16 top saveta za kožu

by | 7 avgusta, 2009

LEPOTA I ZDRAVLJE  - Koji su pravi preparatti na koje mozete da racunate

Da li su senke sa šljokicama opasne za oci?
Šljokice mogu da budu problematicne ukoliko se nose kontaktna sociva, upozoravaju
oftalmolozi. Naime, postoji mogucnost da svetlucave cestice dospeju ispod sociva i izgrebu rožnjacu, što može da uzrokuje ozbiljnu infekciju. Zbog toga je važno da stavite sociva pre nanošenja senke i da nakon toga ne trljate oci. Na kraju, pre odlaska na spavanje OBAVEZNO skinite mejkap (ne samo sa ociju!).

 

Da li su kreme protiv celulita cista prevara ili zaista imaju efekta?
Nijedna naucna studija nije dokazala delotvornost ove vrste preparata. Ipak, nakon odreenog perioda redovne primene, primecuje se izvesno poboljšanje. To se može objasniti cinjenicom da je utrljavanje kreme u kožu svojevrsna masaža koja podstice protok krvi u ovoj oblasti, pa tako uzrokuje zatezanje kože i “izravnavanje” grudvica. Za postizanje ovog efekta nije neophodan (pre)skup preparat protiv celulita – poslužice svaka krema za telo – a rezultati su, u svakom slucaju, kratkotrajni.


Da li krema protiv hemoroida ublažava otok kapaka?
Da. Benzoakin, aktivni sastojak vecine krema protiv hemoroida, sužava krvne sudove, što redukuje otok. Potencijalne nuspojave?! Kreme protiv hemoroida mogu da uzrokuju dehidrataciju. Dakle, iako ce ublažiti natecenost kapaka, izazvace pojavu sitnih bora i iritirace kožu. Osim toga, postoji opasnost od pojave alergije na benzokain ukoliko se krema previše cesto koristi. Zbog toga strucnjaci, kada je rec o saniranju otoka ispod ociju, savetuju primenu antihemoroid kreme samo u “urgentnim” slucajevima.


Kako da sprecim nagomilavanje senke na pregibima kapaka?
Tako što cete eleminisati masnocu sa kapaka. Da biste to uradili, koristite specijalnu osnovu za senku (koju možete da kupite u parfimerijama), ili nanesite tanak sloj kompaktnog pudera na kapke pre nanošenja senke. Vizažisti takoe savetuju upotrebu senke u prahu jer ona sadrži najmanje masnoce. Na kraju, izbegavajte sedefaste i svetlucave senke jer se mnogo cešce (i uocljivije) talože na pregibima kapaka.


Postoji li bezbedan nacin za istiskivanje mitesera?
Postoji, ali zahteva dosta vremena: držite nekoliko minuta topli oblog na delu lica na kojem se nalazi miteser. Potom uvijte kažiprst obe ruke u vlažnu maramicu za lice i postavite ih sa obe strane mitesera (ali, ne previše blizu jedan drugog). Sada blago potiskujte miteser, odozdo prema gore, sve dok potpuno ne izae. Ako vam je koža masna i sklona miteserima, koristite tonik i masku za ovaj tip kože koji ce skupiti pore.


Kako da pronađem pravu podlogu za šminku?
Cak i vrhunski vizažisti kažu da je teško pronaci savršenu podlogu za šminku. Razlog je sasvim jasan – postoji milion nijansi kože, a paleta tecnih pudera sastoji se iz stotinak boja. I, šta onda da uradite ako nikako ne možete da pronaete odgovarajuci proizvod? Pomešajte dva tecna pudera: jedan u nijansi tamnijoj od vaše kože, a drugi u znatno svetlijoj. Potom isprobajte mešavinu na obrazima jer su oni bolji indikator prave boje kože od vilicne linije. Boju podloge obavezno proveravajte na prirodnoj svetlosti. Ako imate masnu kožu, koristite mat tecne pudere ili one u prahu. U slucaju da imate suvu kožu, koristite hidratantne tonirane kreme i izbegavajte podloge. Kada je nanosite na kožu, podloga je u formi kreme a kasnije poprima puderastu strukturu.


Da li feromoni u parfemima seksualno uzbuuju?
Odgovor je, bar za sada, negativan. Naravno, s marketinške tacke, to ne sprecava kompanije koje proizvode mirise da privlace nove kupce. U životinjskom svetu, feromoni zaista privlace jedinke suprotnog pola. Ljudi takoe mogu da registruju feromone, ali to još uvek nije dokaz da možemo da ih koristimo za privlacenje seksualnog partnera. Dakle, dok naucnici konacno ne razreše ovu dilemu, sasvim je izvesnoda ce proizvoaci parfema i dalje koristiti feromone u svojim proizvodima.


Kako mogu da se oslobodim tetovaže?
Najefikasnija, a ujedno i najbezbednija metoda za uklanjanje tetovaža jeste – primena lasera. Ipak, treba daznate da se jednim laserskim tretmanom ne mogu ukloniti ove boje. Zato vodite racuna o tome da ordinacija u kojoj cete se podvrgnuti intervenciji ima veci broj razlicitih lasera i da osoblje ima dovoljno iskustva u takvim intervencijama. Višebojne tetovaže, kao i one “svežijeg” datuma, najteže se skidaju, a one iscrtane smeom bojom mogu da potamne ako pigment sadrži i najmanju kolicinu gvoža. Zbog toga prvo treba da zahtevate testiranje na malom delu kože (tetovirane). Za potpuno uklanjanje tetovaže potrebno je cetiri do osam tretmana, izmeu kojih se pravi pauza od nedelju dana.

