Kako da odredite svoj tip kovrdža i priuštite im najbolju negu (detaljan vodič)

by | 5 januara, 2023
tip kovrdžave kose

Suprotno popularnom verovanju, kovrdžava kosa nije samo jedna velika kategorija. Da biste lakše negovali, a i stilizovali svoju kosu, jako je važno da odredite pravi tip kovrdža

 

Tip kovrdža: Kako ga otkriti i zašto je važan?

Otkrivanje vašeg tipa kovrdža može biti prilično težak zadatak. Za početak, postoje različite vrste kovrdža i svaka ima svoj skup jedinstvenih karakteristika i osobina. Ukupno, postoji devet vrsta kovrdža i svaka zahteva posebnu negu i način stilizovanja. Upravo zato je određivanje tipa kovrdža važno: olakšaće vam njihovu negu i oblikovanje.

Svaka od ovih jedinstvenih vrsta kovrdža nosi svoju jednstvenu oznaku od 2a do 4c – potražite je na pakovanju svog omiljenog proizvoda kada sledeći put budete kupovali sredstva za negu kose.

 

Osnovni tipovi kovrdža

 

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Ana (@chai.bee)

 

Talasasta kosa (tipovi 2a, 2b i 2c)

Tip 2a

Imate blage talase u obliku slova S i relativno retku ili srednje gustu kosu. Kosa vam se brzo suši i lako se ispravlja i generalno je prilično laka za održavanje. Da bi kosa 2a izgledala dobro u svakoj prilici, preskočite koncentrovane i teške proizvode to može može opteretiti vaše lokne i ispraviti ih. Takođe, trebalo bi da izbegavate superdugu kosu, jer ćete onda izgubiti svoje dragocene lokne.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Erika Miller (@erikamiller)

Kakve proizvode da koristim? Pene, gelovi i krem gelovi svojom konzistencijom pogoduju mekim talasima. Za poboljšavanje teksture koristite sprejeme od morske soli.

 

Tip 2b

I vaši su talasi u obliku slova S, ali nisu ograničeni samo na donji deo kose, već zahvataju celu dužinu vlasi. Vaši talasi lako gube svoju definiciju. Negujte kosu na isti način kao žene iz grupe 2a.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Leigh Havens-Bicknell (@livingboldleigh)

 

Tip 2c

Vi ste negde na granici talasaste i kovrdžave kose. Da biste se brinuli o 2c kosi na pravi način, smanjite nedeljni broj pranja kose, koristite kremu za kovrdžavu kosu da biste loknama dali definiciju i spavajte na svilenoj jastučnici da biste izbegli kovrčavanje i zapetljavanje.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sarah (@gingerrcurls)

 

Kovrždava kosa (tipovi 3a, 3b, 3c, 4a, 4b, 4c)

 

Tip 3a

Kovrdže pokazuju određeni petljasti „S“ uzorak koji je dobro definisan i obično elastičan. Kovrdže tipa 3a imaju obim širine deblje krede. Ovaj tip kose mnogo je suvlji od ravne, tako da je duboko kondicioniranje na nedeljnoj bazi dobra ideja!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели rachel 🦙 (@thatcurlblog)

Koje proizvode da koristim? Žene sa kovrdžama tipa 3a i 3b  trebalo bi da koriste kremu za stilizovanje koja je pravljena tako da ne dozvoljava prodiranje vlage do kose, krem gel ili mleko za oblikovanje koji daju definiciju kosi.

 

Tip 3b

Kosa je još kovrdžavija i ima manji obim od tipa 3a. Ova vrsta kose je obično veoma gusta, a ima veoma definisane kovrdže. 3b kosa bi trebalo da se stilizuje hladnim sredstvima, da se koriste lagani proizvodi koji ne opterećuju kovrdže i da se dobro hidratizuje kosa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели allison (@curlsbyallison)

Tip 3c

Kovrdže su izrazito čvrste, podsećaju na vinski otvarač, a obim im je poput slamčice. Kosa tipa 3c ima tendenciju da bude gušća i grublja od kose tipa 2 ili 3a i b. Ovakva kosa je super suva — ali takođe ne želite da je preopterećujete uljima i mastima, jer to može da vam oteža kosu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Orlando RËZOcut | Balayage (@jamilla.the.stylist)

Koristite kreme za stilizovanje ili gelove koji hidriraju. Duboko kondicioniranje najmanje jednom nedeljno je važno da biste pokušali da sačuvate elastičnost i vlagu.

 

Tip 4a

Čvrsto namotana kosa koja ima „S“ uzorak. Uzorak uvijanja je vidljiv, a obim jedne kovrdže je mali, tek poput igle za heklanje. Glavna razlika između 3c i 4a kose je u tome što kosi 4a treba značajna količina vlage i ima velike koristi od dodatne hidratacije. To može značiti dodatno duboko kondicioniranje ili oblikovanje kose zaštitnim sredstvima kako bi se vlaga zadržala u pramenovima.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Noelia ✨ (@curlelia)

Za one sa kovrdžama tipa 4, preporučuje se korišćenje kremastog humektanta kako bi se maksimalno povećala zaštita i vlažnost kose.

 

Tip 4b

Pramenovi imaju oblik slova „Z“ i manje definisan obrazac kovrdža. Umesto da se uvija, kosa se savija pod oštrim uglovima. Kosa tipa 4b je čvrsto namotana i oštra na dodir.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Tizara | NATURAL HAIR (@_tizzie_)

 

Tip 4c

Kosa je toliko ukovrdžana da su lokne prestale da budu definisane, a vlasi izgledaju plastično, kao kosa na lutkama. Kosa tipa 4c može da varira od fine, tanke i meke do grube sa gusto zbijenim pramenovima. Ovo je tip kose koji zahteva najviše vlage.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Samantha Smith (@samanthacurlhaus)

 

Kako odrediti svoj tip kovrdža?

Najpre morate dobro pogledati teksturu kovrdža. Tipovi koji počinju oznakom 2 uglavnom su talasasti, dok su tipovi broj 3 ono što smatramo standardom kovrdžavosti. Tipovi broj 4 više podsećaju na cikcak pramenove, nego na kovrdže ili talase.

kako odrediti tip kovrdža

Kinki kosa (broj 4) ima nabore u sebi, pramenovi čine cik-cak oblik, a ne uvojak ili talas. Krajevi vaše kose lako se zapliću.

Kovrdžava kosa(tip 3) – svaki od pramenova formira čvrste zavojnice.  Pramenovi kovrdžave kose se skupljaju i vijugaju u obliku spirale Ovoj teksturi je potrebno dosta vlage da bi podstakla definisani obrazac.

Talasasta kosa (tip 2) je kada se pramenovi savijaju ili formiraju „S“ oblik, lagani su i labavi.

Ako i dalje niste sigurni koji ste tip kovrdža, pokušajte da ga odredite dok vam je kosa mokra – tada je njena tekstura definisanija.

 

Kako negovati kovrdže?

Sve žene sa prirodno kovrdžavom kosom trebalo bi da koriste šampone bez sulfata kako bi sačuvale vlagu i izbegle sušenje kose. Upotreba češlja sa širokim zupcima pomoći će da se formiraju kovrdže.

Ako tragate za određenih hidratantnim kremama i šamponima, tražite one koji sadrže ekstrakt zelenog čaja i cvet kamilice. Ukoliko je vašim kovrdžava  neophodno da ih nahranite, onda posegnite za sredstvima sa jojoba uljem, kokosom, hibiskusom. Ši bater je takođe vrlo pogodan za kovrdžavu kosu.

 

People Images, Elena Pimukova/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.