Ekcem na licu: Evo kako se izboriti s ovim problemom, prema dermatolozima

by | 1 decembra, 2022
Ekcem na licu

Ekcem na licu manifestuje se kroz svrab, crvenilo i upale. A evo kako ga možemo sprečiti ili ublažiti. 

Prema Nacionalnoj asocijaciji ekcem je jedan od najučestalijih oboljenja kože. Ako imate crvenu, iritiranu kožu na licu (naročito obrve, kapci, obrazi ili brada), postoji prilično velika šansa da je u pitanju ekcem lica. Možda ga već imate negde drugde na telu ili može biti lokalizovan samo na licu. I dok ne postoji studija koja procenjuje prevalenciju ekcema na licu, tačnije, dermatolozi veruju da ovaj poremećaj pogađa oko trećinu populacije.

Kod ekcema na licu, moraćete da obavite malo detektivskog posla da biste identifikovali šta ga uzrokuje. Postoji nekoliko tipova – atopijski dermatitis i kontaktni dermatitis su dva najčešća oblika – i deluju malo drugačije. Neki tipovi će se rešiti za nekoliko nedelja uz lečenje, dok su drugi slučajevi hronični i potrebno im je stalno lečenje. Ali niste sami. Postoje rešenja kao i načini da se drži pod kontrolom.

Šta je ekcem na licu?

Ekcem je zapaljenje kože uzrokovano alergenom ili iritantom ali takođe može biti genetski i izazvan iritantima.

Ekcem ima mnogo različitih simptoma koji se mogu manifestovati različito od osobe do osobe, ali neke uobičajene stvari koje treba tražiti su crvene mrlje, svrab kože, peckanje i suvoća. Sa tamnijim tonovima kože, ona takođe ima tendenciju da bude ljuskava.

Ekcem je uobičajeno stanje koje se može pojaviti bilo gde na telu, ali ako se borite sa ekcemom lica, verovatno je na kapcima, obrvama, obrazima ili bradi. I dok je uobičajeno, svakako bi trebalo da ga odnesete svom dermatologu. Ekcem koji se razvija u blizini očiju zahteva posebnu pažnju jer i same oči mogu biti pogođene. Oni sa ekcemom oko očiju su podložniji određenim problemima sa očima kao što su konjuktivitis, upala rožnjače i promene u obliku rožnjače, stanje koje se zove keratokonus.

Uzroci ekcema na licu

Postoji nekoliko različitih tipova ekcema na licu – koji će biti ključni ne samo za identifikaciju sa čime imate posla, već i za to kako ga tretirate. Najčešći tip ekcema lica je atopijski dermatitis . On je genetski uslovljen i napadi mogu biti izazvani suvim uslovima životne sredine, a ne hidratacijom, stresom i alergijama.

Drugi tip je kontaktni dermatitis, koji dolazi od izlaganja iritantnoj supstanci ili nečemu na šta možete biti alergični (česti počinioci su kozmetika, boje, sapuni, deterdženti, mirisi ili dim – pored alergena iz životne sredine poput peruti kućnih ljubimaca ili polena). Neki ljudi imaju ekcemski osip nakon što jedu određenu hranu, kao što su orasi, školjke, mleko i jaja.

Pokušajte da primetite kada vidite ekcem i zabeležite sve zajedničke imenitelje svom dermatologu. Ovo bi trebalo da pomogne i vama i vašem dermatologu da ga suzite i dođete do osnovnog uzroka.

Kako sprečiti ekcem na licu

Najbolji način za sprečavanje ekcema na licu je najočigledniji, ali možda i najvažniji metod: identifikujte okidač i uklonite ga. Na primer, ako primetite crvene fleke kada nosite nakit, možda ste alergični na nikl. Prestanite da nosite nakit i vaš ekcem može nestati. Ako primetite crvene mrlje koje svrbe nakon noćnog izlaska, možda je parfem vaš okidač, u tom slučaju prestanite da nosite mirise i potražite kozmetiku bez mirisa .

Isto važi i za kozmetiku i preparate za negu kože. Znajte šta je u vašoj nezi kože i da li ste skloni alergijama. Možda bi bilo korisno da idete na „proizvodnu dijetu“. Smanjite svoju rutinu na jedan nežan proizvod (sredstvo za čišćenje je dobro mesto za početak) i dodajte ih polako, jedan po jedan, da vidite da li možete da identifikujete koji proizvod uzrokuje vaš ekcem na licu. Testiranje — nanošenje male količine proizvoda na osetljivu kožu sa unutrašnje strane ruke da se vidi da li postoji reakcija u roku od 24 sata — takođe može pomoći da se suzi stvari.

