovođena u Kini pokazala su da fitoestrogeni mogu povećati sadržaj kolagena i vode i zaštititi kožu od oksidativnog stresa. Zbog toga fitoestrogeni mogu značajno da odlože starenje kože. Upravo zbog toga brojni svetski brendovi su posegnuli za ovim biljnim komponentama kada prave svoje antiejdž formulacije.

 

Kako fitoestrogeni deluju na kosu?

 

Zbog svog dejstva, fitoestrogeni su postali i deo kozmetike za negu kose, pa se sve češće njihova imena nalaze na sadržajima šampona ili sredstava za obnovu rasta kose.

Tokom menopauze, kako se nivo estrogena smanjuje, tako slqabi i folikul dlake i počinje istanjivanje, a potom i proređivanje kose. Žene koje su pogođene ovim simptomom mogu doživeti opadanje kose u pečatima, povećavanje zalizaka ili ćak i ćelavljenje. Fitoestrogeni imaju tu moć da jačaju folikul dlake, sprečavaju i zaustavljaju opadanje, a u toku su istraživanja koja treba da utvrde da li mogu da pokrenu i rast nove kose.

Kako rezultat upotrebe fitoestrogena, kosa postaje deblja, povećava se volumen i vraća se sjaj kosi.

 

 

Oestrofact® E

MENOPAUZA BEZ TEGOBA

Pomaže kod:

  • talasa vrućine i pojačanog znojenja, nemira i nervoze
  • povoljno deluje na čvrstinu kostiju
  • povećava elastičnost i čvrstinu krvnih sudova i kapilara
  • normalizuje krvni pritisak

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom

JacobWacherhausen/GettyImagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.