Alfa hidroksilne kiseline: Zašto se smatraju najboljom opcijom za hidrataciju kože?

by | 4 oktobra, 2022
Alfa hidroksilne kiseline

Alfa hidroksilne kiseline jedne su u nizu sastojaka koji se koriste u nezi kože. A evo zašto bi, prema dermatolozima, trebalo da budu na prvom mestu. 

Postoji niz različitih kiselina koje se obično koriste u svetu nege kože. Pogledajte na brzinu sastojke u bilo kom od proizvoda koje trenutno koristite, a mi smo voljni da se kladimo da u bar jednom od njih postoji neka vrsta kiseline. I dok sve kiseline za negu kože daju određene nemefite – uglavnom to što sve deluju kao hemijski pilingi – nikako nisu jednake. Obično se kategorišu u tri grupe: alfa-hidroksilne kiseline, beta-hidroksilne kiseline i polihidroksilne kiseline. (Češće se nazivaju odgovarajućim akronimima AHA , BHA i PHA). Među to troje, međutim, ne može se poreći da AHA dominiraju. Obuhvatajući nekoliko različitih vrsta kiselina sa opcijom za svaki tip kože i ten, dermatolozi ih hvale zbog mnogo više od njihove sposobnosti pilinga.

Alfa hidroksilne kiseline i benefiti za kožu

VRSTA SASTOJKA: Kiseli/hemijski piling

GLAVNE PREDNOSTI: Eksfolira gornje slojeve kože kako bi minimizirala tupost i ujednačila teksturu; Neke AHA takođe mogu stimulisati proizvodnju kolagena, dok druge imaju antioksidativna i hidratantna svojstva.

KO BI TREBALO DA JE KORISTI: S obzirom na njihov širok spektar efekata, većina ljudi može imati koristi od upotrebe AHA, sve dok pronađete pravu alfa-hidroksilnu kiselinu i njenu koncentraciju za vaš tip kože.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA GA KORISTITE: Ovo se u velikoj meri razlikuje u zavisnosti od određene kiseline, proizvoda i vaše kože. Pratite uputstva sa proizvoda, ali uvek počnite polako, koristeći AHA samo jednom ili dva puta nedeljno i postepeno povećavajući učestalost kako vaša koža to može da toleriše, predlaže Nussbaum.

DOBRO FUNKCIONIŠE SA: Peptidi mogu usporiti prodiranje AHA, čineći ih manje iritantnim. Možete ih upariti i sa hidratantnim sastojcima.

NE KORISTITE SA: Izbegavajte upotrebu retinoida u isto doba dana kada i AHA, i budite oprezni kada koristite i BHA (beta hidroksilne kiseline, kao što je salicilna kiselina) i AHA kako biste smanjili iritaciju.

Šta su AHA kiseline?

Alfa-hidroksilne kiseline su grupa kiselih jedinjenja, najčešće dobijenih iz biljnih izvora. Postoji mnogo različitih, a neke od najčešćih su: glikolna (proizvedena iz šećerne trske), mlečna (proizvedena iz kiselog mleka), limunska (izvedena od limuna) i jabučna (izvedena od jabuka). Iako svi deluju na površini kože kao hemijski pilingi, razlikuju se po veličini, a potom i penetraciji i snazi. Što je molekul manji, to je dublja penetracija, a samim tim i efikasnija.

Međutim, sa druge strane, povećana efikasnost takođe može značiti povećanu verovatnoću iritacije, posebno ako je vaša koža već osetljiva. Zato su vrsta alfa-hidroksilne kiseline koju odaberete, njena koncentracija i proizvod u kome dolazi veoma važni.

Prednosti alfa-hidroksilnih kiselina za kožu

Po definiciji, bilo koja vrsta kiseline će ljuštiti kožu, ali AHA idu iznad i dalje od te pojave.

