Pantenol za kosu: Benefiti i kako ga zapravo koristiti

by | 28 juna, 2022
Pantenol za kosu

Pantenol za kosu bi trebalo da bude na vašem radaru, kada je nega vlasi u pitanju, a zašto, otkrivamo vam, u detalje, u nastavku.

Pantenol predstavlja alkoholni derivat pantotenske kiseline (komponente komleksa vitamina B) i ključni je sastojak mnogih preparata za negu kose. Generalno govoreći, ovaj sastojak ima benefite za sve tipove vlasi, a evo o čemu se zapravo radi.

Pantenol za kosu

U pitanju je sastojak koji hidrira i vlaži kosu, može da se koristi svakodnevno, a glavni benefit ogleda se u balansiranju vlažnosti vlasi, jačanju kose i potpomaganju da vlas dobije sve neophodne nutrijente.

Održavanje vlažnosti vlasi

Pantenol se koristi u nezi kože i kose, jer se ponaša kao ovlaživač. On izvlači vlagu iz okoline i doprema je u samu kosu.

Glatka kosa

Ovaj sastojak razmekšava kosu, čineći je glatkom i sjajnom. Uz to, smanjuje nesavršenosti vlasi, poput ispucale i suve kose, te se posebno preporučuje suvoj i oštećenoj kosi.

Pantenol za kosu i antiupalna svojstva

Kada se apsorbuje u telo, pantenol se pretvara u vitamin B5, koji ima antiupalno dejstvo, odnosno učestvuje u reparaciji oštećenih vlasi.

Tanka kosa

U jednoj studiji dokazano je da pantenol pomaže u sprečavanju istanjivanja kose, potpomaže njen rast i sprečava beživotnost vlasi.

Koji tipovi kose bi trebalo da koriste pantenol?

Eskperti se slažu da pantenol mogu da koriste osobe svih tipova kose, jer je on sjajan univerzalni preparat za negu. Uz to, bezbedan je za korišćenje na dnevnom nivou.

Ipak, naročito se preporučuje suvoj i dehidriranoj kosi, kao i ispucalim i oštećenim vlasima.

Kako se pantenol koristi?

Pantenol se može pronaći u mnogim proizvodima za negu kose, uključujući šampone, balzame, serume i maske za kosu. Važno je pronaći proizvod koji vam najviše odgovara.

Isto tako, moguće je nabaviti pantenol u slobodnoj formi te ga dodavati u preparate, poput šampona.

 

 

 

 

lepotaizdravlje.rsCentralITAlliance / iStock / Getty via Guliver


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.