Sedam navika koje vašu kosu čine nekvalitetnom

by | 7 jula, 2016

Nevažno je da li kosu negujete u frizerskom salonu ili je sami stilizujete kod kuće, postoje načini da je lako oporavite od štetnih uticaja. Ukoliko kosu često tretirate različitim preparatima ili aparatima, njoj treba samo malo dodatne nege kako bi dostigla svoj pun potencijal. Evo kojim navikama najverovatnije utičene na loš kvalitet kose…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nepravilan unos hrane i pića

Postoji direktna veza između ljudi koji nemaju dovoljno gvožđa ili vitamina C u svom organizmu, a imaju tanku ili oštećenu kosu. Dokazano je da bez obzira na to kakav šampon ili balzam za kosu koristite, vaši pramenovi i dalje mogu biti u jako lošem stanju ukoliko se ne hranite pravilno. Potrudite se da u ishranu ubacite salate i citrusno voće. Naravno, ne zaboravite na vodu: što su folikuli vaše kose vlažniji, to je i ona zdravija.

Pročitajte još i… Pet saveta za kosu kakvu ima Kejt Midlton

Na sledećim stranama pročitajte koje su ostale navike koje utiču na loš kvalitet vaše kose…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pogrešni proizvodi za pranje kose

Sulfati u šamponima su štetni, uglavnom zbog hemikalija koje uklanjaju ulja neophodna za sjaj i bujnost kose. Mnogo je profesionalnih stilista koji ne podržavaju komercijalne brendove u potpunosti, upravo zbog sastojaka koje sadrže. Naša preporuka? Operite kosu balzamom. Ukoliko ste zabrinuti zbog ostatka, samo je isperite jabukovim sirćetom na svaka 3-4 pranja.

Pročitajte još i… Farbate se u plavo? Evo kako da očuvate boju!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Peškir ili konstantno feniranje

Kada posegnete za peškirom ili fenom da osušite kosu, to je verovatno zato što vam oni mogu pomoći da što brže uredite svoju frizuru. Eto problema. Trljanje kose peškirom je pouzdano lomi u korenu. A fen za kosu? Kada su prekomerna toplota i vlažne krhke niti bile dobra ideja? Danas je zapravo trend prirodno sušenje kose, pa poštujte to makar kada vam vremenske prilike to dopuštaju.

Pročitajte još i… Top 5 načina kako da zaštitite boju kose tokom leta

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Izbegavanje redovnog šišanja

Pređimo odmah na stvar. Skraćivanje kose svakih 4-6 nedelja ne pomaže da ona brže raste. Ono što radi jeste da pomaže vašim krajevima i čini koren kose zdravijim. Zato nikada ne treba izbegavati odlazak kod frizera. Samo se potrudite da je to neko kome možete poveriti stilizovanje svoje kose. Neki ne razlikuju „skraćivanje“ i šišanje.

Pročitajte još i… 10 stvari koje morate znati pre nego što ofarbate kosu

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Izbegavanje „zaštite za kosu“

Pletenice i konjski rep hit su među svim beauty blogerkama, dakle, uzmite u obzir skupljanje kose na taj način, makar tokom nedelje. Ovakvo stilizovanje kose vas sprečava da koristite nepotrebne preparate, koji bi trebalo da drže vašu kosu u mestu. Takođe, vas sprečava da stalno kvarite frizuru dodirujući je rukama. Što je manje budete dirali, to je ona jača.

Pročitajte još i… Najlepše frizure za letnje muzičke festivale

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Korišćenje previše hemikalija

Farbanje kose ili stavljanje trajne farbe isušuje vašu kosu. Ukoliko zaista morate da se farbate, neka za vas to učini neko profesionalan. On će znati koji je najbolji način da što manje ošteti vašu kosu prilikom farbanja.

Pročitajte još i… Džidži Hadid za jedno veče ponela četiri različite frizure

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Korišćenje pogrešnih „alata“ za kosu

Korišćenje češljeva, češljanje kose dok je mokra, stavljanje šnala dok je kosa vlažna – ovo su samo neki od primera koji ukazuju na to da pogrešno koristite alatke za uređivanje kose. Cilj je ukrotiti kosu, a da je što manje vučete i oštećujete. Sve što lomi vašu kosu je štetno.

Pročitajte još i… Saznajte kako da napravite domaće šampone za kosu

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.