Bele pege na koži: Zašto nastaju i kako se mogu umanjiti?

by | 6 oktobra, 2022
bele pege na koži

Bele pege na koži mogu nastati iz brojnih razloga, a da li su opasne i kako se mogu umanjiti, otkrivamo u nastavku.

Mnogi od nas ulažu velike napore kako bi bili sigurni da je naša koža čista i netaknuta. Dakle, svaki put kada se pojavi nešto neobično sa čime ne znamo automatski kako da se nosimo, stvari mogu prilično brzo da dođu u režim panike. Na primer, staračke pege. A ovo se ne odnosi samo na tamne, sunčeve pege, već i na male bele tačke, koje podsećaju na pege. Malo je poznata činjenica da oštećenja od sunca izazivaju ne samo smeđe, već i bele mrlje. Najčešće, one su rezultat bezopasnog stanja zvanog idiopatska gutatna hipomelanoza (IGH).

Bele pege na koži

U pitanju je benigno stanje kože koje karakterišu ravne bele mrlje okrtuglog ili ovalnog oblika na rukama i nogama. Ove pege nastaju lokalizovanim gubitkom pigmentacije kože.
Nažalost, doktori nemaju direktan odgovor o tome šta uzrokuje bele pege; u stvari, izraz idiopatski znači da je uzrok nepoznat.

Najverovatniji krivci?

Smatra se da su izloženost suncu i UV zračenju predisponirajući faktori kao i starenje. IGH može biti neizbežan deo prirodnog procesa starenja, budući da koža gubi pigment kroz postepeno smanjenje melanocita, slično kao što kosa gubi boju kako starimo i postaje siva ili bela. Najčešće pogađa žene u 40-im godinama i kasnije, ali i muškarci i žene ih mogu dobiti i ranije u životu. Učestalost IGH raste sa godinama i utiče na većinu populacije starije od 70 godina. Druge teorije ukazuju da trauma ili genetski faktori mogu igrati ulogu u razvoju belih pega. Kao i većina drugih stanja, možda ćete biti podložniji dobijanju IGH ako postoji u vašoj porodici.

Kako umanjiti pojavu belih pega?

Pojačajte zaštitu od sunca

Ako ste ceo život obožavali sunce, veća je verovatnoća da ćete dobiti IGH od onih koji se izbegavaju sunca ili su veoma marljivi oko nošenja kreme za sunčanje. Ali definitivno nemojte pretpostavljati da postoje neobjašnjive bele mrlje. Posetite svog dermatologa što pre da biste isključili druga stanja koja imaju slične karakteristike.

Ako se ispostavi da je IGH, vaš dermatolog će vam svakako savetovati da se bolje pozabavite zaštitom od sunca. Uglavnom se preporučuje upotreba kremi za sunčanje širokog spektra i foto-zaštitne odeće za prevenciju.

Bele pege na koži i hemijski piling

Kada se pege formiraju, ne postoje univerzalno efikasni tretmani. Ne dozvolite da vas to previše obeshrabri; prijavljeno je nekoliko modaliteta sa ograničenim uspehom, uključujući krioterapiju, intralezijske injekcije steroida, lokalne retinoide, hemijske pilinge i lasere.

Nažalost, hemijski piling i neki od gore navedenih tretmana mogu izazvati postinflamatornu hiperpigmentaciju, tako da je ključno da se prvo konsultujete sa svojim dermatologom kako biste utvrdili koje rešenje će vam najbolje odgovarati.

Istražite laserske tretmane

Slično, laserski tretmani mogu dati rezultate za neke, iako to nije zagarantovano. Za svetlije tipove kože sa oštećenjem od sunca i pegama [ili] smeđim mrljama, foto tretmani lica ili laserski tretmani za uklanjanje okolne viška pigmentacije mogu učiniti da bele tačke izgledaju manje primetno, zbog manjeg kontrasta.

Pege na koži: Šta nam sve poručuju?

Budite oprezni sa kućnim preparatima

Neophodno je da budete oprezni sa bilo kojim DIY tretmanima, uključujući lokalnu primenu svežeg đumbira, soka od kupusa ili soka od limete i jedenje smokava i oraha bogatih antioksidansima. Ne postoje velike naučne studije koje pokazuju da je bilo koji od ovih sastojaka efikasan tretman. Posebno, pacijenti treba da izbegavaju da stavljaju mnoge od ovih, posebno soka od limete, na bilo koje delove kože izložene suncu kako bi sprečili pogoršanje pigmentacije i iritacije kože.

Nanesite retinoid

Lokalni retinoidi mogu biti efikasan način za lečenje (ili prevenciju) belih mrlja iz udobnosti našeg doma.. Prema pregledu iz 2017., retinoidi povećavaju promet ćelija, što može umanjiti pojavu problema sa pigmentacijom, kao i druge znakove starenja, kao što su fine bore. Postoje i proizvodi sa retinolom koji se izdaju bez recepta i na recept koje možete isprobati u zavisnosti od ozbiljnosti vaših belih mrlja.

Bele mrlje na koži i mogući uzroci

Drugi mogući uzroci belih mrlja na koži uključuju gljivične infekcije, autoimune bolesti i postinflamatornu hipopigmentaciju. Iako nisu povezani sa IGH, neki uobičajeni problemi koji su takođe povezani sa belim mrljama uključuju sledeće:

Verovatno je da ne treba preduzimati ekstremne mere za lečenje IGH pošto su pege benigne. Međutim, ako imaju bilo kakve povezane simptome, kao što su svrab ili bol, ako rastu ili se šire, ili ako su uzdignuti od kože ili se ljušte, preporučuje se da zakažete pregled kod dermatologa. Svetla područja kože na licu, leđima ili stomaku, a kod mlađih pacijenata manje je verovatno da će biti IGH.

Iako bele mrlje obično nisu razlog za uzbunu, ponekad je potrebno stručno mišljenje. Na primer, ukoliko se bele mrlje ili mrlje razvijaju na područjima koja nisu izložena suncu, bilo bi važno da se vidi i dobije konačna dijagnoza. Želite da budete sigurni da nisu znak nečeg ozbiljnijeg. Ako dermatolog zaključi da fleke nisu opasne (ali vam i dalje smetaju), možete ih popuniti kod majstora za tetoviranje koji je specijalizovan za usklađivanje pigmenta kože.

Zaključak: Bele staračke pege na vašoj koži verovatno nisu ništa više zabrinjavajuće od tipičnih pega od sunca, obratite se dermatologu da biste bili potpuno sigurni. I ne zaboravite da se namažete kremom za sunčanje pre nego što izađete.

gpointstudio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.