Oni su površinski piling: kako ćelije kože umiru, često se mogu skupiti i zaglaviti na vrhu kože. Alfa-hidroksilne kiseline rastvaraju „lepak“ koji ih drži zajedno, pomažući im da se nežno otrgnu.

Rezultat? Gotovo sve stvari koje želite, naime povećan sjaj, glatkija tekstura i manje tamnih mrlja. Ovaj hemijski piling je ono što čini AHA dobrim izborom za one sa osetljivom kožom, kod kojih fizički piling (odnosno ručni piling) može dovesti do crvenila i upale.

Povećavaju proizvodnju kolagena: AHA ne deluju samo na epiderm; takođe mogu uticati na dublji sloj kože (ili dermis). Studije pokazuju da sve AHA podstiču razvoj kolagena u određenoj meri, međutim, ništa više od glikolne kiseline. AHA se najčešće nalazi u proizvodima protiv starenja. A više kolagena znači manje linija i bora.

Glikolna kiselina, jabučna kiselina i mlečna kiselina su humektanti, što znači da privlače vodu na kožu. Mlečna kiselina je posebno najbolji izbor za one sa suvom kožom.

Među AHA kiselinama, limunska kiselina se posebno ističe po svojim antioksidativnim svojstvima, što je čini odličnim izborom za borbu protiv oštećenja slobodnih radikala i osvetljavanje tamnih fleka.

https://www.lepotaizdravlje.rs/skin/omeg

AHA u odnosu na druge kiseline

Uopšteno govoreći, AHA će manje verovatno da izazvati iritaciju od BHA. Ove kiseline takođe imaju malo drugačije prednosti. BHA su bolje u smanjenju proizvodnje ulja, tako da su odlične za kožu sklonu aknama, ali su agresivniji od AHA. PHA predstavljaju mnogo veće molekule čak i od najvećih AHA. Kao takve, one su najmanje iritantne od svih kiselina koje postoje, ali su u isto vreme i najmanje efikasne.

Mane korišćenja AHA

Svako treba da bude marljiv u pronalaženju prave koncentracije i prave kombinacije AHA za svoj tip kože. Preterana upotreba ili korišćenje previsoke koncentracije može dovesti do nadražene i upaljene kože i može izazvati druga osnovna stanja kao što su rozacea i ekcem. Takođe vredi napomenuti da AHA čine vašu kožu osetljivijom na sunčevu svetlost, pa budite posebno pažljivi u svakodnevnom nanošenju kreme za sunčanje i ponovnom nanošenju svaka dva sata.

Kako se koriste ove kiseline?

Prvo razmislite sa kojom alfa-hidroksilnom kiselinom želite da negujete kožu.

Glikolna je najmanja od ovih kiselina i daje najznačajnije rezultate. Ako imate osetljivu kožu, uverite se da koristite nisku koncentraciju; veće koncentracije su najbolje rezervisane za one sa normalnom do masnom kožom.

Mlečna kiselina je veći molekul, dobar izbor za one sa osetljivom kožom, dok je jabučna kiselina još veća i stoga je manje verovatno da će izazvati iritaciju. Ipak, dobro pravilo je da izaberete proizvod koji meša manje količine nekoliko različitih tipova AHA, umesto da koristite supervisoku količinu samo jedne kiseline.

Dok visoka moć bilo koje kiseline može dati značajne rezultate, kombinovanje različitih kiselina pri nižim jačinama može biti manje agresivna opcija jer prodiru na različitim dubinama i nude različite hidratantne sposobnosti“.

Vrsta proizvoda je takođe važna. Naći ćete AHA u svemu, od sredstava za čišćenje do krema, ali „oni sa osetljivom kožom prvo bi trebalo da počnu sa formulama za ispiranje kako bi sveli na minimum izloženost aktivnim sastojcima. I, naravno, neophodno je pratiti uputstva proizvoda koji odaberete.Počnite polako i postepeno povećavajte učestalost upotrebe kako se toleriše, nikada ne prekoračujući ono što uputstva preporučuju.

Prostock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.