Izbegnite oštećenja: 5 stvari koje ne smete raditi sa mokrom kosom

by | 7 juna, 2023
mokra kosa

Osnovno pravilo kvalitetne nege kose glasi: mokra kosa je slaba kosa. Šta to znači za vašu rutinu?

Zašto je mokra kosa sklona oštećenjima?

Strukturu kose formira protein keratin. Čim voda natopi kosu, njeni molekuli počinju da prodiru u šupljine, da se apsorbuju i izazivaju širenje vlasi kose. Kao rezultat toga, kutikula kose se podvrgava značajnoj deformaciji: njene ivice počinju da se podižu i pucaju.

Kada se kosa osuši, ona gubi vlagom dobijeni volumen. Ali, tada je nega kose najvažnija jer : zbog deformisane kutikule, kosa postaje nestašna, lomljiva i neprijatna na dodir, sklonija oštećenju. Da ne bismo pogoršali situaciju i da bismo sačuvali zdravlje kose, važno je da znamo šta nipošto ne smemo raditi sa mokrom kosom.

5 stvari koje ne smete raditi sa mokrom kosom:

Ne ostavljajte kosu vlažnom dugo

Opet, mokra kosa je slaba kosa. Što duže hodate sa mokrom kosom, ona je podložnija oštećenjima. Za ovo stanje stručnjaci su čak smislili poseban naziv – hidro-zamor kose. Srećom, prilično ga je lako sprečiti.

Osušite mokru kosu peškirom i nemojte čekati da se same osuši. Stručnjaci takođe ne savetuju spavanje sa mokrom kosom: ako mokra kosa počne da trlja o površinu jastuka, oštećenja kose su skoro neminovna.

Danas na policama kozmetičkih salona i specijalizovanih prodavnica možete pronaći širok spektar balzama, sprejeva i drugih proizvoda koji će pomoći u zaštiti strukture kose tokom i nakon pranja. Dakle, bez pomoći vaša kosa sigurno neće ostati zdrava.

Ne češljajte kosu od korena do vrhova

Ako vam se kosa zapetlja tokom pranja, nemojte odmah posegnuti za češljem – prvo pokušajte da je raspetljate prstima: na taj način smanjujete rizik od oštećenja. Odlučite se za češljeve sa širokim zupcima i uvek počnite od krajeva i napredujte do korena.

Ne vezujte mokru kosu u visoki rep

Kada vam se kosa pokvasi, jako se rasteže. Napetost koju vaša kosa doživljava kada je vežete u rep (posebno visok) dodaje joj veliki stres, a ako to radite često, vrlo brzo će postati lomljiva i nezdrava.

Zaključak: Uvek osušite kosu pre nego što je vežete u rep. Posebno obratite pažnju na materijal od kojeg je napravljena ukosnica ili elastična traka: meka plastika ili meka tkanina je najbolja opcija.

Pokušajte da ne stilizujete kosu kada je mokra

Uređaj za oblikovanje mokre kose, poput fena, bazira se na naglom zagrevanju vlasi do temperature koja ume i da pređe 100 stepeni. Voda u kosi tada bukvalno ključa, pa vi sami zamislite kakav to uticaj ima na našu kosu.

Budite oprezni sa sredstvima za zaštitu od toplote na bazi ulja

Takva sredstva mogu vam ili igrati na ruku, ili uzrokovati probleme sa kosom. Činjenica je da neka ulja imaju nizak prag sagorevanja. To znači da kada se zagreju, mogu stvoriti dodatnu napetost i otežati češljanje kose. I to je poslednje što im želimo.

Prilikom sušenja takve proizvode je najbolje kombinovati sa regeneratorima koji se ne ispiraju- sa njima će češljanje biti mekše i lakše, a kosa zdravija.

gstockstudio/iStock/GettyImagesPlus