Alergija na bižuteriju: Zašto se javlja i kako da je sprečite?

by | 28 novembra, 2022
Alergija na bižuteriju

Alergija na bižuteriju je veoma učestala, a zavisi od brojnih faktora. Evo kako je sprečiti, na vreme. 

Alergija na bižuteriju javlja se ili pojavom osipa na kožu (u slučaju nošenja ogrlica i narukvica), odnosno pojavom crvenila, svraba i gnoja u ušima (u slučaju nošenja minđuša od ovog materijala). A zašto se ova alergija javlja i kako je sprečiti, saznajte do detalja u nastavku.

Zašto se javlja alergija na bižuteriju?

 

1. Proces pirsinga je hirurška intervencija, nakon čega se formira mala rana. Zbog nepravilnog rada nekvalifikovanog majstora, može biti pogođena važna tačka na uvetu. U ovom slučaju, nelagodnost se oseća ne samo od jednostavnog nakita, već se uši gnoje i od zlatnih minđuša.

2. Nakon punkcije, potrebno je dugo voditi računa o rupi. Ne možete odmah da promenite posebne medicinske minđuše za druge, čak ni za srebrne ili zlatne minđuše.

3. Alergija može nastati kao rezultat nošenja nekvalitetnog nakita. Razlog može biti čvrsta kopča. Takođe, minđuše u obliku klinova često stisnu ušnu školjku, a pojavljuju se gnojne formacije.

4. Ako je uvo sa srebrnom minđušom gnojno, možda je u pitanju alergija na srebro.

5. Može doći do gnojenja zbog osetljive kože. U ovom slučaju, nošenje bilo kakvih minđuša će biti praćeno čestim inflamatornim procesima.

Nažalost, neke bolesti, poput dijabetesa, takođe mogu biti uzrok supuracije. Tada je pirsing uha kontraindikovana.

Sedam tipova minđuša koje svaka žena mora da ima

Šta učiniti ako se rupe u ušima zagnoje

Pre svega, punkcije treba tretirati baktericidnim agensima: alkoholom, tinkturom kalendula, hlorheksidinom. Moguće je koristiti lekovite masti. Pre nanošenja masti, tretirajte ranu vodonik-peroksidom.

Možete koristiti narodne metode:

1. Aloja. Prerežite list na pola i pričvrstite sa obe strane na ranu, pričvrstite flasterom. Ne uklanjajte tri sata, a zatim promenite na novu. Ponovite postupak nekoliko puta.

2. Rastvor soli. Rastvorite malo soli u toploj vodi, stavite bolno uho u rastvor 6 minuta Uradite postupak najmanje dva puta dnevno.

U slučaju gnojnog ispuštanja zbog običnog nakita, koristite minđuše od plemenitih metala. Ako zapaljenje dolazi zbog zlatnih minđuša, zamenite ih srebrnim i obrnuto. Pre nego što stavite minđuše, tretirajte ih dezinfekcionim sredstvom.

Da li ste uradili sve preporučene procedure, ali uši i dalje ne prestaju da se gnoje? Zakažite konsultacije sa doktorom. Lekarski pregled će utvrditi pravi uzrok gnojnog sekreta, a specijalista će propisati efikasan tretman .

Lepota i zdravljeOleksandra Polishchuk/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.