Votka u šamponu: Trend koji izgleda ludo, ali – da li pomaže?

by | 14 novembra, 2022
votka u šamponu, vodka za negu kose

Votka u šamponu?! Da, dobro ste pročitali. Lista „uradi sam“ tretmana za negu kose od skora je dobila proširenje: čuveno alkoholno piće. Da li votka zaista može da neguje kosu?

 

 

Dodavanje votke u šampon jedan je od ključnih trendova na društvenim mrežama i praćena je svedočanstvima o povećanju volumena, uklanjanju peruti, sjajnijoj kosi… Eksperti tvrde da nema nikakvih dokaza da vodka utiče na kosu na bilo koji način: pozitivan ili negativan. Tek nam predstoje naučna istraživanja koja bi trebalo da potvrde kakav uticaj na negu kose ima ovo alkoholno piće. I da li ga uopšte ima.

 

Šta je votka?

 

Votka je čisto destilovano alkoholno piće koje se prvenstveno sastoji od vode i etanola. Obično se pravi od žitarica ili krompira, a sadrži oko 40 posto alkohola. U suštini, kada se pitamo kako votka deluje na kosu, onda bismo trebali da posmatramo kakav uticaj na vlasi ima etanol.

Ovaj alkohol već se koristi u mnogim proizvodima za negu kože, oralnu negu i negu tela – uključujući negu kose. On je zadužen da poboljša teksturu proizvoda. Etanol pomaže u rastvaranju drugih sastojaka u proizvodu i potpomaže prodiranje proizvoda u kosu/kožu čineći ga na taj način efikasnijim.

Etanol je takođe adstringent, koji može privremeno da učini da koža bude zategnutija i tonirana i može se očekivati da bi sličan efekat trebalo da ima i na kožu glave.

 

Votka za negu kose: ima li prednosti?

 

Potencijalne prednosti votke za negu kose mogu se grupisati u dve oblasti: efekti na vlasi i efekti na  skalp.

Lek protiv peruti: Perut, takođe poznata kao seboroični dermatitis, je uobičajen problem kože glave. Smatra se da ga uzrokuje određena gljivica kojoj prijaju sva prirodna ulja koja luči naša koža glave. Etanol koji je glavni sastojak votke poseduje baktericidna i fungicidna svojstva, što bi moglo da utiče na gljivicu koja izaziva perut. Ipak, treba biti oprezan jer alkohol je jak i agresivan i mogao bi dovesti do iritacije kože glave.

Protiv kovrdžanja: Nizak pH votke teoretski bi mogao smanjiti uslove koji dovode do statičnosti i kovrdžanja kose. pH našeg vlasišta ima tendenciju da bude oko 3,67, a sve što se nanese na kosu sa pH višim od toga uzrokuje povećanje negativnosti električnih naboja kose, a samim tim su vam veće šanse da će kosa biti naelektrisana. Upotreba proizvoda sa pH višim od 5,5 može povećati trenje i izazvati kovrdžanje, lomljenje i zapetljavanje kose. Znajući ovo, ima smisla proveriti da li vodka može pozitivno da utiče na kosu.

Povećava cirkulaciju vlasišta: Kao vazodilatator, alkohol izaziva opuštanje i širenje krvnih sudova, što može da poveća cirkulaciju skalpa. Međutim, votka u većim količinama postaje vazokonstriktor, smanjujući krvne sudove i smanjujući cirkulaciju. Prema tome, efekat votke na krvne sudove vlasišta jako zavisi od koncentracije koju koristite.

 

Votka u šamponu: Kako koristiti votku za negu kose?

 

Ako vas intrige nadvladaju i odlučni ste da sami isprobate negu kose votkom, postoje dva načina da to uradite.

Mešajte sa šamponom: Dodavanje votke u šampon i temeljno masiranje kose i kože. Ali, morate biti svesni dva negativna efekta: prvi – šampon će manje peniti, pa samim tim i lošije očistiti kosu, drugo – dodavanje votke promeniće sastav šampona ( i to sasvim moguće na negativan način).
Ispiranje nakon šampona: Ovo je ideja za one koji traže potencijalne prednosti votke protiv kovrdžanja. Nanesite votku tokom ispiranja kose i to u količini : kašika votke na čašu vode.

 

Votka za kosu: Ima li smisla?

 

Koliko god da smo se zabavili istražujući potencijalne prednosti votke za negu kose na naučnom nivou, izvesno je samo jedno: bez istraživanja i testiranja votke u nezi kose, bolje vam je da tražite komercijalne proizvode koji su provereni.

Rešavamo dilemu: Da li mi je potrebna maska za kosu?

torwai/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.