Zdrava, sjajna, seksi kosa

by | 6 oktobra, 2010

Naravno da prija kada vam neko uputi kompliment da je vaša kosa zdrava, sjajna i (ah, tako) seksi! Ali, kako pronaći pravu strategiju za savršenu negu i stajling? Imate toliko dilema, koliko i vlasi kose na glavi. Zamolili smo profesionalce da nam pomognu da rešimo dvadeset najčešćih hair nedoumica…

1 Koliko često treba prati kosu?
Ako je potrebno, to treba činiti svakodnevno. Naravno, koristite blagi šampon. Pri tom, uvek imajte na umu nekoliko važnih stvari:
1 Nanosite što manje šampona.
2 Pre utrljavanja šampona na kosu, razblažite ga vodom.
3 Ukoliko je vaša kosa veoma oštećena ili suva, nanesite šampon samo na koren, a ne duž cele vlasi.
4 Na kraju, isperite kosu mlakom vodom.

2 Utiče li režim ishrane na izgled kose?
Nažalost, ishranom ne možete da postignete da kosa izgleda bujno poput grive, ali možete da pospešite njenu blistavost i sjaj. Mahunarke, sočivo i govedina imaju pozitivan efekat, jer su bogati gvožđem koje sprečava njeno opadanje. Sličan efekat imaju i orasi, pirinač i proizvodi od žitarica celog zrna (bogati bakrom, cinkom, biotinom i nezasićenim masnim kiselinama).

3 Da li balzam slepljuje kosu?
Ne, bar ne onda kada kosa zahteva posebnu negu. Balzam oporavlja njene iskrzane delove i čini je lakšom za oblikovanje. Međutim, treba da se nanosi samo na oštećene delove, na primer, na pramenove ili krajeve farbane ili blajhane kose. Ukoliko, pak, želite da pružite svojoj kosi dodatnu negu, koristite masku za kosu. Ni u kom slučaju ne nanosite preveliku količinu preparata i pažljivo ga isperite. Pri odabiru regeneratora, budite pažljivi – ne sadrži svaki balzam istu količinu supstanci koje pospešuju sjaj kose.

4 Koja je količina preparata za negu kose dovoljna?
Većina žena preteruje sa upotrebom hair preparata. Formula „što više šampona, to čistija kosa“ ne prolazi. Naime, dovoljno je naneti na ruku količinu šampona veličine kovanice od 5 dinara. Količina maske za kosu treba da odgovara veličini oraha, balzama lešniku, a fluida za zaštitu kose zrnu graška. Veoma duga ili gusta kosa zahteva nanošenje nešto više preparata.

5 Kako spasiti frizuru kada stvari krenu naopako?
Ponekad vam se možda čini da je svaka pojedina vlas odlučila da vam upropasti dan. Zbog brojnih obaveza, niste stigli da operete kosu, a čeka vas važan sastanak. Tada posegnite za čudesnim hair oružjem mnogih (pre)zaposlenih žena – sprejem za oblikovanje kose ili vrućim viklerima koji će „popraviti“ opuštene lokne. Alternative su: šampon za suvo pranje kose ili bebi puder koji će apsorbovati masnoću sa korena vlasi, a vaša kosa izgledaće kao da ste je upravo oprali. A kada više ništa ne može da pomogne, poslužite se starim, dobrim trikom – pokupite kosu u konjski rep.

6 Kako sprečiti opadanje kose
Ukoliko se suočite sa ovim problemom, ne dozvolite da vas odmah uhvati panika. Najpre posmatrajte kosu dve do tri nedelje, a zatim se obratite dermatologu. Osnovna je pretpostavka da se dnevno može izgubiti sto vlasi kose. Ali, ukoliko dnevno umesto četrdeset, izgubite osamdeset vlasi, stanje je alarmantno. Uzrok problema može biti intenzivno sunčanje, nedostatak gvožđa ili poremećaj u radu štitne žlezde. Da biste utvrdili konkretan uzrok vašeg problema, najbolje je da se obratite dermatologu koji će vas uputiti na neophodne analize. A da li postoji još neka opcija koja može da pomogne? Probajte dermatološki šampon, kapsule i losion koji možete kupiti u svakoj bolje snabdevenoj apoteci.

7 Da li u pedesetim godinama kosa zahteva drugačiju negu nego u tridesetim?
To je apsolutno tačno, jer – vremenom – koža glave stari, a kosa postaje tanka, lomljiva i gubi sjaj. Da napravimo malu paralelu: kao što koža lica zahteva različitu negu u tridesetim i pedesetim (u kasnijem životnom dobu treba je negovati Q10 kremama koje sadrže esencijalne masne kiseline i karnitin), isti je slučaj i sa kosom. Zato je u pedesetim godinama potrebno koristiti antiejdž hair preparate koji će pospešiti njenu lepršavost i sjaj.

