Keratin za kosu: Kako da postignete efekat kao iz salona?

by | 10 februara, 2023
keratin za kosu

U svetu nege, keratin za kosu već dugo je najpoznatiji tretman. Posebno je voljen zbog toga što jača vlas, pruža sjaj, čak i ispravlja kosu. Ali da li ga raditi kod kuće?

Tretman keratinom za neke može biti dobra ideja jer štedi vreme za stilizovanje kose. Drugi pak strahuju zbog toga što su čuli priče o tretmanima od onih koji su pogrešili. Sve u svemu, sagledali smo sve prednosti ali i nedostatke i doneli konačan sud.

Kako funkcioniše keratin za kosu?

Vremenom, naša kosa, slično kao i naša koža, stari. Može izgubiti elastičnost, postati kovrdžavija i/ili postati tanka i krhka. Keratinski tretman ima polutrajni efekat kojim se kosi vraća nedostatak proteina i zatvara u pramenove kose. Rezultat je jača i čvrsta vlas sa efektom ispravljanja.

Keratinski tretman: prednosti

Keratinski tretmani su poznati po tome što kosu čine glatkom i daju veliki sjaj. Bez obzira da li želite da ispravite kosu, brzo sušenje bez fena ili visok sjaj, tretman keratinom može da pruži sve jer u suštini dlaku čini glatkom i pogodnom za ove rezultate.

Poznato je da svakodnevna primena toplote može dovesti do lomljenja i slabljenja vlasi. Prema tome, ako često koristite alate za stilizovanje, tretman keratinom može biti nežnija opcija za vaše pramenove. Uz to, stilizovanje gotovo da vam neće biti ni neophodno nakon keratinskog tretmana ili ćete ga svesti na minimum.

Ako imate kovrdže, keratin za kosu može smanjiti kovrdžanje, zagladiće dlaku, smanjiti volumen ili čak ispraviti kosu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GK Hair (@gkhair)

Keratin za kosu: nedostaci

Profesionalni frizeri navode da se treba voditi pristupom „manje je više“ zbog toga što je glavni nedostatak keratinskog tretmana prekomerno korišćenje. Isti problemi kao i kod bilo kog hemijskog tretmana važe u tome što visoka učestalost tretmana može izazvati neželjene reakcije. Najviše što bi trebalo koristiti keratin za kosu je svaka tri meseca ali je jednom u šest meseci više nego dovoljno.

Nepravilna primena je još jedan nedostatak. Previše proteina i toplote može izazvati lomljenje kose, baš kao što može i nedostatak proteina.

Sve ovo govori da je profesionalna briga ovde od najveće važnosti. Ako redovno farbate kosu, pitajte svog frizera za savet u vezi sa keratinskim tretmanima. A ako ste dovoljno smeli da odlučite da ovo isprobate kod kuće, pridržavanje uputstava je apsolutno ključno za održavanje zdravlja vaše kose.

Kako da uradite keratinski tretman kod kuće?

Pre nego što odlučite da nanesete keratin za kosu, profesionalna konsultacija sa frizerom je vrlo poželjna kako ne biste oštetili kosu, a obično su besplatne.

Keratin za kosu: 6 koraka za najbolji efekat

Operite kosu šamponom: Počnite sa temeljnim čišćenjem kose, idealno koristeći šampon za dubinsko pranje da biste uklonili sve nečistoće. Na taj način će keratin imati najbolji efekat.

Nanesite keratin za kosu: Za prvo nanošenje, proizvod nanesite od korena ka krajevima. Ako radite korekciju, nanesite ga samo na krajeve.

Sačekajte da deluje: Ostavite tretman na kosi 30 minuta ili koliko je preporučeno prema uputstvima.

Temeljno isperite: Obavezno ispirajte kosu najmanje 10 minuta kako biste bili sigurni da je rastvor potpuno uklonjen. Tokom ovog koraka koristite samo mlaku vodu.

Koristite peglu za kosu: Potpuno osušite kosu pre nego što prođete peglom preko svakog pramena najmanje tri puta na visokoj temperaturi.

Sačekajte pre nego što operete kosu: Neka prođe bar 48-72 sata, ili vreme koje je navedeno u uputstvima, pre nego što se vratite svom redovnom rasporedu pranja kose.

I za kraj, da li je keratin za kosu dobar tretman?

Keratinski tretmani imaju mnogo potencijalnih prednosti, posebno ako je nezgodna za oblikovanje i često je stilizujete. Sve u svemu, rekli bismo da pogodnosti nadmašuju rizike i da vam može pomoći ukoliko želite da svojoj kosi pružite dodatan sjaj.

Miljana Momirovićmegaflopp/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.