Da li zaista morate da prestanete da koristite retinol tokom leta?

by | 16 maja, 2023
retinol tokom leta

Retinoidi i sunce nikako ne idu zajedno – to svi znamo! Ali, da li to znači da moramo potpuno da zaboravimo na retinol tokom leta?

Retinoidi su cenjeni sastojak za negu kože, međutim, oko njih postoji tona dezinformacija. Na primer, možda ste čuli da se retinol ne sme koristiti tokom leta jer – iritacija je najmanje zlo koje može da vas pogodi. Iako je ovo rasprostranjen mit, to je jednostavno to – mit. Istina je da se retinol može koristiti i tokom leta, ali je trik je u tome da se pravilno koristi kako ne bi došlo do neželjenih nuspojava.

Šta su retinoidi i sam retinol?

Retinoidi su derivati vitamina A koji se pretvaraju u retinoičnu kiselinu da bi se koristili u proizvodima za negu kože. Često ćete videti da se retinoidi i retinol koriste naizmenično. To je zato što je retinoid krovni izraz koji označava retinoide koji su jaka supstanca i idu na recept i retinol koji se koristi bez recepta.

Retinoidi poboljšavaju teksturu kože promovišući obnavljanje ćelija i minimizirajući bore stimulišući proizvodnju kolagena. Najjači među njima, poput tretinoina izdaju se samo na recept. Retinol je manje jak oblik retinoida i nalazi se u široko rasprostranjenoj kozmetici koja se kupuje bez recepta.

Kako koristiti retinol tokom leta?

Dobra vest: retinol se definitivno može koristiti tokom leta i to svakodnevno. Učestalost primene retinola ili retinoida tokom leta ne mora nužno da se menja osim ako postoji značajna osetljivost na retinoide koji se koriste – tvrde dermatolozi.

Međutim, imajte na umu da kada koristite retinol, morate da dozirate lagano, postepeno i da pratite promene na koži. Počnite sa nanošenjem kreme jednom u dve tri noći i to obavezno nakon što prođe 30 minuta od umivanja. Nakon što se upije, nanesite hidratantnu kremu preko.

Zašto su pene sjajni proizvodi za čišćenje lica?

Kada hoćete da koristite retinol tokom leta, morate da pazite i na druge sastojke u svojoj kozmetici i da dobro poznajete svoj tip kože i svoje probleme. Sastojci kao što su AHA, hidrokinon i kojična kiselina  nisu baš preporučljivi za kombinovanje sa retinolom tokom leta jer koža lako postane crvena, iritirana.

Isto važi i za tamnije tonove kože koji mogu biti skloniji hiperpigmentaciji. A ako osetite suvoću, ljuštenje kože smanjite učestalost korišćenja retinola.

Obavezno nosite kremu sa SPF

Retinol čini kožu osetljivom na sunce, pa ujutro uvek nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Ili biste čak mogli da nanesete kremu za sunčanje sa retinolom kao sastojkom (da, to postoji). Na licu bi trebalo da koristite najmanje SPF 30, a najbolje bi bilo da to bude čista pedesetica. Pritom, važno je da zapamtite da jedno nanošenje izjutra nije dovoljno – morate mazati kremu za sunčanje svakih nekoliko sati.

Kada koristite retinol tokom leta, obavezno ga nanosite isključivo kao deo noćne rutine lepote.  Dnevna rutina nege kože trebalo bi da uključi kremu za sunčanje svako jutro, čak i kada ne planirate da budete na otvorenom, kako biste izbegli rizik od čak i neplaniranog prekomernog izlaganja suncu.

Kako lečiti iritaciju izazvanu retinolom?

Ako osetite bilo kakvu iritaciju kao što je crvenilo ili ljuštenje, odmah prestanite da koristite retinoide.Napravite pauzu od retinola na najmanje nedelju dana. Ako koža nastavi da se ljušti, javite se lekaru, jer je neophodno da se uključe steroidi niske koncentracije.

Prostock-studio/iStock/GettyImagesPlus