8 Da li je svaka kosa ista?
Crnokose žene imaju oko 100.000 vlasi na glavi. Ova boja kose rasprostranjena je širom sveta, jer dominira na kontinentima poput Azije, Afrike i Latinske Amerike. A sad uzmite u obzir činjenicu da ovi kontinenti imaju izuzetno velik broj emigranata koji su se nastanili širom sveta…
Plavuše imaju prosečno 150.000 vlasi, dakle – više od svih drugih, ali je njihova dlaka mnogo tanja i finija. Većina plavuša potiče iz skandinavskih zemalja. Interesantna je činjenica da u svetu postoji još samo deset odsto prirodnih plavuša.
Crvenokose
imaju oko 90.000 vlasi na glavi, znatno manje u odnosu na ljude drugih boja kose, ali je zato crvena kosa mnogo čvršća i snažnija. Samo jedan procenat svetskog stanovništva ima prirodno crvenu kosu. Kako ne bi sasvim nestala, crvenokosi su se organizovali pa kontaktiraju putem posebnih foruma, a postoje čak i dejting organizacije specijalno za „readheads“.
Brinete se sa nekih 110.000 vlasi nalaze u sredini. Uvreženo je mišljenje da su to vrlo inteligentne žene, jakog karaktera. Tražite dokaz? Među dobitnicima Nobelove nagrade velika većina bile su smeđokose.

9 Na šta treba obratiti pažnju pre bojenja kose?
Pre farbanja ne treba prati kosu, jer fini sloj loja štiti kožu glave od hemijskog opterećenja. Intenzivna nega pre tog postupka bila bi kontraproduktivna. Ako sami bojite kosu, imajte na umu da su za kosu dužine do ramena potrebna dva pakovanja boje.

10 Kada se poseta frizeru zaista isplati?
Uvek kada se radi o promeni boje kose, radikalnoj promeni frizure ili mini-valu. Samo će stručnjaci egzaktno proceniti vašu prirodnu boju kose i pomešati željeni ton – na taj način neće biti neprijatnih iznenađenja. Isto važi i za mini-val: najbolje bi bilo da koncentraciju kiseline i veličinu viklera odredi iskusni frizer.

11 Zašto već u tridesetim kosa počinje da sedi?
Prilikom udisanja, u svakoj ćeliji organizma stvara se vodonik-peroksid, dakle – i u folikulu kose, što obično neutrališu enzimi. Vremenom, ovaj proces sve lošije funkcioniše, jer raste koncentracija vodonik-peroksida. Da pojednostavimo, dolazi do sinteze neke vrste prirodnog sredstva za izbeljivanje. Kod nekih osoba to se dešava ranije, kod nekih kasnije. Neka vas to ne brine previše – i seda kosa može dobro da izgleda, i da se prekrije bojenjem.

12 Koja je razlika između blajhanja i bojenja u plavo?
Od tamne boje kose do svetlih nijansi – ovu promenu možete postići samo blajhanjem. Prirodni, tamni pigmenti moraju da se odstrane iz kose, a za to se koriste relativno jaka sredstva oksidacije, kao što su peroksid i persulfat. Prilikom bojenja kose u plavo, sa nje se odstranjuje mnogo manje prirodnog pigmenta, ali se dodatno na kosi deponuje veštačka boja. Tako se proširuje spektar boje npr. od pepeljastih do zlatnih nijansi. Kao sredstvo oksidacije, koristi se samo peroksid, pa se kosa mnogo manje oštećuje, ali je i efekat slabiji.

13 Zašto su bolje boje bez amonijaka?
Prijatnijeg su mirisa. Miris je, u svakom slučaju, mnogo slabiji od onog koji emituju farbe sa amonijakom, koji se koristi da „ispuni“ vlas kako bi na nju mogli da se talože pigmenti boje. Ovu ulogu, umesto amonijaka, kod nekih farbi preuzimaju specijalna ulja, koja su podjednako alkalna, ali ne tako intenzivnog (čitajte: neprijatnog) mirisa.

