Koja vrsta depilacije odgovara vašoj koži?

by | 31 januara, 2012

Ah, te dlačice! Većina žena muči muku s njima jer nakon svake depilacije neumoljivo rastu. Drugi problem je koja vrsta depilacije vam najviše odgovara – vosak, krema ili britvica.

Kako bi depilacija prošla glatko, što bezbolnije i uspešnije, dobro pripremite teren. Nekoliko dana pre bilo kog od brojnih tretmana odstranjivanja dlačica izvršite temeljan piling tela kako biste odstranili površinski sloj odumrlih ćelija kože i izbegli urastanje dlačica. Nakon pilinga umasirajte hidratantnu kremu, ali dlačice odstranjujte s čiste kože.

Čime god odstranjivali dlačice, 24 sata nakon depilacije izbegavajte bilo kakvo izlaganje kože toplini, poput sauna ili toplih kupki, kao i bilo kakvo tamnjenje kože, poput solarijuma, sunčanja ili nanošenja preparata za samotamnjenje. Najbolje je da prihvate činjenicu da će neka područja boleti više od drugih, na primer nausnica je jedan veoma osteljiv deo tela za depilaciju, dok područje ispod pazuha i nije tako strašno!

Izbegnite osip i burnu reakciju kože na britvicu pa pre brijanja dezinfikujte kožu uz pomoć antiseptičkog losiona. Brijanje će olakšati specijalna krema ili gel za brijanje koji će pri tome da hidratizuje kožu. Idealnim se smatra brijanje tokom tuširanja jer vlaga omekšava dlačice i kožu.

Iako je brijanje najbrži, najpraktičniji i najjeftiniji način, njegovi su rezultati najkraćeg daha, a britvica često iritira površinski sloj kože. Međutim, brijanje pazuha još će dugo biti sastavni deo jutarnjeg tuširanja.

Hemijska depilacija elegantnim kremama i inovativnim sprejevima pripada kategoriji brzog i lakog odstranjivanja, ali ne preporučuje se osobama vrlo osetljive kože. Pre nanošenja depilacijske kreme svakako proverite reagujte li burno na kremu jer postoji opasnost da usred depilacije dobijete alergijsku reakciju s bolno upaljenom kožom i zabrinjavajućim crvenilom koje može da potraje nekoliko dana.

Aparati za epilaciju garantuju trajno rešenje problema jer ne skraćuju vrhove dlačica, poput hemijskih preparata ili britvice, nego ih čupaju iz korena. Ako se depilirate uz pomoć epilacijskog aparata, činite to na potpuno suvoj koži.

Depilacija toplim voskom i egipatska depilacija hladnim voskom ima trajnije rezultate, ali je i najbolnija. Odlučujemo li se za vosak, činimo to zato što smo mirni i do tri nedelje. Dok toplim trakama voska najčešće depiliramo noge, osetljiva zona bikinija sve se više tretira egipatskom depilacijom. Reč je o hladnoj smesi rastopljenog šećera, vode i limuna koja, za razliku od povlačenja traka toplog voska, mnogo manje iritira kožu, ne izaziva pucanje kapilara i smanjuje urastanje dlačica. Međutim nije ništa manje bolna od depilacije toplim voskom.

U kućnoj radinosti svakako su zgodne trake za depilaciju koje su već spremne za upotrebu, a vaš je zadatak da ih dobro pritisnete uz kožu, skupite hrabrosti i povučete u smeru suprotnom od rasta dlačica.

Bezbolno i dugotrajno rešenje omogućuju tretmani laserom i IPL-om (intenzivnim pulsirajućim svetlom), ali su neuporedivo skuplji od svih navedenih tehnika.

Ako budete dovoljno često koristili piling i kvalitetne preparate za negu i hidrataciju kože tela, uspećete da svedete urasle dlačice na minimum. Nega se, naravno, ne preporučuje samo pre i posle depilacije, nego redovno.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.