Posle nekoliko pranja boja kose vam izgleda očajno? Evo šta radite kako ne treba

by | 4 novembra, 2020
Održavanje farbane kose

Sve dame koje se farbaju znaju kako izgleda muka zvana – održavanje farbane kose, pogotovo ako ste se odlučili za neku ekscentričnu boju ili onu koja je drastično drugačija od vaše prirodne. Znamo i da boja kose postaje manje intezivna nakon nekoliko pranja, uz korišćenje presa, uz često feniranje… Ali, da li postoji način kako da makar malo odložimo ovu pojavu kako bi boja ostala lepa i sjajn što je moguće duže? Postoji, uz ovih nekoliko caka.

Mnoge od nas prave ovih nekoliko grešaka koje nas koštaju super frizure. Otkrivamo vam neke od najčešćih.

Održavanje farbane kose

Koja je temperatura vode sa kojom perete kosu?

Da li ste znali da je nakon farbanja kose najvažnija temperatura vode kojom je perete. Kutikul, spoljašnji deo dlake, upija boju, pa prilikom pranja kose vrućom vodom postoji opasnost da se on otvori i da se vrlo brzo promeni nijansa kose (ispere). (Pročitaj: Kosa po meri kraljevske porodice – ove trikove primenjuje Kejt Midlton)

Najbolje je da obojenu kosu perete mlakom ili (još bolje) hladnom vodom. To će uspešno zadržati kutikul zatvorenim – što znači i boju na kosi.

održavanje farbane kose

nortonrsx/Getty via Guliver

Prečesto perete kosu

Teško vam je da perete kosu hladnom vodom? Smanjite učestalost pranja kose uz korištenje mlake vode. Pogotovo ako je vaša nijansa kose svetlija pokušajte malo ređe da je perete kako biste mogli duže da uživate u raskošnoj boji.  Ako možete i imate kosu u tonovima – roze, narančastoj ili crvenoj pranje kose svedite na jednom nedeljno. Počnite da koristite šampon za suvo pranje kose s vermena na vreme. (Pročitaj: Pristaje svima: Stepenasta kosa ponovo na beauty tronu, a one je savršeno nose)

Takođe, ako je kutikul dlake jako oštećen (npr. zbog izbeljivanja kose) ona brže gubi boju. Negujte kosu!

Koristite pogrešne proizvode

Neki proizvodi sadrže hemikalije koje uspešno čiste kosu, ali i deluju protiv pigmenata u vašoj kosi. Zato, vredi ulagati u posebnu negu za kosu koja je farbana.

Imajte na umu i to da vaši proizvodi za negu ne treba da sadrže sintetičke sastojke poput sulfata, parabena ili silikona.

lepotaizdravlje.rs Jacob Wackerhausen/nortonrsx/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.