 

Da li depilacija voskom preko mladeža može da uzrokuje kancer?
Pojedini strucnjaci smatraju da depilacija površine kože na kojoj se nalaze mladeži (a narocito oni iznad nivoa kože, u kojima mogu da se nau prekancerozne celije) može da uzrokuje kancer. S druge strane, velika vecina naucnika tvrdi da to nije istina. Da biste bili apsolutno sigurni, izbegavajte depilaciju voskom mladeža nepravilnih oblika, kao i onih koji se izdižu nad površinom kože (zašto biste rizikovali cak i iritaciju?). Osim toga, dermatolog ili plasticni hirurg treba da pregleda sve sumnjive mladeže na vašoj koži.


Da li zanoktice brže rastu ako se redovno seckaju?
Ne. Ipak, eksperti ne preporucuju da to radite jer cete ukloniti prirodnu zaštitu korena nokta od bakterija. Umesto toga, bice sasvim dovoljno da ih svakodnevno blago potiskujete krajem peškira, i to nakon tuširanja (isto možete da uradite i specijalnim delom za zanoktice iz pribora za nokte). Nakon nanošenja kreme na lice (ujutro i uvece) utrljate višak u zanoktice da bi zadržale mekocu.


LEPOTA I ZDRAVLJE - Koji su pravi preparatti na koje mozete da racunate

 

Da li vremenom može da se pojavi alergija na kozmeticki proizvod?
Naglašena reakcija nakon duže upotrebe preparata koji sadrži alfahidroksilnu kiselinu, retinol ili serum na bazi vitamina C – verovatno je samo pojacana osetljivost, a ne alergija. Vecina preparata iz pomenutih kategorija narušava normalnu funkciju kože zbog cega ona, i pored trenutnih poboljšanja, nece moci da toleriše “dejstva” iz okoline (ukljucujuci sunceve zrake). U slucaju crvenila kože, svraba ili otoka, kao direktne posledice upotrebe nekog preparata, savet eksperata je da odmah prekinete da ga koristite. Ukoliko se iritacija ne povuce ni nakon dva dana, obratite se dermatologu.


Da li je tacno da 80 posto oštecenja kože suncevim zracima javlja pre osamnaeste?
Suncevi zraci štete na dva nacina. Tacno je da vecina oštecenja nastaje u detinjstvu, ali izlaganje dejstvu sunca u kasnijim godinama oštecuje površinu kože – javljaju se fleke, dispigmentacija, bore i, ono najgore – kancer. Ogranicavanje vremena provedenog na suncu i primena preparata sa minimum SPF 30 tokom zrelog doba pomocice da se neutrališe, cak popravi, šteta koja je nastala u mladosti.

 

 

Da li brijanje bikini zone ubrzava rast dlaka?
Nakon brijanja dlacice brže rastu nego posle depilacije voskom. Zašto? Zato što depilacija voskom oštecuje folikulu dlake, zbog cega ona postaje slabija i raste sporije. Pod uslovom da maljavost nije posledica hormonskog poremecaja, što se duže budete depilirali voskom, dlake ce postajati sve tanje i ree. Konacno, jedan deo dlacica potpuno ce prestati da raste.


Da li je trajna šminka bezbedna za zdravlje?
Postoji nekoliko ozbiljnih zdravstvenih i estetskih rizika. Baš kao i tetovaža, trajni mejkap na ocima ili usnama vremenom bledi, zbog cega linija ajlajnera može da izgleda kao senka. Takoe, treba da vodite racuna o laserskim tretmanima kojima cete se možda podvrgavati nakon stavljanja permanentnog mejkapa. Naime, pigment gvoža koji se nalazi u trajnom mejkapu može da potamni nakon primene lasera u toj oblasti, što je trajn posledica. Štaviše, trajni mejkap može da se razgradi ispod kože i da “šeta” po licu što, doduše, postaje vidljivo tek nakon neke laserske intervencije ili tretmana. Zbog toga je izuzetno važno da dobro promislite pre nego što stavite trajnu šminku, kao i da izaberete strucnu i iskusnu osobu koja ce to uraditi.


Da li botoks može da spreci pojavu bora?
Da, ali samo u delovima u kojima se mišici kontrahuju (botoks deluje na principu blokiranja mišicnih kontrakcija), kao što su slepoocnice, izmeu obrva i celo. Redovno, normalno nabiranje kože neminovno uzrokuje stvaranje bora. Eksperti kažu da botoks ne može da spreci pojavu sitnih bora na jagodicama obraza, ali da se one mogu bar odložiti prestankom pušenja i redovnom upotrebom preparata koji podsticu produkciju kolagena, kao i onih sa UV zaštitnim faktorom.


Na koji nacin šecer šteti koži?
Naucnici još uvek nisu utvrdili sve štetne posledice konzumiranja šecera. Ipak, veca kolicina slatkih namirnica može da uzrokuje glikaciju, proces koji ubrzava starenje kože smanjujuci zalihe kolagena i elastina. Osim toga, konzumiranje slatkiša ubrzava sve procese u organizmu, pa tako i funkciju lojnih žlezda, što dovodi do akutne pojave akni.

 

Tagovi: