Kako ću stariti? Odgovorite na 4 pitanja i saznajte vaš tip starenja i kako da mu prilagodite negu kože

by | 18 avgusta, 2022
tip starenja nega kože

Ako vas zanima koji je vaš tip starenja i kakva bi trebalo da vam bude nega kože, odgovorite na naša četiri pitanja

 

Svi mi različito starimo, a način na koji ćemo stariti upisan je u našem genetskom kodu. Promene vezane za uzrast direktno zavise od karakteristika razvoja mišićnog tkiva, debljine potkožnog masnog sloja, tipa kože, nivoa hormona i drugih faktora.

U kozmetologiji se razlikuju osnovni tipovi starenja: fino naborano, umorno, deformisano. Može vam se dogoditi da imate i kombinovani tip. Koja god od opcija da je u pitanju važno je da znate koji tip starenja je vaš kako biste mogli da mu prilagodite negu kože.

 

Tip starenja i nega kože

 

Kako ću stariti?

Odgovor ćete saznati relativno lako, ukoliko iskreno odgovorite na četiri postavljena pitanja. Ona su pažljivo usmerena i odabrana tako da odrede ključne probleme vaše kože i da odrede na koji način ona stari, kakve promene joj se događaju. Proverite koji tip kože se izabrali najveći broj puta i saznajte kako da negujete svoju kožu.

 

Pitanje br 1: Koji je tip vaše kože?

Normalna ili kombinovanu koža – tip A.

Suva koža – tip B.

Masna koža – tip C.

 

Pitanje br 2: Vaš najveći problem su: 

Koža je čista i glatka – tip A.

Pege/pigmentacija  – tip B.

Akne i mitiseri – tip C.

 

Pitanje br 3: Koža vam je pod prstima…

elastična i glatka – tip A.

tanka i elastična  –  tip B.

reljefna – tip C.

 

Pitanje br 4: Šta primećujete na koži oko očiju?

Fine tanke bore – tip A.

Kapilare i otok oko očiju – tip B.

Opuštene kapke – tip C.

 

Kako da negujem svoju kožu ?

TIP A – Fino starenje

Vaša koža je normalna do kombinovane, relativno sporo i ravnomerno gubi volumen i ne morate da obraćate pažnju na neke komplikovane probleme poput hiperpigmentacije, pega ili proširenih pora.
Mnogi ovo smatraju dobitnom kombinacijom i najatraktivnijom varijantom starenja. Kontura lica ostaće vam dobro očuvana i jasna. Pojavljivaće se male i plitke bore, ali lice ne gubi oblik i strukturu.

Nega kože: Negujte i hidrirajte kožu što je više moguće, koristite sprejeve sa hijaluronskom kiselinom, stimulišite proizvodnju kolagena i elastina.

 

TIP B – Umoran tip

Ime govori samo za sebe: sa ovom vrstom starenja, lice izgleda umorno i iscrpljeno. Koža je obično suva, tanka, postepeno gubi čvrstinu i, što je najvažnije, elastičnost. Sa godinama se često javlja deficit mekih tkiva u srednjem delu lica, jagodice mogu postati izraženije. Generalno, lice takve osobe može izgledati mršavije, iako generalno ne gubi težinu.

Nega kože: Treba da se usmerite ka  poboljšanju mikrocirkulacije i održavanju mišića lica u dobroj formi; bilo koje procedure nege su pogodne, efekat limfne drenaže je dobrodošao.

 

TIP C – Deformacioni tip

Sa godinama, kod osoba sa deformacionim tipom starenja, pojavljuje se višak potkožne masti, što izaziva promene u mikrocirkulaciji. Sve ovo dovodi do formiranja izraženog otoka tkiva i deformacije ovala lica. Na primer, pojavljuje se opušten podbradak, obrazi padaju i  nazolabijalni nabor postaje izraženiji.

Nega kože: Neophodne su vam vežbe i postupci koji koriguju oval lica i imaju efekar liftinga.  Masaža lica je najjednostavniji ali najefikasniji program koji aktivira metabolizam, poboljšava cirkulaciju krvi i vraća tonus mišića lica. Vrlo je važno da snabdete kožu dovoljnom količinom kolagena.

albina gavrilovic/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.