Kako da se češljate da biste ređe prali kosu?

Postoje pravila i saveti koji će vam pomoći da kosu češljate pravilno. Pročitajte više o tome kako da se češljate da biste ređe prali kosu.

by | 1 aprila, 2023
kako da se češljate

Da li ste znali da i to koliko često češljate kosu i način na koji to radite utiče na njeno prljanje. Ovaj naizgled jednostavan, svakodnevni zadatak zapravo mnogo ljudi radi pogrešno. Ali, na sreću, postoje pravila i saveti koji će vam pomoći da kosu češljate pravilno. Pročitajte više o tome kako da se češljate da biste ređe prali kosu.

Najčešće, žene svoju kosu češljaju samo da bi je razmrsile, međutim, ukoliko se to radi pravilno, češljanje može imati i mnoge druge benefite. Jedan od tih benefita je i produženje perioda između dva pranja kose.

Kako da se češljate da biste ređe prali kosu?

Lojne žlezde koje se nalaze u folikulima kose proizvode prirodna ulja koja pomažu podmazivanju kože glave, međutim, ukoliko se prečesto češljate, to može doprineti brzom prljanju kose. Sa druge strane, pravilno češljanje pomaže da prirodna i korisna ulja odlaze od korena kose do vrhova i daju joj prirodan sjaj. Pravilno češljanje je bitno i zbog uklanjanja opale kose, tako da je češljanje barem jednom u toku dana veoma korisno. Takođe, uklanjanje opale kose sa glave pomoći će vam i u čišćenju kuće.

Kako da se češljate kako biste poboljšali kvalitet kose?

Nežno provlačenje češlja ili četke kroz kosu je odgovarajuća stimulacija kože glave. Ova mini masaža glave poboljšava protok krvi u vlasištu i može ubrzati rast kose. To ima dobar i fizički i psihički efekat. Previše energično češljanje može dovesti do lomljenja i oštećenja kose.

Kosu je najbolje češljati od vrhova ka pramenovima. Prvo raščešljajte vrhove, a zatim podignite četku nekoliko centimetara iznad, kada raščešljate kosu i na toj dužini, četku ponovo pomerite na par centimetara ka korenu kose. Ponavljajte proces sve dok ne dođete do vlasišta, a kosa ne bude potpuno glatka.

Koliko da se češljate kako biste izbegli prečesta pranja?

Ukoliko se prečesto češljate, morate znati da to vašoj kosi nije potrebno. Ovakva strategija češljanja koja podrazumeva da kroz kosu stotinu puta prođete četkom nije dobra za kvalitet kose. Pre svega, osim što može doprineti bržem prljanju, ova taktika doprinosi i opadanju kose.

Zbog svega toga, preporučuje se dva češljanja dnevno – ujutru i uveče. Ovo je zdrav način za distribuciju prirodnih ulja kože glave kroz celu kosu, ali bitno je da to radite nežno.

Da li kosa treba da se češlja mokra ili suva?

Kada je u pitanju češljanje nakon pranja, najbolje je koristiti češalj sa širokim zupcima i biti veoma nežan. Mokra kosa je vrlo osetljiva i kako biste je održali zdravom, bitno je da budete vrlo pažljivi prema njoj. Drugi način za češljanje posle pranja je češljanje nakon sušenja kose. Ukoliko vam se kosa mnogo mrsi, dobro je da u njenu negu uključite sprej za raščešljavanje i regenerator koji se ne ispira jer će na taj način četka lakše kliziti kroz kosu.

Češljanje suve kose

Evo i odgovora na pitanje kako da pravilno češljate suvu i oštećenu kosu. Suva kosa ima tendenciju da se mrsi što dovodi do čvorova i lomljenja. Kako bi se izbegla oštećenja, najbolje je podeliti kosu na nekoliko manjih delova, a zatim češljati jedan po jedan. Nije dobro češljanje započinjati od korena, već od vrhova, a zatim raščešljavati malo po malo.

Sledite ovih nekoliko saveta i naučićete kako da se češljate a da se kosa ne prlja tako brzo, a sa druge strane, i da je ne oštetite. Češljanje kose može imati puno benefita ukoliko to budete radili na pravilan način.

Jovana Jevtić Jupiterimages/Getty Images Plus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.