14 Koji proizvodi za oblikovanje daju najbolje rezultate?
Naravno, to zavisi od frizure i gustine kose. Krema je dobra kada želite da zaližete kosu ili da je pokupite u konjski rep. Vosak daje oblik i strukturu kratkoj kosi. I gel je dobar za stilizovanje kratke kose, pa i one srednje dužine, kao i za mokre lokne. Duža kosa će – ukoliko na nju nanesete gel i vosak- izgledati masno, zato ih koristite u minimalnim količinama. Da biste kosu ispravili ili stilizovali, nanesite na dlan malo kreme za oblikovanje i blago je utrljajte u kosu. Lak za kosu funkcioniše na svakoj dužini i stajlingu, ali suviše laka može da slepi kosu.

15 Sme li figaro da se koristi svaki dan?
Zavisi od temperature. Novi modeli (Braun ili Philips) imaju mogućnost regulisanja temperature za svaki tip kose. Dakle, ako želite da namestite lokne svakog dana, nemojte to raditi punom snagom, do 200 stepeni. U svakom slučaju, koristite specijalne proizvode za oblikovanje i zaštitu od toplote.

16 Šta sve treba da znamo o minivalu i loknama?
Pravilni talasi daju volumen
Mini-val, danas je potcenjena tehnika za postizanje volumena kose, a zavisno od tehnike i veličine viklera stavlja se samo na koren kose ili na celu dužinu. On nije dobro rešenje za dugu kosu, ali će odlično izgledati na kratkoj, ravnoj ili na kosi srednje dužine. I feniranje je mnogo lakše kada je kosa blago talasasta, a oblik frizure je postojan.
Veliki vikleri za raskošne lokne – istina ili zabluda?
Mnogi smatraju da se velikim viklerima postižu raskošne lokne. Nažalost, ovo je tehnički nemoguće jer – što je vikler veći, efekat je slabiji. Da biste imali savršene lokne, zategnite kosu kada je navijate na viklere i vodite računa o tome da prečnik viklera bude mali, maksimalno oko dva centimetra.
Da li kosa tokom uvijanja menja svoju strukturu?
Da bi ravna kosa postala kovrdžava, spojevi u unutrašnjosti vlasi moraju da se „pregrupišu“. Zamislite ih kao letvice na merdevinama koje se pod uticajem hemijskog sredstva fiksiraju u novoj (talasastoj) formi. Naravno, ne mogu svi prekinuti spojevi ponovo da se spoje, pa kosa gubi elastičnost, a može da dođe i do lomljenja krajeva.

17 Kako mogu da se isprave prirodne lokne?
Postoji više mogućnosti, a jedna od njih je peglanje kose. Mada, mnogo je modernije trajno ispravljanje. Ovaj postupak odvija se na sličan način poput mini-vala, kada se hemijskim supstancama lome spojevi u vlasi. Posle tretmana, kosa se oblikuje. Pandan viklerima kod mini-vala u procesu ispravljanja je pegla za kosu kojom se „ravna“ pramen po pramen. Zatim se, tečnošću za fiksiranje, zatvaraju otvoreni spojevi u unutrašnjosti vlasi. Kosu ne treba prati tri dana nakon ispravljanja.

18 Kako da punđa što duže traje?
Najbolje držanje kose ćete postići ako kosa nije sveže oprana, jer ćete je tako lakše oblikovati. Ravne pramenove najpre navijte na figaro ili tople viklere, i ostavite da se kosa ohladi kako biste je lakše oblikovali. Uvek tapirajte trećinu pramena od korena, jer razbarušena kosa bolje drži. Zatim, na natapirani deo kose nanesite lak. Za učvršćivanje koristite ukosnice koje su širine pramena kose.

19 Kako se namešta „banana“ punđa?
Važno je da imate kosu dužine do ramena. Začešljajte je u niski rep, učvrstite, a zatim uvrćite rep ka gore – najpre vrhove. Oblik banane, koji tako nastaje, fiksirajte šnalama i (na kraju) lakom za kosu.

20 Koji su najbolji trikovi za postizanje volumena?
Koristite preparate koji pospešuju volumen kose i fenirajte je fenom koji ima dodatak za difuziju (potrudite se da to radite malim, kružnim pokretima). Ukoliko se odlučite za tapiranje, koristite specijalnu četku koja je neće oštetiti. Pojedine pramenove natapirajte dva centimetra od korena kose u pravcu suprotnom od njenog rasta, a – pre toga – na kosu nanesite sprej za volumen. Ne ide vam sve od ruke kada je u pitanju oblikovanje kose? E, onda upotrebite jednostavan trik kojim ćete postići raskošan volumen: promenite prirodni razdeljak, tako ćete ispraviti koren kose. Ukoliko želite brzo da „dođete“ do volumena posle pranja, fenirajte je tako što ćete je zabaciti preko glave, ili je jednostavno navijte na nekoliko vrućih viklera.Najnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.