Da li je pranje kose svaki dan zaista štetno? Evo šta kažu eksperti

by | 3 avgusta, 2022
Pranje kose svaki dan

Od malena smo učili da pranje kose svaki dan stanjuje vlasi, teme nam se više masti, a kosa počinje da opada. Ali da li je to zaista tako?

Uprkos svim simptomima (svrab skalpa, gubitak volumena i oblika), većina nas izbegava da pere kosu svaki dan. Poneko čak izbegava da pere kosu više od jednom nedeljno. Ali da li je ovo najzdravija opcija?

Koža je naš najveći organ koji obavlja niz važnih funkcija:

  • metabolizam
  • održavanje toplote tela
  • zaštita tkiva, organa, nerava…

A kosa je zapravo dodatak kože koji raste iz folikula- složenog dela strukture same kože. U membranama, zametne ćelije sintetišu keratin- glavni protein za kosu. Cela kutikula kose sastoji se od keratinskih ljuskica. Mišić koji podiže kosu skuplja i podiže kosu – osećamo to kada nam se kosa „naježi“. Lojne žlezde proizvode ulja koja obavijaju dlaku i štite je. Kanal lojne žlezde je usmeren ka folikulu dlake.

I dok ostatak tela (kože) peremo svakodnevno, sa kosom to pak nije slučaj. Treba li prati kosu svaki dan ili ne?

Pranje kose svaki dan- da ili ne?

Lojne žlezde luče sebum koji štiti kosu i ako je kvalitetan, on se ne lepi, te se raspoređuje ravnomerno po celoj vlasi. Kada se ne luči dovoljno sebuma, koža glave postaje suva, peruta se, a kosa je beživotna i puca.

Kada peremo kosu, ispiramo i sebum, a vlas ostaje bez zaštite. Ali na njen kvalitet utiču spoljni faktori: vazduh, izlaganje sunčevoj svetlosti, prašina… Zagađen gradski vazduh šteti kosi dok je topli vazduh suši. Sunčevi zraci isušuju kosu, a prašina i sam vazduh mogu sadržati teške metale i druge štetne materije. Ovo utiče na kvalitet sebuma koji se luči. Naime, sebum apsorbuje čestice prašine sa alergenima i toksičnim supstancama.

Koliko često treba da peremo kosu?

Naše telo ima mehanizam prirodnog samopročišćenja, ali društvo diktira druga pravila ponašanja. Ono što se preporučuje jeste da se kosa pere po potrebi. Muškarcima se preporučuje svakodnevno pranje, a ženama na svaka dva dana.

Mit je da često pranje kose utiče na opadanje vlasi. Prosečna osoba dnevno izgubi oko 100 do 150 dlaka, a na tom mestu rastu nove vlasi. Osoba koja pere kosu jednom nedeljno primetiće veći procenat opadanja, ali to samo znači da su „mrtve“ vlasi dugo stajale na glavi.

Pranje kose svaki dan i kako se brinuti o njoj?

Jedan od načina da prestanete da perete kosu svaki dan je da odaberete odgovarajuću i pravu negu. Savremena sredstva ne štete vllasima i ne dovode do opadanja u pramenovima. Vrući vazduh fena za kosu, figaro i pegle za kosu joj pak štete.

Koje alate treba koristiti?

  • Hranljive maske;
  • Sredstva sa hijaluronskom kiselinom;
  • Zaštitne preparate sa kompleksima vitamina rastvorljivih u mastima
  • Ulja poput kosovog i arganovog

Štetu korišćenja fena možete minimalizovati na sledeći način: operite kosu pred spavanje, a ujutru je navlažite i oblikujte je. Mokra kosa ne bi trebalo da se stilizuje.

Nakon farbanja, potrebno je nahraniti i kosu i kožu glave. Koristite regenerativne maske na svaka dva do tri dana.

Kada stilizujete kosu (peglom, figarom, viklerima, fenom) koristite proizvode koji obnavljaju i štite vlasi. Na primer, sprejevi za zaštitu od toplote – formiraju film i neće dozvoliti da se pramenovi osuše.

Lepota i zdravljetorwai/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.