Stres ili geni: Zašto su današnje žene sede sa 25 godina?

by | 21 marta, 2011

Jedan od najneprijatnijih trenutaka kod starenja za ženu je onaj kad ugleda prve sede vlasi. U prošlosti taj sivi dan dočekao ih je u kasnim tridesetima ili ranim četrdesetim, ali alarmantni podaci govore da žene današnjice prirodnu boju kose gube pre 30- te. Više od 30 posto Britanki ispod trideset godina već je počelo da sedi, a dve trećine njih za to krive stres, pokazala je nova studija.

Pre samo dvadeset godina bilo je tek 18 posto žena koje su prve sede vlasi uočile pre 30. rođendana. ‘Više od sedam miliona  Britanki kosu boji kod kuće i uvek se mislilo da starije dame to rade kako bi prekrile sede, a mlađe zbog mode. Istraživanje je pokazalo da to nije baš tako’, rekao je Kler  Pide  iz firme  “John Frieda” koja se bavi negom kose.”’Nije nam ništa čudno kad nam dođe klijentkinja  kojoj  je 25 godina i kosa joj vidljivo sedi. Takvih je sve više’, naglasio je.

Za sede mlade devojke postoji i novi naziv: ‘ghosts’ (grey haired over stressed twenty somethings) ili u privodu ‘duhovi’ (seda kosa dvadesetgodišnjakinja pod stresom). Naučnici  su podeljeni. Deo njih sve prepisuje genima i smatra da okolina ima tek neznatan uticaj. Drugi pak tvrde da je dokazano kako stres crpi vitamin B, a pokusi na miševima pokazali su da im je zbog pomanjkanja tog vitamina dlaka postajala bela.

Japansko  istraživanje  pokazalo je da su folikule kose podložne istoj vrsti stresa koji oštećuje i DNA, a to je oksidativni stres uzrokovan izloženosti cigaretnom dimu, UV zracima i zagađenju, ali i emocionalnom stresu, što je upravo dakle onaj stres koji naglašavaju ‘ghosts’ žene.

Stručnjaci veruju da će za deset godina biti moguće stvoriti vitaminski dodatak ili čak šampon koji će sadržati enzime koji nedostaju kosi koja sedi, što će zaustaviti rast sede kose odnosno sprečiti  njenu pojavu  mnogo ranijeNajnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.