Naelektrisana kosa: Ukrotite je u nekoliko jednostavnih koraka

by | 17 oktobra, 2022
naelektrisana kosa

Stiže zima, a sa njim i problem zvani: naelektrisana kosa. Evo kako da ukrotite kosu u danima kada je autfit baziran na vuni, sintetici i trikotaži.

Počinje hladno vreme i naši pramenovi se pretvaraju u neku vrstu naučnog projekta. Čak i one među nama koje pretrnu na pomen fizike vrlo dobro znaju kako na frizuru utiče statički elektricitet. Svaka vlas dobija svoj vlastiti život i kosu je skoro nemoguće ukrotiti. Naelektrisana kosa postaje veran pratilac tokom cele zime.

 

Šta je, uopšte, stastički elektricitet?

 

Sećate se trika iz detinjstva kada trljamo balon o kosu, pa ga zalepimo na plafon? Ili kada vunenim džemperom natrljavamo stakleni štapić da bismo privukli konfete? Da, baš to je elektricitet.

Izostavićemo ovoga puta one složene definicije koje sadrže krupne reči poput atoma, protona, elektrona, provodljivosti… Ono što je nama važno jeste da, kada dva materijala dođu u dodir, naleketrisane čestice sa jednog prelaze na drugi. U našem slučaju u pitanju su džemperi i kosa.  Kao rezultat ove pojave, kosa počinje da se raširi i dobija taj neobičan, naelektrisan izgled.

 

Naelektrisana kosa: Kako je ukrotiti?

 

Jedan od najboljih načina da smanjite statiku jeste da se uverite da je vaša kosa dobro hidratizovana. Koristite dubinski balzam za kosu, lagana sredstva za čišćenje i završite sa uljem.

 

Ulje avokada

Ako vam je kosa suva, lakše će se naelektrisati. Zato – hidriranje je prva stanica u borbi protiv statičkog elektriciteta. U ove svrhe odličan je izbor ulje avokada koje deluje na kosu kao hidratantna krema na vaše lice. Pritom, ono zatvara kutikulu, sprečava da voda nestane iz vlasi i ujedno štiti kosu od lomljenja.

 

Makadamija

Ako baš ne uspevate da pripitomite divlju, naelektrisanu kosu, pokušajte da pomešate vaše uobičajeno sredstvo za stilizovanje kose sa  uljem makadamije. Nanesite malu količunu od korena ka vrhovima kose i zagladite je. Ne samo da ćete ukrotiti nestašne pramenove, nego ovo i neguje kosu.

 

Ne koristite četke za kosu

Četkanje kose doprinosi naleketrisanju zbog trenja koje nastaje između kose i čekinja.  Plastične četke imaju tendenciju da generišu više statičkog elektriciteta, tako da je veća verovatnoća da će vam kosa postati neposlušna. Ako možete, zamenite plastičnu četku drvenom ili četkicom sa prirodnim čekinjama. Korišćenje češlja sa širokim zupcima je odlična zamena za četke za kosu.

 

Ne ispirajte balzam

Slično dodavanju hidratantnih ulja vašoj kosi, duboko kondicioniranje vaših pramenova takođe može smanjiti statičnost. Kada je vaša kosa navlažena, manje je verovatno da će stajati uspravno.

 

Zaštita od toplote

Sredstva za zaštitu kose od toplote mogu da smanje i naleketrisanje. Kako? Jednostavno – oni smanjuju isušivanje kose, a gde nema suve kose, nema ni naelektrisanih pramenova.

 

Jonski fen

Jonski fen za kosu funkcioniše tako što šalje pozitivno naelektrisane jone. Kada se plus joni sretnu sa minus jonima koji su naelektrisali vašu kosu, oni se jednostavno – neutrališu, a naleketrisanje nestane.

 

 

 

GianLuca68/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.