Glavne greške u nezi kože oko očiju koje svi pravimo (a naružuju celokupan izgled)!

by | 9 juna, 2023
Greške u nezi kože oko očiju

Greške u nezi kože oko očiju uglavnom nastaju jer koristimo pogrešne preparate (ili ih koristimo na pogrešan način). Hajde da shvatimo zašto kozmetika u koju smo polagali velike nade ne deluje i izaberimo proizvode koji obećavaju da vas neće izneveriti.

Za područje oko očiju potrebna je standardna formulacija koja označava odgovarajuće proizvode. Ne postoji uobičajena podela po tipu kože i godinama, iako se čini da je teško pogrešiti, uglavnom to radimo…

Greške u nezi kože oko očiju

1. Uopšte ne koristimo kremu

Ponekad je veliko iskušenje da uštedite ne samo vreme, već i novac, dajući očima „odmor“ od kozmetike. Naravno, situacije su različite, ali nekorišćenje kreme ostavlja tanku i delikatnu kožu oko očiju (mnogo je delikatnija nego na bilo kom drugom delu!) bez hidratantnih, hranljivih i zaštitnih sredstava koja izazivaju i ubrzavaju pojavu znakova starenja. Štaviše, u ovoj situaciji čak ni nošenje sočiva ne može biti izgovor. Naime, ovi proizvodi prolaze dodatne oftalmološke testove – za razliku od krema za lice, testiraju ih ne samo dermatolozi, već i oftalmolozi – stoga su pogodni i za one koji svakodnevno nose kontaktna sočiva.

2. Ne štitimo oči

Naočare za sunce su neophodne tokom perioda aktivnog sunca. Kvalitetne naočare za sunce jedno su od najboljih sredstava za očuvanje mladosti i lepote kože oko očiju tokom leta. Inače, kao takva, ne postoji podela na „zimske“ i „letnje“ proizvode za oči: danas čak i lagane teksture pružaju koži optimalnu ishranu. Ali ako postoji želja ili opipljiva potreba, u hladnoj sezoni možete odabrati zasićeniji proizvod, a tokom perioda aktivnog sunca izaberite negu sa SPF zaštitom.

Spoljni faktori koji oštećuju kožu i ubrzavaju starenje

3. Greške u nezi kože oko očiju- pogrešni izbori

Često na područje oko očiju nanosimo običnu kremu za lice koja zadovoljava potrebe ovog dela lica. Formule proizvoda za negu kože oko očiju sadrže dodatne komponente, na primer, za prevenciju i korekciju podočnjaka, a njihove teksture su prilagođene tanjoj i delikatnijoj koži.

Glavni zadatak koji rešava proizvod za područje oko očiju naveden je u nazivu proizvoda ili njegovom opisu: može biti hidratantno, umirujuće, da zaglađuje bore, učvršćuje kožu, uklanjan podočnjaka itd. Svakodnevno možete koristiti i gel, i kremu, i emulziju za područje oko očiju. Proizvođači danas “pakuju” željeni rezultat u bilo koju teksturu, kako laganu tako i gušću – izbor zavisi od ličnih preferencija.

4. Nepravilno primenjujete preparate

Glavna greška je primena mnogo sredstava. Njegov višak, posebno ako se dogodi uveče, može da dospe na sluzokožu oka i izazove otok, zbog čega rizikujete da se ujutru probudite sa kesama ispod očiju. Zapamtite da je optimalna količina nege jednaka veličini zrna pirinča.

Drugo pravilo: nega se nanosi na očišćenu kožu najmanje 15 minuta pre spavanja uveče i/ili pre nanošenja šminke ujutru. Laganim kružnim pokretima potrebno je da se krećete duž orbitalne kosti od unutrašnjeg dela supercilijarnog luka ka spoljašnjem, zatim duž donjeg dela orbitalne kosti od periferije do centra uz lagani pritisak tačke, bez istezanja kože.

Konačno, podrazumevano, nije potrebno nanositi proizvod na područje pokretnog kapka: kada trepće, on se fiziološki raspoređuje od zigomatične kosti do celog područja očne konture. Pored toga, neki aktivni sastojci (na primer, eterična ulja) i ulja koja formiraju teksturu kreme ili gela, kada se nanesu na pokretni kapak, mogu dospeti na sluzokožu i izazvati veoma neprijatne senzacije. Ali ako pakovanje i dalje sadrži preporuke o raspodeli nege u području pokretnog kapka (po pravilu su to dnevni proizvodi sa hidratantnim i hranljivim efektom), to se može i treba učiniti bez straha.

Lepota i zdravljeVictoria Popova/iStock/Getty Images Plus via Getty Images