Dlačice na licu mogu biti uporne – evo kako da ih se rešite!

by | 13 marta, 2023
Dlačice na licu

Umeju poljuljati samopouzdanje, pokvariti šminku i često ne izgledaju ženstveno, ali dlačice na licu možete ukloniti kako vas ne bi mučile.

Sve žene ih imaju – u većoj ili manjoj meri i u potpunosti su normalne. Ipak, ponekad mogu biti znak da se nešto dešava u vašem telu i zahtevaju lečenje. Saznajte šta može biti uzrok i kako da ih se rešite.

Dlačice na licu mogu biti uporne – evo kako da ih se rešite!

Šta uzrokuje dlačice na licu?

Žene mogu imati dlačice na licu iz više razloga, uključujući genetiku, menopauzu i hormonski disbalans.

Menopauza može uzrokovati više dlačica jer vaše telo u ovom periodu proizvodi manje estrogena. To smanjuje odnos estrogena i testosterona u telu, zbog čega vam, između ostalog, dlačice mogu više rasti. Slično tome, žene sa hormonskim disbalansom kao što je sindrom policističnih jajnika (PCOS) takođe mogu doživeti rast dlačica na licu.

Osim toga, endokrini poremećaj hirzutizam karakteriše se prekormernim rastom dlačica na regijama gde obično raste kod muškaraca. Tu spadaju uglavnom brada, grudi, leđa i donji deo stomaka.

Kako zaustaviti rast dlaka na licu?

Da biste sprečili dlačice na bradi, pre svega važno je da saznate šta ih izaziva. Vaš lekar može da uradi test na različita stanja kako bi pronašao uzrok. To uključuje PCOS, probleme sa štitnom žlezdom, probleme sa nadbubrežnim žlezdama i neželjene efekte lekova. Jedino tako ih se možete u potpunosti rešiti. U nastavku su i neki drugi efikasni načini:

Oralna terapija

Spironolakton je lek koji može pomoći u sprečavanju rasta dlaka na licu. Da bi bio efikasan dugoročno, spironolakton se mora uzimati redovno. Ovo je lek za krvni pritisak za koji je primećeno da smanjuje rast dlačica na licu, a povećava rast kose. Pre upotrebe, obavezno se posavetujte sa lekarom.

Pinceta, depilacija ili brijanje

Ako tražite način da privremeno uklonite dlačice bez lekova, ovo je dobro rešenje i vrlo je jeftino. Nažalost, moraćete ponavljati postupak da biste održali rezultat. Za oštre i debele dlake je najbolje da koristite pincetu. Depilacija će pružiti dugotrajniji efekat glatke kože u odnosu na brijač. Ipak, brijanje je najjednostavnije i najbezbolnije. Imajte na umu da postoje neki mogući neželjeni efekti kada koristite ove metode, kao što su iritacija kože, urasle dlake i flekice.

Depil kreme za dlačice na licu

Kreme za depilaciju su još jedna opcija ako želite da se rešite dlačica na licu bez recepta. Ovi proizvodi deluju tako što razlažu proteine u dlakama tako da se istanji i rastvara. Važno je da koristite ove kreme prema uputstvu: one mogu izazvati opekotine i druge neželjene efekte.

Lasersko uklanjanje dlačica na licu

Za trajnije rezultate, lasersko uklanjanje dlaka je dobra opcija. U stvari, ovo je najefikasniji metod za trajno uklanjanje dlačica na licu.

Lasersko uklanjanje dlaka koristi laser za smanjenje ili uklanjanje neželjenih dlačica na telu ili licu. Ukratko: laser se koristi na određenoj talasnoj dužini za ciljanje melanina unutar folikula dlake. On zatim uništava folikul dlake i obično sprečava njegov ponovni rast.
Međutim, lasersko uklanjanje dlaka se ne preporučuje svima. Ako ste trudni, uzimate lekove protiv akni na recept ili imate istoriju keloidnih ožiljaka, savetuje se da ne uklanjate dlačice laserom.

I za kraj, šta je najbolje rešenje protiv dlačica na licu?

To zavisi od vas i tačnog uzroka pojačane maljavosti na licu. Mnogo će lakše biti da otrkijete šta ih izaziva, a onda da „sasečete“ problem u korenu.

Miljana MomirovićLordn/GettyImagesPlus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.