Masna kosa: Ovako ćete izabrati pravi šampon za kosu koja se brzo prlja

by | 8 avgusta, 2022
kosa koja se brzo prlja

Kosa vam već drugog dana izgleda kao da je niste prali nedeljama? Masna kosa često nosi sa sobom ovu nevolju. Otkrivamo vam kako da brinete o kosi koja se brzo prlja

 

Masna kosa: kako je prepoznati

Ovo nije teško: ako kosu morate da perete skoro svakodnevno, ako već posle 24 sata ona dobija masan sjaj, ako vam se pramenovi lepe… sve ovo su dokazi da imate masnu kosu. Takođe, vrlo je verovatno da nikako ne možete da zadržite volumen kose i da nijedna frizura na vama ne opstaje duže od sat do dva.

 

Zašto se masna kosa tako brzo prlja?

Glavni krivac za izgled vaše kose jesu velike količine sekreta koji luče vaše lojne žlezde. Kada se sebum pomeša sa sredstvima za negu i oblikovanje kose, prašinom i česticama zagađenja, stvara se masni film na kosi koji uopšte ne izgleda privlačno.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih lojne žlezde rade prekovremeno, a kosa se brzo prlja:

  • hormonska neravnoteža
  • trudnoća
  • menopauza
  • kontraceptivi
  • bolesti endokrinog sistema
  • ishrana puna šećera ili masnoća
  • genetski uzroci

 

Ako niste sigurni koji je od uzroka bio presudan za vaš problem, počnite sistemom eliminacije. Prisetite se kada je kosa počela brzo da se masti i šta ste tada promenili.

 

Kosa koja se brzo prlja: Odaberite pravi šampon

Šampon za masnu kosu koji ima moć da uravnoteži lučenje sebuma najčešće u sebi sadrži: glinu, cink, biljne ekstrakte i druge komponente koje regulišu aktivnost lojnih žlezda.

Kosu koja se brzo prlja najbolje je prati ujutro, jer lojne žlezde posebno aktivno rade tokom noći.

Ako se uz masnu kosu borite i sa iritacijom ili svrabom, tada kupite šampone posebno dizajnirane za osetljivu kožu glave. Umirujući šamponi su pravljeni tako da normalizuju pH kože i na taj način uspore rad lojnih žlezda.

Proizvodi sa oznakom „za masnu kosu“ obično imaju ili neutralan pH ili pH koji je blizak alkalnom (u rasponu od 6 do 8). Budite oprezni kada ih upotrebljavate: takvi proizvodi vrlo agresivno čiste kožu glave, gotovo potpuno ispirući prirodno mazivo, zbog čega lojne žlezde rade nakon pranja još intenzivnije nego ranije.

 

Kosa koja se brzo prlja – kako je negovati?

Obratite pažnju na proizvode za negu: ne bi trebalo da budu jakih koncentracija. Izbegavajte kremaste i uljne tretmane koji se ne ispiraju. Uz prekomernu masnu kosu i kožu glave, dajte prednost serumima, sprejevima i „laganim“ maskama.

Proizvodi za stilizovanje – lakovi, pene, gelovi, gelovi– ubrzavaju prljanje kose. Ovde postoje dva izlaza: ili svakodnevno pranje šamponom ili da proredite upotrebu ovih sredstava.

Redovno oblikovanje fenom, četkanjem i drugim električnim alatima takođe ne doprinosi rešavanju problema masne kose: čim temperatura vlasišta počne da raste, počinje da se proizvodi više masnoća.

Pokušajte da se manje češljate i generalno da manje dodirujete kosu tokom dana, kako ne biste dodatno stimulisali lojne žlezde.

 

CentralTalliance/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.