Sušenje kose bez fena: 6 saveta stručnjaka za najbolji efekat

by | 24 januara, 2023
sušenje kose bez fena

Mnogi smatraju da je sušenje kose bez fena „odmor“ za kosu. Ali za najbolji rezultat, treba da pratite korake stručnjaka.

Pravilno sušenje kose bez fena – šta kažu stručnjaci?

Verovali ili ne, postoje ispravni i pogrešni načini za sušenje kose bez fena. „Pravi način“ za sušenje kose na vazduhu takođe se može razlikovati od jedne kose do druge. Da bismo proverili kako pravilno sušiti kosu bez fena, obratili smo se dvojici stručnjaka za kosu, frizerki Michelle O’Connor i trihologu Rochelle Hunter Mosley, za njihove savete.

Prema rečima naših stručnjaka, glavna prednost sušenja na vazduhu je to što smanjuje šansu od oštećenja koje fen može da izazove. Triholog kaže da su talasasta i kovrdžava kosa često prikladnije za tehniku sušenja na vazduhu, ali da je neophodno prethodno dobro pripremiti kosu preparatima za negu. Prema rečima frizerke, sušenje na vazduhu je poželjno ako živite u toplijoj klimi. Bez obzira na tip kose, oba naša stručnjaka se slažu da postoje određeni koraci koje možete preduzeti za uspešno sušenje kose bez fena.

6 koraka za uspešno sušenje kose bez fena

 

View this post on Instagram

 

A post shared by olivia jade (@oliviajade) 

Dubinsko čišćenje kose

Najveća briga koju mnogi ljudi imaju u vezi sa sušenjem kose je kovrdžanje. Ako planirate da ne koristite fen, treba da dubinski očistite kosu od nečistoća ali i maske ili regeneratora. Ukoliko dubinski ne operete kosu, preparati za negu neće prodreti do vlasi.

Da biste bili sigurni da vam je kosa u potpunosti čista, možete s vremena na vreme da koristite šampone za dubinsko pranje. Ovi šamponi su „jači“ i snažnije deluju protiv nečistoća i masnoće. Ipak, ne treba ih redovno koristiti zbog toga što mogu biti suviše agresivni u tom slučaju. Dovoljno je da ih koristite jednom nedeljno ili čak jednom mesečno, u zavisnosti od tipa kose.

Hidratacija je ključna za sušenje kose bez fena

Bez obzira na tip kose, hidratacija je ključ uspešnog sušenja bez fena. Zbog nedostatka toplote kosa često može da se ukovrdža. Zbog toga je korišćenje regeneratora ili balzama, kao i hidratantne kreme za kosu veoma važno. Počnite sa hidratantnim regeneratorom pod tušem, a zatim nanesite hidratantnu kremu koja se ne ispira dok je kosa još vlažna. Izgebavajte nanošenje ovih proizvoda na koren vlasi.

Da li treba češljati kosu dok je mokra?

Prioritet broj jedan tokom sušenja na vazduhu je minimiziranje kovrdžanja. Oni sa kovrdžavom kosom skoro uvek češljaju kosu samo kada je mokra da se kovrdže ne bi opustile i postale neujednačene. O’Konor se slaže, dodajući da kovrdžavu kosu ne treba češljati kada se osuši, posebno ne bez hidratante kreme.

Iako se često vodi debata o tome da li ravnu kosu treba češljati kada je mokra, pravila su malo jasnija kada je u pitanju sušenje bez fena. Dok se suši na vazduhu, svako češljanje ili čak diranje kose rukama može doprineti stvaranju talasa. Frizerka tvrdi da je idealno da je očešljate tek kada bude bar 75% suva.

Pravi proizvodi za stilizovanje

Pravi tip proizvoda za stilizovanje se razlikuje u zavisnosti od vašeg tipa kose. Za kovrdžavu kosu, O’Connor kaže da će vam verovatno trebati hidratantni proizvod koji se ne ispira, a zatim gel, krema ili pena za učvršćivanje lokni. Za ravnu kosu, važno je ne opterećivati kosu proizvodima.

Važno je i kakav peškir koristite

Korišćenje peškira od mikrofibera će vam pomoći da se kosa brže osuši i smanjiće šansu od kovrdžanja. Tradicionalni pamučni peškiri mogu izazvati više trenja, lomljenje vlasi i talase.

Obavezno pokupite višak vode peškirom od mikrofibera. To bi trebao da bude poslednji korak za osobe sa kovrdžavom kosom, dok je za one sa talasastom ili ravnom kosom idealno da to urade pre nanošenja proizvoda za negu.

Ne idite na spavanje dok se kosa ne osuši

Posle svih ovih koraka, poslednja stvar koju želite da uradite je da odete u krevet sa još mokrom ili vlažnom kosom. Čak i ako spavate na svilenoj jastučnici da biste smanjili trenje, možete napraviti talase ili nabore na kosi pre nego što se potpuno osuši. Pored toga, izazvaćete kovrdžanje svakim pokretom koji napravite dok spavate. Ako planirate da perete kosu, ostavite dovoljno vremena pre spavanja da se vaša kosa potpuno osuši.

 

Korišćenje fena može značajno da ubrza proces ali sušenje kose bez fena smanjuje oštećenje vlasi i teško ju je kasnije oporaviti bez šišanja.

 

Miljana Momirovićgpointstudio/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.