Zavesa šiške za sve tipove kose i oblike lica: Kompletan vodič

by | 16 maja, 2023
zavesa šiške

Zavesa šiške daju atmosferu letnje jednostavnosti dok podižu ceo vaš izgled. Samim tim, to čini ovaj hair look tako poželjnim na početku sezone.

Hair stručnjaci se slažu da, kada urade kako treba, zavesa šiške laskaju svima. To je hair stil koji može da iznese svaki oblik lica i svaka tekstura kose. I verujte da su šiške svestrane koliko su i uticajne. One predstavljaju jednostavan način da elegantno uokvirite svoje lice kada je ostatak kose podignut i da ponesete raspuštene frizure sa ugrađenim hladnim oblikom.

Šta su zapravo zavesa šiške?

Zavesa šiške čine za vaše lice ono što set vešto iskrojenih zavesa čini za prozor. One su mekša, prilagođenija interpretacija pravih šiški koje imaju za cilj da laskaju strukturi lica i ističu određene crte, kao što su oči ili jagodice. Savršene zavesašiške stvaraju mekoću i ravnotežu oko lica. Bilo da idete na dužu verziju sa središnjim delom za otvaranje jagodica ili više volite  da uokvirujete liniju obrva, njihova svrha jeste da istaknu sve vaše pozitivne osobine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kaia (@kaiagerber)

Iako su ove šiške poželjne sa dobrim razlogom, morate da odmerite da li će vam odgovarati. Pre nego što krenete ovim pute, razmislite da li će šiške odgovarati vašem životnom stilu. Kao prvo, tu je čista “fizičnost” šiški. Neki ljudi smatraju da je osećaj dlake na licu neprijatan ili bi možda bilo praktičnije da im se kosa iz dana u dan potpuno povuče unazad.

Pored više odlazaka u salon radi podrezivanja šiški, tu je i dodatno održavanje kao što je više čpranja (šiške imaju tendenciju da se maste jer upijaju ulje, znoj, šminku, kreme i SPF sa vašeg lica) i svakodnevno stilizovanje—mada mnogi smatraju da ovo poslednje vredi truda.

 

Kako iseći zavesa šiške?

Jednostavno rečeno: prepustite šiške profesionalcima. Neka vam šiške uve šiša profesionalni frizer koji će vam prvo dati savete, uzimajući u obzir vaš oblik lica, crte i stil života. Pre sastanka sa profesionalcem, uradite sopstveno istraživanje kako biste razumeli šta će vam najbolje odgovarati. Odvojite vreme da razumete svoj oblik lica i odatle nacrtajte grubu skicu lica na komadu papira i zasenčite uglove i/ili vrh glave da vidite šta pomaže u stvaranju iluzije ovalnog oblika, što generalno teži da bude željeni cilj za najlaskavije rezultate. To je odličan način da se pripremite za razgovor sa frizerom i date sebi realnija očekivanja.

Kako stilizovati ove šiške?

Posebno kada radite sa ravnom i talasastom kosom, oblikovanje šiški dok su pramenovi još mokri je prednost. Fenirajte kosu ravnom četkom, a zatim koristite okruglu četku, koja se drži okomito, da biste „podigli“ šiške nagore.

Za duže šiške koje padaju po obrazima, koristite srednju i veliku okruglu četku. Sušite šiške ka napred da biste povećali volumen, a zatim osušite krajeve unazad i ka napolje da biste naglasili obraze.

Sa pravom teksturom i rezom, možete izabrati sušenje kose prirodnim putem- na vazduhu. Uz to, koristite sprej za zaglađivanje koji se bori protiv vlage na duži rok. Ovo omogućava da šiške  žive slobodno, dopunjujući sve vaše karakteristike.

Za dodatnu definiciju, namotajte vlažne šiške na vikler, a zatim ih ostavite prirodno da se osuše ili koristite difuzor na hladnoj, maloj brzini, pre nego što nežno odvojite viklere kada je kosa potpuno suva.

Šta još treba znati?

Morate znati da su potrebne dve stvari:

1) Redovne posete salonima radi održavanja i oblikovanja, obično svakih nekoliko nedelja

2) Svakodnevno oblikovanje je od suštinskog značaja za maksimalan efekat.

U duhu da izgledaju sveže, suvi šampon je vaš najbolji prijatelj. Bilo da su u obliku aerosola ili kao puder u prahu, suvi šamponi su postali toliko laki za upotrebu i više ne morate da brinete o ostatku belog prah. Da biste oživeli kovrdžave, resetujte šiške svaki dan ili dva vodom ili prskanjem lagane teksture.

 

Lepota i zdravljeNeilson Barnard / Staff via Getty Entertainment; Jon Kopaloff / Stringer via Getty Entertainment; Pascal Le Segretain / Staff via Getty Entertainment