Staračke pege: Zašto nastaju i kako ih neutralisati?

by | 6 decembra, 2022
staračke pege

SPF kreme, skupa kozmetika i nega – sve je ovo naša rutina. Pa, opet staračke pege su neminovnost većine žena. Zbog čega i kako ih neutralisati?

Bez obzira na to što se štitimo kremom za sunčanje, niko nije imun na pigmentaciju. Pojavljuje se iz različitih razloga: zbog hormonskog disbalansa, tokom trudnoće ili stalnog izlaganja suncu. Najčešće je hiperpigmentacija estetski nedostatak, ali ponekad je signal da postoje problemi u telu. Otkrivamo zašto se pojavljuju mrlje na koži i da li su opasne.

 

Šta su i kako izgledaju staračke pege?

 

Prvo što se može primetiti je pojačano tamnjenje kože, posebno leti. Zatim, ako imate pege, primetićete se kako se one povećavaju. Da bi se sprečila pigmentacija i izbijanje staračkih pega, biće veoma korisno napraviti dijagnostiku kože pomoću specijalnih uređaja, koji će lekaru omogućiti da uz pomoć dobijenih slika vidi pigmente koji se nalaze duboko u koži.

Zahvaljujući tome, moguće je predvideti da li će se pigmentacija pojaviti i napredovati, a zatim, na osnovu stanja kože, prilagoditi kućnu negu i sastaviti odgovarajući program procedura.

 

Zašto se pojavljuju staračke pege?

 

Glavni pokretač i provokator je UV zračenje. Međutim, ne razvijaju se kod svih staračke pege čak ni nakon opekotina od sunca, što nam signalizira da je UV zračenje samo okidač, ne i pravi uzrok hiperpigmentacije. Staračke pege izazivaju stanja kao što su:

  • Anemija (nedostatak gvožđa).
  • Problemi digestivnog trakta.
  • Problemi u radu štitne žlezde,
  • Problemi u radu nadbubrežne žlezde,
  • Uzimanje oralnih kontraceptiva i druge hormonske terapije,
  • Fiziološke promene hormonskog nivoa: trudnoća, laktacija.

 

Da li su staračke mrlje opasne?

 

Ne, staračke pege nisu opasne, one su samo estetski problem. Mada, one mogu da ukažu da u telu postoji prikriveni problem, naročito onaj u funkcionisanju endokrinog sistema. Dakle, ako vam se pojave staračke pege znajte da one nisu zdravstveni problem, ali bi bilo dobro da proverite da li su simptom nekog značajnijeg stanja ili bolesti.

 

Kako neutralisati staračke pege?

 

Otarasiti se ovog tipa hiperpigmentacije samo uz pomoć kozmetike nije lako. Neophodno je da pronađete uzrok njihovog nastanka i da se usredsredite na njegovo lečenje.

Glavne procedure koje se koriste u borbi protiv pigmentacije su fototerapija (na primer, BBL), mezoterapija (ubrizgavanje lekova koji posvetljavaju kožu, uništavaju pigment), piling na bazi kiselina (ovde razlikujemo površinski piling, srednji hemijski piling).

 

Kozmetika protiv staračkih pega

 

Pre svega, u svoju kozmetičku torbicu morate dodati visokokvalitetno sredstvo za zaštitu od sunca (pošto je sunce glavni izvor pigmentacije). Još jedna bitna komponenta u nezi za kožu sa pigmentacijom su antioksidansi, koje je poželjno pažljivo dozirati i rasporediti: jedan ujutru, drugi uveče. Obratite pažnju na antioksidante koji smanjuju stvaranje pigmenta, a to su: floritin, ferulinska kiselina, vitamin C.