Oštećena kosa: Da li je vašoj kosi neophodna dodatna nega i kakva?

by | 1 novembra, 2022
ođtećena kosa

Oštećena kosa može da pokaže svoje stanje na različite načine, uključujući ispucale vrhove, lomljivost, zapetljavanje. Ali, ako mislite da su ovo jedini znaci da vaša kosa pati – u velikoj ste zabludi

 Oštećena kosa zahteva da otkrijemo u čemu je problem i da napravimo mala, ali dosledna prilagođavanja u svojoj svakodnevnoj nezi kose. Ne postoji nikakvo čarobno rešenje, izuzev – makaza. Ali, zašto biste žrtvovali svoje divne pramenove, ako ne morate?

 

Opadanje kose

Postoji prirodna količina kose koju gubimo svaki dan, ali postoje i znaci opadanja koji služe kao znak upozorenja.

Proređivanje kose može biti uzrokovano stresom, godinama, teškim lekovima ili  rođenjem bebe. Ako vas nije zadesila nijedna od ovih promena, a kosa vam opada u pramenovima, vreme je da posumnjate na vlasište – upravo njemu treba dodatna nega. Zato, u negu kose uvedite šampon za duboko čišćenje i balzam za jačanje kose. Takođe možete razmisliti o profesionalnom tretmanu keratinom jednom mesečno kako biste ojačali kosu.

 

Ispucali krajevi

Ako su vam vrhovi suvi čim izađete ispod tuša ili ako vam je vlas dosta tanja na vrhu nego u sredini – sledeći korak su ispucali pramenovi. Ovde su makaze jedino valjano rešenje, ali ne morate ići na drastične promene frizure. Jednostavno, počnite da se šišate jednom u dva meseca po 15 milimetara. Za neko vreme, rešićete svoj problem.

 

Lomljenje kose

Kada  kosa počne da se lomi, to je verovatno zbog nedostatka elastičnosti, što znači da je kosa u krhkom stanju i ne može se mnogo rastegnuti bez lomljenja.

Najverovatnije ste preterali sa farbanjem ili drugim hemijskim tretmanima. Duboki regeneratori ili maske za kosu pružaju slojeve zaštite i hidrataciju za kosu koja je previše obrađena, suva ili joj nedostaje čvrstoća i elastičnost. Trudite se da koristite proizvode sa keratinom i hidratantnim svojstvima.

 

Suva kosa

Suva, lomljiva kosa obično je uzrokovana nedostatkom vlage. A nedostatak vlage potiče od onoga čemu izlažete svoju kosu—sod klime preko kvaliteta vode do učestalosti izvlačenja pramenova.

Dobra rutina hidratacije, koja podrazumeva retko šamponiranje, ali često nanošenje balzama, može da povrati balans vašoj kosi. Korišćenje hidratantnog šampona i balzama jednom nedeljno može pomoći u rešavanju ovog problema.

 

Kovrdžanje kose

Kovrdžanje je česta pritužba onih čija je kosa u lošem stanju. Ako vam je kosa neposlušna, ako se lako naelektriše, ako odbija da se ispravi  – to je to.

Ovo je posledica vremenskih prilika, prekomernog pranjea ili šamponiranja. Lek za ovo je u dodatnoj hidrataciji i pravilnoj nezi kose. Može vam pomoći i upotreba spreja za otpetljavanje kose..

 

Pečati kratke kose

Ako ste ikada uradili sveobuhvatno izbeljivanje i toniranje, ili bilo koju drugu tešku, dramatičnu promenu boje na vašoj kosi, možda ste upoznati sa ovim nivoom lomljenja. To su čitavi pramenovi kose koji su prelomljeni na pola. Obično se može popraviti situacija proteinskim tretanima.

 

Zapetljavanje kose

Ako imate bilo koji od gore navedenih znakova, velike su šanse da se vam se kosa jako mrsi.  Kada je kosa već oštećena i nema vlage, spoljašnji sloj vaše nije gladak i ravan; zbog toga je skloniji formiranju čvorova.

Spavajte na svilenoj jastučnici i koristite peškir od mikrovlakana nakon pranja da biste zaštitili kosu od trljanja o abrazivne tkanine. Pokušajte da češljate i raspetljate kosu pre pranja i regeneracije.

iprogresman/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.