Šišanje

by | 28 marta, 2011

Osvrnuli smo se na dugu istoriju skraćivanja kose

44. godina pre nove ere: Umire Julije Cezar, ali njegova prepoznatljiva frizura – kosa začešljana napred, sa izraženim dužim zulufima (stil koji su kasnije kopirali glumci Stiv Mekvin i Džordž Kluni) – nastavlja da živi.

16. vek: Žene su brijale ili čupkale kosu sa čela da bi ono izgledalo više.
  
1898. godina: U Kairu je iskopana mumija obrijane glave koja je verovatno pripadala kraljici Nefretiti. Članovi kraljevske porodice brijali su glave da bi se rešili vašaka i nosili su perike.

1958. godina: Elvis Prisli se prijavljuje za vojsku i šiša svoju bujnu “grivu”. Ovaj događaj je zabeležen kamerom i postao je jedan od najpopularnijih dokumentaraca svih vremena.

1962. godina: Menadžer The Beatlesa otpustio je bubnjara iz originalne postave benda Pita Besta, jer je ovaj, navodno, odbio da prihvati čuvenu “bob” frizuru. Fotografkinja Astrid Kirher, koja je osmislila novu frizuru za bend, tvrdila je da se od Pitove kovrdžave kose ne može napraviti takva frizura.

10:
Deceniju kasnije, Pol Makartni, kao i njegova supruga Linda, pustili su kosu.

1980. godina: Pevačica Grejs Džons pokazala je svoju obrijanu glavu na omotu albuma Warm Leatherette.

1994. godina: Sali Heršberger je napravila čuvenu “namerno neurednu” frizuru Meg Rajan za film Francuski poljubac.

20: Za toliko pozicija na listi je pala gledanost popularne TV serije Felicity nakon što je glavna zvezda Keri Rasel odsekla duge lokne 1999. godine.

2000. godina: Filmske zvezde Sara Mišel Gelar i Kejti Holms potpisuju ugovor sa filmskom kućom Warner Bros kojim se obavezuju da neće skraćivati kosu.

24: Procenat porasta gledanosti pomenute TV serije Felicity nakon što je Keri Rasel ponovo porasla kosa 2000. godine.

1980. godina: Pevačica Grejs Džons pokazala je svoju obrijanu glavu na omotu albuma Warm Leatherette.

62,5 miliona dolara: Vrednost izvezene ljudske kose iz Indije u 2003. godini. Veći deo prikupljen je iz hindu hramova u kojima žene seku pramenove kose i prilažu ih bogovima. Ova kosa se koristi za pravljenje perika i ekstenzija.

110: Broj fotografa koji su prisustvovali šišanju glumice Mie Farou u salonu poznatog holivudskog frizera Vidala Sasuna.

83: Procenat roditelja koji su 2005. godine izjavili da nova frizura, pre početka školske godine, znatno podiže samopouzdanje njihove dece.

Tekst: Nataša Ćovin Foto: ShutterstockNajnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.