Kako se oblik lica menja s godinama?

by | 19 septembra, 2022
Kako se oblik lica menja s godinama

Otkrivamo vam kako se oblik lica menja s godinama, bez obzira na svakodnevnu negu i način života.

Danas se sve češće čuje fraza „lepo stariti“. Ovo, pre svega, znači izgledati mlađe od svojih godina (i osećati se mlađe). Samo oni koji vešto kombinuju svakodnevnu negu, kozmetičke procedure i plastičnu medicinu imaju šansu da zadrže mladost. U nastavku vam pomažemo da se izborite sa promenama na licu vezanim za uzrast i dajemo vam neophodne preporuke protiv starenja.

Kako se oblik lica menja s godinama

Plastične operacije za mlade do 18 godina obično ne rade lekari (sa izuzetkom otoplastike – korekcije oblika ušiju) jer formiranje anatomije skeleta lica još nije završeno.

18+

U intervalu od 18 do 25 godina ne smetaju nam starosne promene. Glavni deo plastičnih operacija u ovom uzrastu je povezan sa željom da se promeni oblik nosa ili oblik očiju – dešava se da genetska predispozicija čak i sa 20 godina daje kese ispod očiju (tzv. „kile“).  Najvažnije što sada možete da uradite da biste održali mladost i zdravlje je zdrav san, normalna ishrana, fizička aktivnost, prestanak pušenja, umerena konzumacija alkohola i, ako je moguće, manje stresa.

Morate saznati kakvu kožu imate ─ jer će od toga zavisiti koje procedure treba da uradite i kakvu negu preferirate. Lice još ne zahteva ozbiljne intervencije protiv starenja, ali vredi bar izabrati dobru kremu. Preporučljivo je rešiti problem čišćenja kože, osloboditi se agresivnih proizvoda i dati prednost blažim formulama, kao i jednom zauvek shvatiti da na spavanje ne treba da idete sa šminkom!

Kako se oblik lica menja s godinama- 25+

Posle 25 godina počinjemo da primećujemo prve bore – one su u ovom periodu veoma male i jedva vidljive. Glavna stvar je da se ne plašite i da prestanete da se mrštite (od toga bore mogu da „odrastu“). Stručnjaci kažu da je 25 godina upravo ono doba kada počinju da se aktivno razvijaju glavni budući estetski problemi (nazolabijalne bore, mimičke bore, vrećice ispod očiju, viseći kapci).

Prvo što treba da uradite je da redovno uključite posetu kozmetičaru u svoj raspored. Drugi je da pronađete „svog“ specijalistu (ovo će potrajati). Konačno, treća stvar je strpljenje i rešavanje svih problema bez ozbiljnih hirurških intervencija, ali uz pomoć „injekcija lepote“, masaže, hardverske kozmetologije.

35+

Posle 35 godina, čak i najneorganizovaniji od nas, po pravilu, postaju odgovorni, a svakodnevna briga postaje mnogo bolja (ali promene vezane za uzrast su očiglednije). Ipak, najvažnije je da se sada svaki „promašaj“ u vidu nedostatka sna ili pogrešnog izbora kozmetike odmah oseti. Klasični znaci starenja postaju sve uočljiviji: vertikalne i horizontalne bore na čelu, nazolabijalne bore, bore u uglovima očiju, krugovi ili kile ispod očiju, izrazita nazolakrimalna „brazda“. Upravo se u ovom trenutku mnoge žene približavaju dilemi ─ ići pod nož ili tražiti rešenje.

Kako podmladiti kožu vrata: Trikovi koji zaista deluju

Naravno, gravitacija ne uliva optimizam, ali ipak postoje relativno jednostavne i manje traumatične intervencije. Na primer, plastična operacija gornjeg kapka, nakon čega izgled odmah postaje otvoren (rehabilitacija, kao i rizici su minimalni – samo nedelju dana). Ako koža nije previše zategnuta, možete podići obrve ili  čelo – sada se ova operacija radi uz pomoć malih rezova na skalpu i malog „opterećenja“ mišića.

Jedan od očiglednih problema koji dodaju starenje je gubitak volumena lica, kada, pre svega, „propadaju“ oči i obrazi. Ovo se rešava uz pomoć filera ili lipofilinga (ubrizgavanje sopstvene masti na „problematična” mesta). Prekomerni volumeni ─ dvostruka brada ili kila ispod očiju ─ su takođe rešivi. U slučaju dvostruke brade može se uraditi liposukcija a koža se može zategnuti laserom.

Kako se oblik lica menja s godinama- 45+

Obično je redosled starosnih promena sledeći: prvo, srednja zona lica „lebdi” i zapremine „klize” sa jagodičnih kostiju u predele gde bismo želeli da vidimo udubljenja, a zatim na donju trećinu lica i vrat. Ako ste do sada bili savesni u vezi s negom lica i manje-više ste se pridržavali gore navedenih preporuka, čestitamo – najverovatnije izgledate odlično. U suprotnom možete razmisliti o SMAS faceliftingu.

SMAS je engleska skraćenica za mišićno-neurotski sistem. Operacija ove vrste je veoma ozbiljna, ali lifting se obavlja kvalitetno, jer nije koža ta koja se zateže, već mišići. Ako  hrabrosti da se odlučite za SMAS lift još nije dovoljna, razmislite o endoskopskim liftovima, koji nisu potpuno efikasni, ali ne zahtevaju dubok rad sa unutrašnjim slojevima lica. Na primer, gornji deo vrata se može podići platismoplastikom, operacijom koja može dati vratu mlađi izgled i ocrtati područje jagodica.

60+

Postoji verovanje da u određenom uzrastu ne vredi više raditi estetske zahvate. Sama estetska medicina, međutim, ovo negira: ako zdravlje dozvoljava i nema ozbiljnih patologija, nema prepreka za plastičnu hirurgiju lica (i tela). Ali ovde krajnji rezultat zavisi od toga kome se obratite.

Lepota i zdravljemaster1305/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.