Zbogom farbanju: Otkrivena prva formula protiv sedih

by | 3 oktobra, 2011

Džordž Kluni i Helen Miren ne mare preterano za svoje sede, ali većina nas ipak ne želi da na sebi vidi te prerane znakove starenja. Naučnici obećavaju da bi se problem uskoro mogao da reši uz pomoć dnevnog uzimanja tablete.
Na prodaji boja za kosu zaradi se godišnje preko osam milijardi funti, a iz L’Oreala, najveće svetske kozmetičke firme, nude prvu formulu protiv starenja. Temelji se na tajnom voćnom ekstraktu, a tablete navodno ne bi trebale da budu skupe. Osmišljene su za uzimanje baš kao i većina vitamina.

Bruno Bernard, glavni biolog za kosu iz laboratorija L’Oreal kaže: ‘Idealno bi bilo uzimati ih ceo život, ali realinije je ohrabriti ljude da počnu da ih piju pre nego što osede. Mislimo da ipak ne mogu da povrate proces, ako se sede vlasi već pojave.’

Ukoliko se tajna formula pokaže delotvornom kompanija se nada ogromnoj zaradi. Naime, u poslednje tri godine broj muškaraca u razvijenim zemljama koji posećuju frizerski salon radi bojanja kose se udvostručio, pokazalo je istraživanje koje je platio L’Oreal.

Raste i broj prodatih boja za kosu, a istraživanje firme Mintel, pokazalo je da više od dve trećine žena koriste boje za kosu.

Zašto sedimo?

Prve sede vlasi pojavljuju se u tridesetim godinama života, jer ćelije kose više nisu tako uspešne u nadvladavanju oksidativnog stresa i postaju podložnije uticaju toksina. Tableta bi navodno pružila zaštitu od ovog štetnog procesa.

Čelije pigmenta kose umiru zbog nedostatka zaštitnog enzima (TRP-2). Ali, pronalazači nove tablete nisu krenuli u stvaranje sintetičkog enzima nego su potražili nešto slično u biljnom svetu. Na kraju su pronašli tajni sastojak u jednoj voćki.

Testiranje je u toku , ali tableta neće biti u prodaji barem još sledećih 18 meseci. Imamo li na umu da pojavljivanje sedih traje, trebaće godine za utvrđivanje delotvornosti ovog proizvoda
 

Tagovi: