Tanka ili retka kosa: Evo kako da ih stilizujete, a da postignete utisak dodatnog volumena

by | 27 septembra, 2022
tanka ili retka kosa

Tanka ili retka kosa? Evo kako da je stilizujete i negujete kako biste postigli veći volumen (ili bar stvorili takav utisak)

Kada imate tanku ili retku kosu, može vam biti teško da postignete izgled ili firzuru koju priželjkujete. Ipak, za to postoji način. Pre svega, važno je da otkrijete koji tip kose imate, kako da je  negujete, a potom i da naučite osnovne frizerske trikove.

 

Tanka ili retka kosa: saveti i trikovi

 

Šta je to tanka kosa?

 

Tanka kosa je ona koja ima tanak prečnik. Ovo nema veze sa gustinom vaše kose: tanka kosa može biti i gusta i retka. Ipak, ako imate tanku i gustu kosu, moguće je da ćete biti sasvim zadovoljni volumenom, ali ćete imati problem u pokušajima da stilizujete kosu na novi ili drugačiji način.

Ova osobina kose je genetski predodređena i na nju ne možete da utičete.

 

Šta je to retka kosa?

 

Ovaj termin se odnosi na gustinu kose, odnosno na broj pramenova na određenom delu skalpa. Čak i ako imate debele vlasi, uz retku kosu teško da ćete uspeti da postignete utisak željenog volumena.

Posebno je teška situacija ako počne da vam se proređuje kosa. Jedan od znakova proređene kose je da primetite da je vaše čelo postalo više, da su se zalisci povećali ili da više puta zatežete gumicu za kosu, nego obično.
Vlasište takođe postaje vidljivije kako dolazi do proređivanja kose, a neki ljudi počnu da primećuju pojačano opadanje kose.

 

Kako stilizovati tanku kosu?

 

Da biste maksimalno iskoristili tanku kosu, cilj treba da vam bude da naučite da radite sa njom i da je stilizujete na pravi način. Stilisti preporučuju da izbegavate ravne rezove, oni će učiniti da vam kosa izgleda ređe. Ako je vaša kosa srednje guste ili gusta, odlučite se za slojevite frizure. Za žene koje vole bob i lob preporuka je da se odluče za njihovu razbarušenu verziju – kosa tako dobija na volumenu.

A kako da negujete tanku kosu?

Koristite šampon za jačanje kose i trudite se da što redovnije radite piling vlasišta. On stimuliše folikule i rast kose. Za vas su, tvrde stilisti, odlična sredstva za negu koja sadrže kofein. Kada birate sredstva za stilizovanje kose, odlične su pene ili balzami koji se ne ispiraju, odnosno sva ona sredstva koja se nanose pre sušenja kose, a ne posle. Ovakav pristup pomaže da se kosa podigne iz korena i tako se postiže utisak boljeg volumena kose.

 

 

Kako stilizovati retku kosu?

 

Ne postoji pravilnik koji kaže da morate da nosite određeni stil samo zato što vam je kosa retka ili proređena. Nosite koji god stil smatrate da vam odgovara—ali ako tražite frizuru koja će stvoriti utisak punoće, izbor se sužava.

Prvi savet stilista jeste da se opredelite za kratke firzure. Što je kosa kraća, izgleda gušće. Ako želite duge uvojke, onda su najbolji izbor ekstenzije za kosu. Sprejeve u boji ne bi trebalo koristti često jer mogu da oštete folikule dlake i doprinesu dodatnom proređenju kose.

Kako da negujem retku kosu?

Obavezno izbegavajte teške proizvode na tankoj kosi. Za dodavanje volumena, preporučuje se veoma dobro čišćenje kose i vlasišta i korišćenje laganog regeneratora. Sprejevi i pene za povećanje volumena će pomoći da se kosa podigne u korenu.

Možete koristiti formule na bazi keratina i obavezno redovno radite piling vlasišta da biste uklonili sve ostatke preparate koji dodatno umrtvljuju i otežavaju kosu, dajući joj još ređi izgled.

 

Viorel Kumosov/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.