Ako otkrijete da se vaši napadi dešavaju kada ste pod stresom, možda ćete morati da identifikujete neke promene u životnom stilu, kao što su uzimanje manje projekata, više odmora ili pronalaženje više vremena za svesnost. Isto tako, ako primetite da vam se ekcem lica pogoršava po suvom ili vrućem vremenu, pokušajte da unapred isplanirate pauze za klimatizaciju, pripremite se sa kremom za sunčanje i pronađite gušću i pouzdaniju hidratantnu kremu koja može da stoji ceo dan.

7 tipova ekcema: Prepoznajte ih!

Kako lečiti ekcem na licu

Ponekad, jednostavno uklanjanje pokretača ekcema na licu potpuno će izlečiti vašu kožu u roku od nekoliko nedelja. Ali ako je vaš ekcem lica veoma ozbiljan i ne možete da identifikujete loše aktere, možda ćete želeti da probate hidrokortizon bez recepta ili dobijete lokalni steroidni recept od svog dermatologa. Lokalna kortikosteroidna krema će pomoći u lečenju bilo kog od uzroka ekcema lica. Topični kortikosteroidi imaju antiinflamatorne efekte.“Mogu se koristiti po potrebi za lečenje upale, ali ne i za tekuće održavanje, prema Nacionalnoj asocijaciji za ekceme, pošto produžena upotreba može izazvati neželjene efekte povlačenja kao što su crvena, iritirana koža i papule nalik bubuljicama.

Antihistaminici mogu biti efikasno kratkoročno rešenje ako je ekcem izazvan alergenom. Inače, postoji više sistemskih lekova za teške ili rasprostranjene slučajeve.

Kako obuzdati upale

Nemaju sve vrste ekcema siguran „lek“, ali definitivno možete da ga učinite lakšim za upravljanje i umanjite svoje napade. Možda ćete moći da obuzdate iritaciju dobrim životnim navikama, proizvodima bez recepta i doslednom negom kože nežnim, ali hidratantnim proizvodima.

Dobra, nežna nega kože je najvažniji aspekt lečenja ekcema na licu. Preporučuju se proizvodi bez mirisa i hipoalergene ako otkrijete da ste skloni ekcemama na licu. Razmislite o blagom sredstvu za čišćenje i operite lice mlakom vodom, jer toplota može izazvati upalu.

Hidratacija kože takođe može biti od koristi. Hidratantne kreme sa emolijentnim sastojcima kao što su ceramidi i kozmetiku koja takođe ima hidratantne sastojke. Imati ekcem na licu ne znači da nikada ne možete da se šminkate, ali nisu svi proizvodi isti“. Potražite sastojke kao što su hijaluronska kiselina i shea puter. Hidratantne kreme i kozmetika sa hidratantnim sastojcima (kao što su hijaluronska kiselina i shea puter) mogu pomoći u zaštiti spoljne barijere kože – koja može biti oštećena ili ugrožena ekcemom, prema Nacionalnoj asocijaciji za ekcem.

Da li treba da tretiram ekcem lica drugačije nego ekcem na svom telu?

Dermatolozi preporučuju korišćenje blažih proizvoda na licu jer je koža tanja i osetljivija od kože na vašem telu. Koristite proizvode za negu kože protiv ekcema dizajnirane za lice i telo jer sadrže različite koncentracije aktivnih sastojaka.

Takođe, preporučuje se korišćenje slabijih lokalnih steroida. Naime, koža lica je osetljivija na stanjivanje kože i efekat osvetljavanja lokalni steroidi.“Prema studiji Nacionalnog udruženja za ekcem, produžena upotreba jakih lokalnih steroida može izazvati niz simptoma povlačenja kada prestanete da koristite kremu – poput peckanja, peckanja, papula ili kvrga nalik bubuljicama. Međutim, kratkoročna upotreba je bezbedna i efikasna uz uputstva dermatologa.

Šta da radim ako proizvodi za ekcem koji se prodaju bez recepta ne pomažu?

Nažalost, ponekad se ekcem na licu može pokazati izuzetno tvrdoglavom do te mere da će lečenje možda morati da prepiše lekar. Ako kućni tretmani ne pomažu, možda će vam trebati lekovi na recept. Obično se propisuju ili lokalni steroid ili lokalni inhibitor kalcineurina, nesteroidni lek koji može smanjiti upalu i lečiti ekcem.

Ponekad pacijentima se prepisuju posebne hidratantne kreme koje se zovu kreme za popravku barijere. A ako je ekcem ozbiljan i ne reaguje na lokalne tretmane, druge opcije uključuju fototerapiju , tzv. svetlosnu terapiju. Postoji širok spektar mogućnosti lečenja ekcema na licu, tako da se često svodi na pokušaje i greške kako biste otkrili šta vam odgovara.

Preporučujemo da se uvek konsultujete sa svojim dermatologom pre nego što isprobate bilo šta novo.

Lepota i zdravljeIldar Abulkhanov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Alona Siniehina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.