Hemijski piling za ožiljke od akni: Da li je to dobro rešenje?

by | 9 januara, 2023
Hemijski piling za ožiljke od akni

Da li je hemijski piling za ožiljke od akni bezbedan za sve tipove kože? Pokušavamo da odgovorimo na ovo pitanje u tekstu u nastavku.

Kao da bavljenje aknama nije bilo dovoljno frustrirajuće, bitka nije gotova ni kada akne nestanu. Ožiljci od akni, izvor nesigurnosti za mnoge osobe koje pate od akni i bubuljica, mogu ostati mesecima ili čak godinama. Čak i kada ste se maksimalno potrudili da izbegnete nakupljanje bubuljica, ožiljci od akni se i dalje mogu pojaviti dok vaše telo pokušava da se izleči. Ožiljci od akni nastaju kao rezultat upale, i kao posledica traume na koži, koja se javlja tokom izbijanja. Jedan od najefikasnijih načina za smanjenje ili potpuno uklanjanje ožiljaka od akni na koži je hemijski piling.

Kako funkcioniše hemijski piling za ožiljke od akni?

Iako se često smatra da je izraz „ožiljak od akni“ neka vrsta hiperpigmentacije (tamne mrlje na koži), ožiljci od akni su zapravo sasvim druga briga. Generalno, postoje dve vrste ožiljaka od akni – atrofični i hipertrofični ožiljci. Atrofični ožiljci formiraju depresiju u poređenju sa nivoom okolne kože zbog oštećenja kolagena, masti ili drugih tkiva ispod najudaljenijeg sloja kože. S druge strane, hipertrofični ožiljci su podignuti iznad kože zbog prekomerne proizvodnje kolagena.

Tokom hemijskog pilinga, licencirani profesionalac – obično estetičar ili dermatolog – primenjuje kiselinu koja izaziva „kontrolisanu povredu“ na koži, uzrokujući da se gornji sloj kože ljušti tokom procesa zarastanja otkrivajući zdraviju kožu ispod. Hemijski piling deluje tako što ubrzava obnavljanje kože, stimuliše kolagen i otčepljuje pore. Iako svi hemijski pilingi deluju na isti način za obnavljanje kože, mogu se koristiti različite vrste kiselina, a jačina tretmana može da varira od površnog (laganog) do dubokog pilinga koji prodire u više slojeva kože.

Iako hemijski piling može biti efikasan za atrofične ožiljke, on se ne preporučuje kao tretman  za hipertrofične ožiljke jer postoji mogućnost da će piling pogoršati postojeće ožiljke ili izazvati stvaranje novih ožiljak. Drugi tretmani, kao što su laseri  mogu biti efikasnija opcija za hipertrofične ožiljke. Pored toga, lakši pilingi mogu imati mali uticaj na atrofične ožiljke od akni. U ovom slučaju, piling srednje jačine može biti najbolja opcija.

Koja je razlika između laserskih tretmana i hemijskih pilinga?

Ispod su neke popularne vrste hemijskih pilinga za ožiljke od akni i njihove relativne snage:

  • Mandelična i mlečna kiselina (lagana)
  • Salicilna i glikolna kiselina (svetla-srednja)
  • Džesner i VI (srednji)
  • TCA (srednje dubok)
  • fenol (dubok)Ovo su opšte prihvaćene snage ovih specifičnih pilinga. Međutim, važno je napomenuti da broj prolaza ili nanošenja na kožu tokom jedne sesije može dovesti do manjeg ili slabijeg iskustva pilinga.

Da li su hemijski pilingi za ožiljke od akni bezbedni za sve tipove kože?

Hemijski piling može da promeni rutinu nege kože za mnoge ljude, jer postoji nekoliko načina rešavanj različitih vrsta rutine nege kože. Na primer, hemijski piling može poboljšati širok spektar stanja kože, kao što su melazma, hiperpigmentacija, fine bore, izbočine i oštećenja od sunca . To znači da je hemijski piling za ožiljke od akni samo vrh ledenog brega što se tiče mogućih prednosti tretmana.

Kako se otarasiti akni na telu, prema dermatolozima

Iako je hemijski piling generalno bezbedan za sve tipove kože (suvu, masnu, kombinovanu i „normalnu“ kožu), ipak postoje neki rizici koje treba razmotriti u određenim slučajevima. Na primer, oni sa osetljivom kožom zbog stanja kao što su ekcem, psorijaza i seboroični dermatitis treba da budu oprezni kada je hemijski piling u pitanju. Pojedinci sa istorijom ekcema imaju osetljiviju kožu koja je reaktivnija; stoga koža možda neće zarasti kako se očekuje nakon hemijskog pilinga.

Slično tome, stanja kože kao što su psorijaza, vitiligo i druga stanja mogu da ispolje koebnerizaciju (sklonost kože da razvije nove lezije kao odgovor na povredu ili traumu), tako da je važno da budete svesni istorije bilo kog od ovih stanja pre nego što se podvrgnete hemijskim pilingom. Ukratko, hemijski piling može izazvati štetne efekte za one sa nekim već postojećim problemima kože.

Stručnjaci preporučuju da se konsultujete sa profesionalcem za hemijski piling. Da bismo bili sigurni, ako zaista želite da istražite da li će hemijski piling za ožiljke od akni biti efikasan, najbolji i najsigurniji način bi bio da se konsultujete sa dermatologom od poverenja jer on može da napravi plan lečenja (koji može ili ne mora uključuje hemijski piling) .

Hemijski piling za akne pre i posle nege kože

Prvi korak da osigurate da je vaš hemijski piling za ožiljke od akni uspešan je da pratite uputstva pre tretmana koja vam je dao vaš estetičar ili dermatolog, jer može da varira u zavisnosti od kore, pružaoca i trenutnog stanja vaše kože. Ova uputstva pre pilinga mogu uključivati izbegavanje retinoida i kiselina (kao što su salicilna ili glikolna kiselina) koje mogu preterano iritirati kožu kada se primenjuje hemijski piling.

Kada završite hemijski piling, trebalo bi da izbegavate izlaganje suncu, da perete lice dva puta dnevno nežnim sredstvom za čišćenje i hidrirate najmanje dva puta dnevno dok vaša koža zarasta. Takođe, ma koliko primamljivo bilo, nemojte da se ljuštite slojeve kože jer to može izazvati još ožiljaka, hiperpigmentacije i infekcije. Vaša koža treba da prođe pun ciklus oporavka od 28-45 dana u kojem je epidermis u stanju da se regeneriše. Prerano skidanje zaštitnog spoljašnjeg sloja može otkriti „sirovu“ kožu koja nije u potpunosti spremna da deluje kao zaštitna barijera. Koža koja se osipa i ljušti može biti ružna i neprijatna, ali je sastavni deo procesa hemijskog pilinga da biste videli najbolje rezultate.

 

Lepota i zdravljeDmytro Varavin/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.